Προετοιμάζουν το έδαφος για λύση του Κυπριακού με επιστροφή της Αμμόχωστου
Καπνιστό σολωμό με σως... Αμμόχωστου φαίνεται πως περιλάμβανε το, κατά τα άλλα «κοινωνικού χαρακτήρα», δείπνο της περασμένης Παρασκευής ...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/06/blog-post_5014.html
Καπνιστό σολωμό με σως... Αμμόχωστου φαίνεται πως περιλάμβανε το, κατά τα άλλα «κοινωνικού χαρακτήρα», δείπνο της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντεβρίς Ερογλου και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κάθως αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν την ΕΕ να προωθεί ένα σχέδιο επιστροφής της πόλης στην Κύπρο ως βάση για την τελική επίλυση του ζητήματος.
Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντίνου Κασουλίδη, στο ΡΙΚ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Λευκωσίας και Άγκυρας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις μερικές ημέρες μετά το δείπνο που είχαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ντερβίς Ερογλου και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ το οποίο ανέφεραν ότι είχε «κοινωνικό χαρακτήρα» .
Το ΑΚΕΛ ζητάει την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από την κινητικότητα που παρατηρείται για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι πιθανή επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιστροφή των νομίμων κατοίκων τής πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της, με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρκέστηκε στο να απαντήσει «ουδέν σχόλιο», μέσω του εκπροσώπου του, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Πρόεδρος δεν επιθυμεί περαιτέρω συζήτηση για το θέμα».
Η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε ότι η επίλυση του κυπριακού δεν συνδέεται με την οικονομική κρίση ούτε με το θέμα του φυσικού αερίου.
Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίαζε δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τhe Cyprus Daily», ότι ενδεχόμενη ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις της ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Τουρκία και ταυτοχρόνως να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble Energy, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον προσβλέπει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος.
«Είναι τρία ανεξάρτητα πράγματα, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο προϊστάμενος του Αμερικανού πρέσβη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον κ. Κέρι», υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πυρά κατά Ντάουνερ και «πλάτες« σε Αναστασιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο για το κρυμμένο έγγραφο
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου, επέρριψε σημαντικές ευθύνες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους «ανθρώπους του Προεδρικού» για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το περίφημο έγγραφο του ΟΗΕ, που παρέδωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Νίκο Αναστασιάδη στις 30 Απριλίου, ενώ από τη κυβέρνηση τόνιζαν ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του .
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει ότι οι άνθρωποι του προέδρου δεν χειρίσθηκαν με δεξιότητα το ζήτημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολύ θόρυβος για το έγγραφο, ενώ δεν παραλείπει να κατηγορήσει και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τον οποίο τονίζει ότι «έδωσε την εντύπωση στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι πρόκειται περί εμπιστευτικού εγγράφου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το είχε δώσει σε κανέναν άλλο».
Θεωρεί, ακόμη, ότι ο κ. Αναστασιάδης σωστά έπραξε και δεν έδωσε το έγγραφο στους υπόλοιπους αρχηγούς για να μην «διαρρεύσει», ενώ πρόσθεσε Εχουμε και αυτό το κακό εμείς οι Έλληνες, σημείωσε, δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι μυστικό και πιστεύω πως ορθώς εποίησε και δεν το έδωσε αφού του είπε ότι το έγγραφο αυτό έπρεπε να μην δημοσιευθεί και ο θόρυβος που έγινε πιστεύω είναι αχρείαστος».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε και τις απόψεις του γενικά για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος υποστηρίζοντας ότι «Το εθνικό θέμα δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο, είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, να ξεκινήσουν μέσα σε πλαίσια σωστά» και προσθέτοντας ότι «αν και σχεδόν 40 χρόνια συζητούμε πάνω σε ομοσπονδιακή βάση στην ουσία «δεν υπάρχει πλαίσιο ομοσπονδιακό», εξαιτίας της θέσης της Άγκυρας και του εκάστοτε «εγκαθέτου» τους στη Λευκωσία, περί δύο κρατών».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει ότι και οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν έχουν δώσει στους ευρωπαίους μια ξεκάθαρη απόφαση για το ποια λύση επιθυμούν.
Πηγή : www.iefimerida.gr