synoronews

“Παραπολιτικά” εναντίον “Αυγής”, με αγωγή 300.000 ευρώ

Αγωγή με την οποία ζητείται αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ κατέθεσαν κατά της εφημερίδας Αυγή, ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρα...

Αγωγή με την οποία ζητείται αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ κατέθεσαν κατά της εφημερίδας Αυγή, ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παραπολιτικά» καθώς και η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον βουλευτή………

της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη.Αιτία για την αγωγή αυτή αποτελεί, όπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο το ότι στην 8η σελίδα του επίδικου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» καταχωρήθηκε το πλήρες δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το μακρύ χέρι του Σαμαρά στα μίντια» και υπότιτλους «Με μοχλό το ΣΔΟΕ στήνει νέα διαπλοκή και κανάλια – Μαρινάκης, Μελισσανίδης οι νέοι βαρώνοι – Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο Μαξίμου – Παράδοξη τροπή με την επιχειρούμενη πώληση του 902».

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

(Διαδικασία 681Δ ΚΠολΔ)

ΑΓΩΓΗ

Tης Μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ−ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικό τίτλο «ΠΑΡΑ ΕΝΑ Μ.ΕΠΕ», εδρεύουσας στον Πειραιά, οδός Ιάσωνος αρ. 2, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Του Ιωάννη Κουρτάκη, ατομικά και με την ιδιότητα του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά», κατοίκου Πειραιώς, οδός Ιάσωνος, αρ. 2.

Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Η ΑΥΓΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και διακριτικό τίτλο «Η ΑΥΓΗ Α.Ε.», εδρεύουσας στην Αθήνα, οδός Αγ. Κωνσταντίνου, αρ. 12, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Του Νίκου Φίλη, ατομικά και με την ιδιότητα του Διευθυντή της εφημερίδας «Η Αυγή», κατοίκου ως άνω ομοίως.

Της Αγγέλας Νταρζάνου, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η Αυγή», κατοίκου ως άνω ομοίως.

Η πρώτη των εναγόντων είμαστε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκδίδουμε ήδη από τις 22-09-2012 την πανελλήνιας κυκλοφορίας εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραπολιτικά», ιδιοκτησίας μας, με τον κύκλο των αναγνωστών μας να παρουσιάζεται συνεχώς διευρυνόμενος και την εφημερίδα μας να χαίρει της προτιμήσεως και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού.

Ο δεύτερος εξ ημών είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) επί δεκαετία και επί μακρό χρονικό διάστημα συνεργάζομαι με διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως εφημερίδες και ραδιόφωνο, αλλά και αρθρογραφώ σε ιστότοπους ενημέρωσης του διαδικτύου (internet sites). Στο πλαίσιο λοιπόν της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, εκτός των άλλων, είμαι Εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «Παραπολιτικά», γεγονός προκύπτον άμεσα από την ταυτότητα της εφημερίδας, αλλά και ο Διαχειριστής και μοναδικός έταιρος της πρώτης των εναγόντων «ΠΑΡΑ ΕΝΑ Μ.ΕΠΕ».

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πρώτη των εναγομένων είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία της ημερήσιας, πανελλήνιας κυκλοφορίας, πολιτικής εφημερίδας με διακριτικό τίτλο «Η Αυγή», η οποία εκδίδεται από τον δεύτερο των εναγομένων, διευθύνεται από τον τρίτο των εναγομένων και στην οποία αρθρογράφησε η τέταρτη των εναγομένων ως δημοσιογράφος.

Οι εναγόμενοι, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, δηλαδή την ημέρα μέγιστης αναγνωσιμότητας εφημερίδων, από κοινού εξέδωσαν το φύλλο υπ’ αριθμ. 11629 της εφημερίδας «Η Αυγή». Το εν λόγω φύλλο, με προφανή σκοπό να προσελκύσει την προσοχή των αναγνωστών, έφερε εξώφυλλο ευμεγεθούς μαύρου φόντου και με έντονη λευκή γραμματοσειρά μεγάλου μεγέθους είχε τον τίτλο «Οι εντιμότατοι φίλοι του κυρίου Σαμαρά» και υπότιτλο «Άλλοι φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, άλλοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τον ΣΔΟΕ, άλλοι επιδιώκουν δωράκια από τις αποκρατικοποιήσεις. Όλοι τους στρατεύονται στο πολιτικό σχέδιο Σαμαρά για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Παράταξη». Η «Ζούγκλα» εισβάλλει στο Μαξίμου και η τύχη του τηλεοπτικού σταθμού 902 παίρνει απροσδόκητη τροπή, από την Αριστερά στη Δεξιά… Δ. Μελισσανίδης, Β. Μαρινάκης, Φ. Βρυώνης, πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο για τα media Σαμαρά, με στόχο την παραμονή της Δεξιάς στην εξουσία. Έκθετος ο πρωθυπουργός από το ρόλο του συμβούλου του, Στ. Παπασταύρου, στη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του στο κερδοσκοπικό fund».

Στην 8η σελίδα του επίδικου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» καταχωρήθηκε το πλήρες δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το μακρύ χέρι του Σαμαρά στα μίντια» και υπότιτλους «Με μοχλό το ΣΔΟΕ στήνει νέα διαπλοκή και κανάλια – Μαρινάκης, Μελισσανίδης οι νέοι βαρώνοι – Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο Μαξίμου – Παράδοξη τροπή με την επιχειρούμενη πώληση του 902», το οποίο και αρθρογραφήθηκε από την τέταρτη των εναγομένων.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται, επι λέξει, σε «σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και της ενημέρωσης του ελληνικού λαού», το οποίο «εκπονείται από το πολιτικό-μιντιακό επιτελείο του Αντ.Σαμαρά, με μοχλό το ΣΔΟΕ και με στόχο τη δημιουργία νέας, γαλάζιας διαπλοκής, που εκτός των άλλων θα χρησιμεύσει και ως όχημα συνεννοήσεων του πρωθυπουργού με τη διαπλοκή της παλαιάς εποχής. Το σχέδιο Σαμαρά για τα μίντια εντάσσεται στον διακηρυγμένο στόχο του για τη συγκρότηση νέας παράταξης.»

Βεβαίως, το άρθρο συνεχίζει, ως εξής:

«Ανάμεσα στα νέα τζάκια της διαπλοκής φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει έναν μίνι μιντιακό ‘Ομιλο, με «ναυαρχίδα» την εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία συχνά αναλαμβάνει τη «βρώμικη δουλειά» του Μαξίμου. Έπεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό».

Το επίδικο άρθρο, από απλή επισκόπηση του περιεχομένου του, προφανώς συνιστά ένα εξυβριστικό και συκοφαντικό λιβελογράφημα εις βάρος της εφημερίδας «Παραπολιτικά», των διευθυντικών στελεχών, των συντακτών και των δημοσιογράφων της.

Και αυτό διότι:

Α) Το επίδικο άρθρο ξεκινάει με μία γενική αναφορά πως έχει εκπονηθεί «σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και της ενημέρωσης του ελληνικού λαού», καθοδηγούμενο από «το πολιτικό-μιντιακό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, με μοχλό το ΣΔΟΕ», με στόχο «τη δημιουργία νέας, γαλάζιας διαπλοκής, που εκτός των άλλων θα χρησιμεύσει και ως όχημα συνεννοήσεων του πρωθυπουργού με τη διαπλοκή της παλαιάς εποχής», εντασσόμενο «στον διακηρυγμένο στόχο του για τη συγκρότηση νέας παράταξης.».

Με άλλα λόγια, ήδη από την εισαγωγή του δημοσιεύματος, ο αναγνώστης ενημερώνεται πως έχει εκπονηθεί σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των μέσων μαζικής επικοινωνίας, εις βάρος μάλιστα του ελληνικού λαού, εκ μέρους του νυν Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και υποβοηθούμενο από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), με ξεκάθαρο δήθεν στόχο τη δημιουργία «γαλάζιας πολιτικής διαπλοκής», δηλαδή την συγκάλυψη πολιτικών σκανδάλων επ’ ωφελεία του πολιτικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, προς όφελος της συγκροτήσεως νέας παρατάξεως, δηλαδή πρόκειται για ένα σχέδιο εντεταγμένο στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά πολιτικών συμφερόντων, εις βάρος βεβαίως του ελληνικού λαού.

Β) Ωστόσο, η ανωτέρω γενική και αόριστη παραληρηματική αναφορά των εναγόμενων, εν συνεχεία στρέφεται σε συγκεκριμένες εφημερίδες και ειδικότερα στοχεύει ευθέως κατά της εφημερίδας «Παραπολιτικά», καθώς, οι εναγόμενοι εμπλέκουν άμεσα την εφημερίδα μας στο ανωτέρω αηθές σχέδιο με τη φράση «ανάμεσα στα νέα τζάκια της διαπλοκής φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει έναν μίνι μιντιακό ‘Ομιλο, με «ναυαρχίδα» την εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία συχνά αναλαμβάνει τη «βρώμικη δουλειά» του Μαξίμου. Έπεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό».

Με τους ανωτέρω εξόφθαλμα εξυβριστικούς, συκοφαντικούς και όλως αναιτιολόγητους ισχυρισμούς, οι εναγόμενοι δολίως ισχυρίζονται ενώπιον τρίτων ότι:

1) Η εφημερίδα «Παραπολιτικά», ιδιοκτησίας της πρώτης ενάγουσας, εντάσσεται στα «νέα τζάκια της διαπλοκής», δηλαδή παρά τον ενημερωτικό της σκοπό, αποτελεί όργανο απόκρυψης ή παρασιώπησης γεγονότων επ’ωφελεία πολιτικών συμφερόντων, εις βάρος όμως των Ελλήνων, εντασσόμενη στο υποτιθέμενο γενικότερο σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και σε διαπλεκόμενες συναλλαγές, συσχετίζοντάς μας ευθέως με τον κ. Μαρινάκη και τις επιχειρήσεις του, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι αποτελούμε τη «ναυαρχίδα» του «ομίλου» του, πλήττοντας ευθέως την ανεξαρτησία της εφημερίδας μας,

2) Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναλαμβάνει τη «βρώμικη δουλειά του Μαξίμου», δηλαδή αμφισβητείται ευθέως η ταυτότητα, η αντικειμενικότητα και η δημοσιογραφική ύπαρξη της εφημερίδος μας, παρουσιάζοντας αυτή ως όργανο παροχής εκδούλευσης για την προώθηση ή τη συγκάλυψη αδιαφανών πρακτικών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ως γνωστόν είναι εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου, υπαινίσσονται δηλαδή ότι λειτουργεί ως προμετωπίδα ικανοποίησης αθέμιτων συμφερόντων του κυβερνώντος κόμματος, αντίθετα με την υποχρέωσή της περί αντικειμενικής και ορθής ενημερώσεως των αναγνωστών μας, ο δε όρος «βρώμικη δουλειά» παραπέμπει, αν μη τι άλλο, σε έκνομες ή αηθείς δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, το υπό κρίσιν δημοσίευμα θίγει απροκάλυπτα το νομικό πρόσωπο της εφημερίδας μας, δεδομένου πως ανενδοίαστα εκτοξεύονται εξυβριστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί ότι υποκινούμεθα από έτερα πολιτικά συμφέροντα ή υπακούουμε σε αθέμιτες πολιτικές πρακτικές, και πιο συγκεκριμένα στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μάλιστα, ως κόμμα της τρέχουσας Κυβερνήσεως, προφανώς μας εντάσσει στο «σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media εις βάρος του ελληνικού λαού», δηλαδή οι εναγόμενοι ευθέως μας αποδίδουν την κατηγορία ότι όχι μόνο η εφημερίδα δεν αρθογραφεί αντικειμενικώς παρά τον συνταγματικά κατοχυρωμένο σκοπό της, ότι όχι μόνο δρα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού κάνοντας τις «βρόμικες δουλειές» της κυβερνήσεως, εξυπηρετώντας στον αντίποδα πολιτικά συμφέροντα, αλλά ότι δρούμε εις βάρος ακόμη και των συναδέλφων μας δημοσιογράφων, εξυπηρετώντας το σχέδιο «ολοκληρωτικού» ελέγχου των media. Κατά συνέπεια, όλα τα διαλαμβανόμενα από τους εναγόμενους είναι ψευδή, με τους εναγόμενους να έχουν άριστη γνώση των διαδιδόμενων ψευδών ισχυρισμών, πλήττοντας ευθέως την επαγγελματική υπόσταση, φήμη και το κύρος της εφημερίδας μας, ψευδή γεγονότα τα οποία αρνούμαστε καθολικώς, τονίζοντας πως η εφημερίδα μας δεν είναι όργανο κανενός κόμματος, διάγουμε αντικειμενική δημοσιογραφία και ουδόλως έως και σήμερα έχουμε ελεγχθεί για την ορθή άσκηση του δημοσιογραφικού μας λειτουργήματος, γεγονός προκύπτον το δίχως άλλο και από την υψηλότατη εβδομαδιαία κυκλοφορία των «Παραπολιτικών».


Πηγή : http://olympia.gr


Related

Ελλάδα 8831653235931475169

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -