synoronews

Η αμερικανο-ρωσική ψυχρότητα στέλνει τον Πούτιν προς την Κίνα

Σε ένα εξαιρετικά απαισιόδοξο άρθρο του ο «Economist», υποστηρίζει ότι στη διάσκεψη των G-20, την οποία φιλοξενεί τους σημαντικότερους η...

Σε ένα εξαιρετικά απαισιόδοξο άρθρο του ο «Economist», υποστηρίζει ότι στη διάσκεψη των G-20, την οποία φιλοξενεί τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου στην Αγία Πετρούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα, «θα αυξηθεί η αντιπάθεια και η αποστροφή ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας».

Πάνε τα χαμόγελα...

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόσφατα αναφερόμενος στη γλώσσα του σώματος του Ρώσου ηγέτη την είχε παρομοιάσει με «του βαριεστημένο μαθητή στα τελευταία θρανία»… Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ομπάμα, έχει δηλώσει ότι αντί για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν προτιμά να επισκεφθεί τη Σουηδία.


Τελευταίο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, ήταν το άσυλο που δόθηκε στον φυγόδικο για τις ΗΠΑ, πρώην πράκτορα «σφυριχτράκια» Edward Snowden.

Ο Dmitry Trenin, της δεξαμενής σκέψης Carnegie Centre, στη Μόσχα, υποστηρίζει πως η αναβληθείσα διάσκεψη κορυφής, αποτελεί το πρώτο πισωγύρισμα σε έναν κύκλο 25ετίας, που είχε ξεκινήσει από την «ένδοξη περίοδο» Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η προηγούμενη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας χρονολογείται από το 2008, με τον σύντομο πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας. Οι σχέσεις είχαν αναθερμανθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, σε ένα μεσοδιάστημα της προεδρίας Πούτιν.

Η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, επαναλήφθηκε μετά την υποστήριξη μεν από την Ρωσία της απόφασης του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη, αλλά η δυσπιστία κορυφώθηκε μετά την χρησιμοποίηση της απόφασης για την ανατροπή του Καντάφι.

Και ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε το 2012, «σε ουδένα θα επιτραπεί να επαναλάβει το σενάριο της Λιβύης στη Συρία».

Ο Πούτιν, πεπεισμένος ότι η Δύση βρισκόταν πίσω από τις «χρωματιστές» επαναστάσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις που είχαν γίνει στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2011, φουντώνοντας ιδεολογικά τον εθνικισμό και τον αντιαμερικανισμό. Το επιχείρημά του ήταν «η πολιτισμική διαφορετικότητα» με την δύση και «ο εντεινόμενος οικονομικός και ηθικός μαρασμός της».

Ως εναλλακτική λύση στη δύση, ο Πούτιν δείχνει προς Ανατολάς, εξαίροντας την άνοδο της Κίνας ς «κολοσσιαία αύρα αλλαγής», τονίζοντας πως «Ρωσία και Κίνα έχουν η μία την ανάγκη της άλλης για να παραμείνουν ισχυρές και ευημερούσες».

Δεν υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος

Επανειλημμένα η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Τι σημαίνει αυτό στις ήδη ψυχραμένες αμερικανο-ρωσικές σχέσεις;

Η Margarete Klein του γερμανικού Ινστιτούτου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας σε δηλώσεις της στη Deutsche Welle υποστήριξε ότι «πάντως Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται μίλια μακριά από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».


Η Margarete Klein είναι ειδικευμένη στις Διεθνείς Υποθέσεις Ασφάλειας του αρμόδιου Γερμανικού Ινστιτούτου (SWP) στο Βερολίνο, που διαχειρίζεται το τμήμα έρευνας για την ανατολική Ευρώπη και την Ευρασία. Ειδικότητά της είναι η ρωσική πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας, η ρωσική πολιτική εξοπλισμών και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Συρία αποτελεί έναν οικονομικό και στρατιωτικό εταίρο της Μόσχας, μια και είναι από τους σημαντικούς αγοραστές ρωσικών οπλικών συστημάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ρώσοι διαθέτουν σημαντική ναυτική βάση στην Ταρσό. Αλλά το κυριότερο είναι πως η Μόσχα επιμένει στο δόγμα του διεθνούς νόμου περί της «μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών». Και εκείνο που συνέβη στη Συρία, έχει προκαλέσει να σκληρύνουν οι Ρώσοι τη θέση τους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έχει προειδοποήσει ότι η αλλαγή εξουσίας στη Συρία δεν θα θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αν κάποιος νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας και δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών στους εχθρούς του καθεστώτος, προκειμένου αυτοί να φτάσουν στη νίκη, τότε θα τελειώσουν όλα, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

Ακόμη και αν αυτή η νίκη των αντικαθεστωτικών επιτευχθεί, ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο που τότε, αυτοί που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, θα γίνουν αντιπολίτευση»,

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξαγγελίες σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ «να παρέμβουν» στη σύγκρουση στη Συρία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η μια νέα στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Μέση Ανατολή.


Πηγή : styx.gr/

Related

Άρθρα 2281902558344352757

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -