synoronews

Τέσσερα + 3 καυτά θέματα στην ατζέντα των τριών πολιτικών αρχηγών

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, σήμερα στις...

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν αναμένεται να είναι τέσσερα, καθώς τα περισσότερα δεν μπήκαν στην προηγούμενη σύσκεψη που έγινε υπό τη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους ναυτεργάτες και τους αγρότες, με τους τελευταίους να επιδιώκουν πλέον συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι φάκελοι αναμένεται να είναι:

*ΕΣΠΑ,

*απολύσεις στο δημόσιο,

*ανασχηματισμός,

*προαπαιτούμενα με φόντο τη νέα έλευση της τρόικα

*ΑΟΖ,

*Απεργίες

*Εργασιακά

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία για το θέμα του ΕΣΠΑ και της άμεσης απορρόφησης των κονδυλίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις λάβαμε τη δέσμευση για αυξημένα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τοποθετήθηκε υφυπουργός για το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, το ΕΣΠΑ θεωρείται ως το «εύκολο» κομμάτι, μιας και αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι άλλο από να το «τρέξουν».

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, μιας και η τρόικα φέρεται να έρχεται (όπως κάθε φορά άλλωστε) με άγριες διαθέσεις. Τι θέλει να κάνει; Απολύσεις εδώ και τώρα για 11.000 δημοσίους υπαλλήλους και απομάκρυνση συνολικά 25.000 σε πρώτη φάση. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να επαναπροσλάβει σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να καλύψουν τα όποια κενά έχουν παρατηρηθεί σε φορείς. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης, που αποτελεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης αντιδρούν στις απολύσεις, υποστηρίζουν ότι η μείωση του προσωπικού προχωρά και είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί και αντιπροτείνουν ευελιξία στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων.

Στο τραπέζι θα πέσει και ο επερχόμενος ανασχηματισμός, η συζήτηση για τον οποίο ξεκίνησε προ ημερών, όπως διέρρευσαν βουλευτές των κομμάτων. Η ονοματολογία έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο,

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ η τρόικα θα κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της χώρας. Μεγάλος αστερίσκος (για μια ακόμα φορά) το θέμα των εσόδων, που στον προϋπολογισμό «καλύπτεται» με τις περικοπές δαπανών. Στο επίκεντρο θα μπει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ένα «μέτωπο» στο οποίο μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει να επιδείξει και πολλά. Ο ΟΠΑΠ τελικά πάει για ..καλοκαίρι, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων, το θέμα του φυσικού αερίου ίσως και να μην συζητηθεί σε αυτή τη φάση. Τις υψηλότερες προσφορές έχουν καταθέσει οι ρωσικές εταιρείες, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να αντιδρά.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, προκειμένου να ενταχθεί στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου. Το θέμα ήταν να μπει και στην ατζέντα της προηγούμενης συνάντησης, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε, προφανώς λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον προ το παρόν, καθώς θα αντιδράσει η Τουρκία, που ήδη πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα δεν κήρυξε την ΑΟΖ μονομερώς.

Το θέμα των απεργιών είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει, καθώς ήδη από αύριο ξεκινά νέος γύρος κινητοποιήσεων. Το συνδικαλιστικός νόμος θεωρείται πως θα δημιουργήσει σίγουρο ένα νέο μέτωπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Τέλος, τα εργασιακά βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο, κυρίως μετά τις δηλώσεις Μέργου που έχουν κοστίσει δημοσκοπικά στην κυβέρνηση και κυρίως στη ΝΔ. Την προηγούμενη εβδομάδα έληξαν δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν υπογραφεί κλαδικές αλλά και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Πηγή : http://olympia.gr


Related

Πολιτική 1054147645243458148

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -