Εθνική - Eurobank: Σήμερα κρίνεται η τύχη δύο μεγάλων τραπεζών
Με θέμα την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου συγκαλούνται σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Τ...
https://to-synoro.blogspot.com/2013/04/eurobank_9.html?m=0
Με θέμα την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου συγκαλούνται σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Τα Διοικητικά Συμβούλια θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση μετοχικών κεφαλαίων - μετά την απόφαση για χωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους που προέκυψε ως αποτέλεσμα του ναυαγίου για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών- καθώς και τον προγραμματισμό γενικών συνελεύσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, 10%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.
Ανακεφαλαιοποίηση ως τις 30 Απριλίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη δεσμεύσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας με το ΤΧΣ να είναι έτοιμο να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου.
«Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής, ενώ από την πλευρά της η Eurobank τονίζει:
«Προς το σκοπό αυτό, η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».
Μάλιστα, χθες σημειώνεται πως μετά το βέτο της Τρόικα στη συγχώνευση των δύο τραπεζών η ζημιά έγινε και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς η κυβέρνηση εξήγγειλε μια συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ.
Στόχος της Eurobank
H διοίκηση της τράπεζας κάνει προσπάθεια ώστε να διατηρήσει η Εurobank τον ιδιωτικό χαρακτήρα της και απευθύνεται σε κάθε πηγή άντλησης κεφαλαίων, ακόμη και στους υπαλλήλους της. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια περίπου 450 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή 10% στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ώστε να αποτραπεί με αυτό τον τρόπο η πλήρης κρατικοποίησή της.
Η προσπάθεια είναι δύσκολη και τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας ανεγνώριζαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες. Και αυτό γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα κεφάλαια δυσεύρετα.
Στην αύξηση των κεφαλαίων θα κληθούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι εργαζόμενοι παραχωρώντας έναν ή μισθούς και η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική. Αν δεν πετύχει το σχέδιο τις μετοχές της τράπεζας θα πάρει εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της τράπεζας ώστε να πωληθεί στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατόν, αφού ο στόχος δεν είναι κρατικοποίησή της αλλά η επαναφορά σε ιδιωτικά χέρια.
Θέμα στα ξένα ΜΜΕ το ναυάγιο της συγχώνευσης
Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εθνικοποιηθούν αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο εξηγεί τους λόγους που η τρόικα αποφάσισε να ματαιώσει το ντιλ. «Εθνική και Eurobank δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούνταν σε κρατικοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
«Η ελληνική κεντρική τράπεζα, δήλωσε: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις τέσσερις τράπεζες συστημικές [Εθνική Τράπεζα, Alpha, Eurobank και Πειραιώς] προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, σε κάθε περίπτωση» αναφέρει το BBC.
«H Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, και η Eurobank Ergasias έχασαν κατά μέσω όρο 30% της αξίας τους στο χρηματιστήριο μετά τη ματαίωση του σχεδίου συγχωνευσης» αναφέρει το Bloomberg.
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια» αναφέρει το Bloomberg και καταλήγει: «Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα».
Η New York Times έχει εκτενές ρεπορτάζ της ματαίωσης της συγχώνευσης των δύο τραπεζικών κολοσσών. Κάνει αναφορά στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και είναι μείζονος πρωταρχικής σημασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας παράλληλα ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι υπεραρκετά για την κάλυψή του.
Το Euronews κάνει λόγο για κίνδυνο εθνικοποίησης των δύο τραπεζών
H συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για την οποία επέμενε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, τελικά πάγωσε. Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα οποία αναφέρεται διεξοδικά η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.
«Μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.
Σε περίπτωση που η οικονομία δεν δείξει σύντομα σημεία ανάκαμψης, θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό των 50 δισ. που έχει προβλεφθεί για ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για τη σωτηρία μιας μεγάλης τράπεζας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δύο τράπεζες χρειάζονται γύρω στα 15 δις ευρώ φρέσκο κεφάλαιο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης δίνει τροφή στην υποψία ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί.
Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», επισημαίνεται στο άρθρο.
Πηγή : www.iefimerida.gr