synoronews

Πι Ες Άι-σιχτίρ

Εν χρω κεκαρμένοι (*) Κ ατά μέτωπον επίθεση στις διοικήσεις των Ταμείων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν το Πι-Ες -Άι σιχτίρ (PSI) εξαπέλυσαν ο...

Εν χρω κεκαρμένοι (*)

Κατά μέτωπον επίθεση στις διοικήσεις των Ταμείων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν το Πι-Ες -Άι σιχτίρ (PSI) εξαπέλυσαν ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας τις διοικήσεις τους ότι «κινήθηκαν με βάση τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα».
Ακόμα, άφησαν να εννοηθεί ότι η άρνησή τους να αποδεχθούν το PSI υπαγορεύθηκε «από το στενό κομματικό συμφέρον των συνδικαλιστικών φορέων των κλάδων που εκπροσωπούν οι οποίοι κινούνται στον χώρο της Αριστεράς».

«Παράλογη, μυωπική και συνολικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη στάση των Ταμείων αυτών,
ο δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ο οικονομικός αυθέντης μας Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη του» για τη στάση τους, αποδίδοντάς τη «σε πολιτικούς λόγους, η οποία παραβλέπει το συμφέρον της χώρας».

                                                                                                                  
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, επισήμανε ότι ορισμένα Ταμεία αρνήθηκαν την ανταλλαγή των ομολόγων παρά το γεγονός ότι είχαν παράλληλα και κοινωνικούς πόρους - έμμεση αναφορά στο ταμείο ΤΕΑΜ-ΙΚΑ που χρηματοδοτείται και από το αγγελιόσημο.
«Οι διοικήσεις αυτές παίρνουν στο λαιμό τους τούς ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους», παρατήρησε με απίστευτο θράσος,κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους» Τα είπε αυτά ο Βενιζέλος ξεχνώντας να αναφέρει ότι αυτός και το καθεστώς που για δεκαετίες υπηρέτησε πήρε στο λαιμό του έναν ολόκληρο λαό, προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ…

Βρε Χρυσοχοΐδη αυτούς τους τρομοκράτες τους γνωρίζεις;
Tελικά όμως, ο οικονομικός αυθέντης ελέω ΓΑΠ του ελάσσονα- μην τον ξεχνάμε τον άλλο απεσταλμένο- είπε ότι Εθελοντικά και μη, θα κουρευθούν άπαντα...
Ο κατά τα άλλα μειλίχιος πρωθυπουργός ο είπε πως «η πολιτεία θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα που αφορούν τη στάση των Ταμείων απέναντι στο PSI και ζήτησε απο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα ποσά με τα οποία έχει επιχορηγήσει το Δημόσιο τα Ταμεία το διάστημα 2000-2012». Κάτι που δεν θα βρει ωστόσο για το δημοσιογραφικό ταμείο, μια και δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.




  Πάντως ο θόρυβος όλος γίνεται γύρω από ένα σύνολο ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία (τα οποία δεν δέχθηκαν το PSI) που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές δεν επηρεάζει τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. Αλλά το κούρεμα, κούρεμα!!! Εν είδη δήμευσης.

Πριν πολλά χρόνια, σε σύντομη συνομιλία μας, σε εκδήλωση για τους δημοσιογράφους στο προεδρικό Μέγαρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μου είχε πει πως εκείνος ήταν που «έδωσε ζωή» στο αγγελιόσημο με την απόφαση να καταβάλλεται στις τράπεζες «κι έτσι έσωσε το ταμείο μας».
«Τους εκδότες ευνοήσατε» του είχα απαντήσει τότε… Και ώχετο απιών. (**)
Το μόρφωμα που κατασκεύασε η Φάνη Πετραλιά με την ενοποίηση των Ταμείων –και άφησε ανέπαφο - επειδή έτσι τον συνέφερε - μαζί με την δήμευση του 10% από το αγγελιόσημο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο κούρεμα όχι σε ένδειξη αντίστασης αλλά για να σώσει τα αποθεματικά του. Αυτό εξόργισε τον απόλυτο άρχοντα της Οικονομίας και έβαλε το μαντρόσκυλό του (τον κάποτε συνδικαλιστή) να γαβγίζει…
Αρνήθηκε λοιπόν, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ να κουρέψει 382,8 εκατ. Ευρώ. Αλλά, «όχι» είπε και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι ΝΠΙΔ.


   Σε επίπεδα κάτω από το 50% περιορίστηκε η εθελοντική συμμετοχή των ταμείων στο PSI. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα ταμεία «κουρεύονται» εθελοντικά 3 δισ. ευρώ σε σύνολο 6,5 δισ. Ευρώ.
Δεν έπεισε τα ταμεία να συμμετάσχουν στον εθελοντικό ευνουχισμό τους, αλλά με το μαχαίρι που έμεινε μετέωρο από την χτεσινή του μπριζόλα, ετοιμάζεται τώρα να τα κουρέψει υποχρεωτικά με την ψιλή.
Οι διοικήσεις των ταμείων που τάχθηκαν κατά της εθελοντικής συμμετοχής στο PSI αναμένουν τώρα, το υποχρεωτικό «κούρεμα» για να καταγράψουν τις τελικές απώλειες. Με απόφαση της ΤτΕ θα «κουρευτούν», ομόλογα πολλαπλάσιας αξίας (περί τα 24 δισ. ευρώ) που προέκυψαν ύστερα από την υποχρεωτική μετατροπή των διαθεσίμων των ταμείων σε ομόλογα με προηγούμενη αυθαίρετη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Θυμίζουμε τι γράφαμε στις 22/01/2012 στο "στυξ":Βόμβα στα δημοσιογραφικά
Ταμεία με το κούρεμα

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3777

"Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όμως εκτός από τα ομόλογα που έχει αγοράσει την περίοδο 2009-11 έχει καταθέσει στη Τράπεζα της Ελλάδος,στα τυφλά, ποσά της τάξεως των 1,6 δις. Ευρώ και ο ΕΔΟΕΑΠ περισσότερα από 20 εκ. ευρώ, χωρίς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, που καταθέσαμε τις διαμαρτυρίες μας να γνωρίζουν που τα έχει επενδύσει ο Προβόπουλος.
Όπως επισημαίνει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, το πρόβλημα συνδέεται με την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) που συστάθηκε με το νόμο Πετραλιά, ύστερα από εισηγήσεις συγκριμένων παρατάξεων (Νταβανέλοι, Πλαχούρηδες, Κουμπιάδες) στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ και της ανεκδιήγητης διοίκησης της ΠΟΕΣΥ, με κηπουρό του Ψυχάρη πρόεδρο, ως το 2010. Είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη μας πήραν αποθεματικά και συνεχίζουν κάθε χρόνο να μας τρώνε και το 10% από το αγγελιόσημο.




  Στο διάστημα αυτό όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις ευλογίες και του Σύριζα, ακολούθησε κατά γράμμα, με απόφαση Κουτρουμάνη, τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Πετραλιά, που, δυο χρόνια πριν καταδίκαζε κι έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους για να μην εφαρμοσθεί.
Και συνεχίζει με σφαγή συντάξεων και την νέα επιδρομή στις επικουρικές".


-------------




Προς κ. Βενιζέλο: Μην «πυροβολείτε» τα ασφαλιστικά μας ταμεία
Zέζα Zήκου (Καθημερινή)

Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας θα βρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα. Και αυτό το «έγκλημα» μας πιέζουν να το αποδεχθούμε. Το δικό μας Ταμείο -ΕΤΑΠ ΜΜΕ- αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό. Πρόσφατα ακόμη δώσαμε μάχη για να σωθούμε από τη μεγάλη απάτη των δομημένων ομολόγων που έχει εκπορευθεί από τους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας. Την επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο την πήραμε πίσω, ενώ ο δημοσιογράφος πρόεδρος του ταμείου μας βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Επιπλέον, η αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων είναι μια ανήθικη πολιτικά πράξη, επειδή επενδύουν τα αποθεματικά των εισφορών μας.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει απλώς ο νόμος της σιωπής. Επρεπε να εξαιρεθούν τα Ταμεία από το PSI για να μην εξαφανιστούν. Η κυβέρνηση υπόσχεται να καλύψει τη ζημιά με... κρατική περιουσία - και θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ομως, ποιος τους πιστεύει...
(…)
Η απομείωση της περιουσίας των Ταμείων κατά 12 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, η «ισοπέδωση» των τιμών των τραπεζικών -κυρίως- μετοχών που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και η συνεχής μείωση των εισροών από εισφορές -εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των μισθών- «σφίγγουν τη θηλιά» γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιστούν πλέον αναπόφευκτη την εκ νέου περικοπή των παροχών (συντάξεων και περίθαλψης).

   Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου πλησιάζουν τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις των διοικήσεων των Ταμείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εμφανίζονται ως «διαθέσιμα» σε κοινό λογαριασμό όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάμενη νομοθεσία.

   Ωστόσο, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήματα αυτά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώμη των διοικήσεων των Ταμείων. Οι τοποθετήσεις των 24 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου απέφεραν ετησίως στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) ύψους 750 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ. Με την απομείωση της αξίας των ομολόγων οι αποδόσεις θα «πέσουν» στα 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.

   Εδώ και μήνες τα αποθεματικά των Ταμείων εξανεμίζονται. Τα αποθεματικά των Ταμείων δημιουργήθηκαν όταν η -τριμερής- χρηματοδότησή τους υπερέβαινε τις υποχρεώσεις τους. Το πλεόνασμα διοχετεύθηκε υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και εκεί το ζεστό χρήμα μετατρεπόταν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Η κατάρρευση της αξίας τους σάρωσε όση ρευστότητα είχε απομείνει στα Ταμεία από τη φούσκα του Χρηματιστηρίου.

   Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε ότι το 50% των αποθεματικών σε ομόλογα έγινε καπνός από τότε που ετέθη σε εφαρμογή το Μνημόνιο. Με αριθμούς: τον Μάρτιο του 2010 τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν σε τρέχουσες αξίες 7,6 δισ. ευρώ -όχι μακριά από τις οοαστικές- και τον Οκτώβριο του 2011 είχαν πέσει στα 4,2 δισ. ευρώ και κατέβαιναν.

-------------




  Πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν χθες στο Reuters ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους έχουν ενταχθεί τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε ρόλο νταβαντζή των χρημάτων των εργαζόμενων και για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, ανεξάρτητα των αποφάσεων των διοικητικών τους συμβουλίων !
Πάντως, βέβαιο είναι ότι έχει γυρίσει άλλη μια σελίδα για όλους, και η ζωή μας μπαίνει στην επόμενη φάση της μεγάλης και οδυνηρής περιπέτειας… που μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις δεκαετιών, από ανίκανους να χειρισθούν το μέλλον της πατρίδας.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα…
Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης έθεσε το θέμα των κρουσμάτων προπηλακισμών και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ειδική κυβερνητική σύσκεψη ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

------------------
(*) Γουλί...
(**)Ώχετο απιών= Έκοψε ρόδα μυρωμένα. Και μην τον είδατε τον Παναγή. Έφυγε τρέχοντας, ας πούμε...


styx.gr

Related

Άρθρα 8782195946069794913

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -