synoronews

«Οπως Αυστραλία, έτσι και Ελλάδα»

Της ΤΖΕΝΗΣ (ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ) ΜΠΛΟΥΜΦΙΛΝΤ πρέσβεως της Αυστραλίας Με σχετική αναφορά στην πρόσφατη παρουσίαση του καθηγητή κ. Μπανκς, τέως Προ...

«Η Αυστραλία επέδειξε ανθεκτικότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα και στην ασιατική οικονομική κρίση του '97-'98 και στην παγκόσμια κρίση του 2008-09»
Της ΤΖΕΝΗΣ (ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ) ΜΠΛΟΥΜΦΙΛΝΤ πρέσβεως της Αυστραλίας

Με σχετική αναφορά στην πρόσφατη παρουσίαση του καθηγητή κ. Μπανκς, τέως Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγικότητας της Αυστραλίας, που συνδιοργάνωσε το ΙΟΒΕ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος - Αυστραλίας, άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» στις 13 Μαΐου 2013 με τίτλο «Αλλο Αυστραλία, άλλο Ελλάδα» θέτει το εύλογο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από την επιτυχημένη πορεία της Αυστραλίας.

«Η Αυστραλία επέδειξε ανθεκτικότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα και στην ασιατική οικονομική κρίση του '97-'98 και στην παγκόσμια κρίση του 2008-09» Ποια, αλήθεια, θα μπορούσαν να είναι τα διδάγματα για την Ελλάδα από την εμπειρία μιας χώρας με διαφορετικό «μείγμα» οικονομικής πολιτικής και μακροοικονομικά μεγέθη; Μπορεί μια χώρα μακρινή, με σημαντικά αποθέματα φυσικού πλούτου και τη «γεωγραφική τύχη» να βρίσκεται στη γειτονιά της πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής της Ασίας, να αποτελέσει «πρότυπο» για την Ελλάδα; Η απάντηση είναι πως ναι.

Η Αυστραλία έχει σήμερα μία από τις πιο ανοιχτές και ανθεκτικές οικονομίες στον κόσμο, καθώς και μία από τις πιο ανοιχτές και ισότιμες κοινωνίες. Η οικονομία μας αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία 21 χρόνια, με ρυθμούς υψηλότερους από τις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες.

Αναμφίβολα η γεωγραφική θέση της Αυστραλίας, σε συνδυασμό με το φυσικό της πλούτο, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε την «έκρηξη» ζήτησης φυσικών πόρων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής μας, και σημαντικός παράγοντας της ευημερίας που η χώρα μας απολαμβάνει σήμερα.

Αλλά οι ισχυρές επιδόσεις της αυστραλιανής οικονομίας δεν είναι μόνο θέμα «τύχης». Είναι το αποτέλεσμα εκτενών και επίπονων μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν τη χώρα μας μία ανοιχτή, σταθερή, καινοτόμο οικονομία, ικανή να μεγιστοποιήσει τη γεωγραφική της τύχη και να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή της.

Οι μεταρρυθμίσεις της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκαν έπειτα από πολλές δεκαετίες προστατευτισμού και υψηλού κρατικού παρεμβατισμού στη λειτουργία της οικονομίας. Προωθήθηκαν με έντονη συναίσθηση της επιτακτικής ανάγκης αλλαγής πορείας, σε μία περίοδο βαθιάς και διαρκούς ύφεσης της αυστραλιανής οικονομίας, καθώς και παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας. Το άνοιγμα της οικονομίας μας στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό αύξησε εντυπωσιακά την παραγωγικότητα και οδήγησε άμεσα σε οικονομική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους Αυστραλούς.

Η Αυστραλία επέδειξε την ανθεκτικότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα της οικονομίας της κατά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98, και την παγκόσμια κρίση του 2008-9. Η αξιοπιστία και ευρωστία του οικονομικού μας συστήματος αποδεικνύονται περίτρανα και από τη συνεχή εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, που ανήλθαν στο 28,2% του ΑΕΠ το 2012. Η Αυστραλία είναι από τις πιο ανοιχτές χώρες σε ξένες επενδύσεις αλλά και ενθαρρύνει τις εγχώριες εταιρείες να αδράξουν επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο. Η εξορυκτική βιομηχανία συνεισφέρει το 6% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι υπηρεσίες το 70%. Η χώρα μας δεν εξάγει μόνο τον ορυκτό της πλούτο αλλά είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής τεχνολογιών και υπηρεσιών. Τουλάχιστον το 60% των ορυχείων παγκοσμίως χρησιμοποιούν τεχνολογίες και λογισμικό που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο των παγκόσμιων εξελίξεων. Επαφίεται στην κάθε χώρα να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις για τη δημιουργία εκείνων των δομών, των νομοθετικών, ρυθμιστικών και θεσμικών πλαισίων που θα της επιτρέπουν να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών. Η διεργασία αντιμετώπισης των δικών μας προκλήσεων είναι συνεχής. Πιστεύουμε όμως ότι οι γερές δομές της οικονομίας μας θα μας επιτρέψουν να αντεπεξέλθουμε.

Μπορεί οι χώρες να διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά το ζητούμενο όλων είναι κοινό - σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών.

Στην Αυστραλία, με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας και την τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη θεσμών όπως της Επιτροπής Παραγωγικότητας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την επίτευξη υψηλότερου βιοτικού επιπέδου για την κοινωνία, μπορέσαμε να διαμορφώσουμε μια ευρεία κοινωνική συναίνεση για ριζικές αλλαγές που οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη, ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και ωφέλησαν το σύνολο της κοινωνίας μας.

Αναμφισβήτητα, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρει μία νέα τάξη πραγμάτων είναι κοινωνικά, αλλά και πολιτικά, μία δύσκολη υπόθεση. Η πορεία της Αυστραλίας το αποδεικνύει. Αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές, αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Στους φίλους Ελληνες, θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με όλες τις προϋποθέσεις να εξασφαλίσει μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη για τους πολίτες της.

Γιατί εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε την τύχη μας. Πιστεύω ότι σε αυτό, η Αυστραλία μπορεί να αποτελέσει «πρότυπο».

Οπως η Αυστραλία, έτσι και η Ελλάδα.


Πηγή : www.enet.gr/

Related

Άρθρα 2437420636083248310

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -