synoronews

Tριπλή υποβάθμιση, της Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε «C» από «CCC», προχώρησε χθες ο οίκ...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε «C» από «CCC», προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τις πολύ βαθιές απώλειες στα χρηματιστήρια. Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup πρόκειται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τις αποφάσεις αυτές δρομολογείται η διαδικασία του PSI και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι τις επόμενες εβδομάδες έχουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα για την τελική απόφαση για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Μεγάλες απώλειες

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες άνω του 12%. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης σε αρνητικό έδαφος, ενώ πτωτικό άνοιγμα έδειξαν τα futures στη Γουόλ Στριτ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 0,44% στις 5.902,36 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε πτώση 0,47% στις 3.448,82 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ήταν χαμηλότερα κατά 0,79% στις 6.853,29 μονάδες.

Στην Ισπανία, το χρηματιστήριο σημείωνε απώλειες 0,82% και στην Ιταλία 0,40%.
Στις ασιατικές αγορές, τέλος, επικράτησαν ανοδικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 9.554 μονάδες, με κέρδη 0,96%.

Πιθανή η χρεοκοπία

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε «C» από «CCC», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε σε «C». Με την αξιολόγηση «CCC» (Substantial credit risk) η Fitch Ratings θεωρεί πως μια ελληνική χρεοκοπία είναι πιθανή. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανταλλαγή ομολόγων δεν έχει εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτικού τομέα για τους γενικούς όρους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσφορά ανταλλαγής (PSI), που περιλαμβάνει «κούρεμα» 53,5% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων. Εάν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα αποτελέσει «αναξιοπαθή» (distressed) ανταλλαγή χρέους σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο οίκος. Για τον λόγο αυτό, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε «C», από «CCC», γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Φεντεραλιστής Ευρωπαίος…

Για το θέμα τού κατά πόσο συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας η αυξημένη ευρωπαϊκή παρουσία στην Ελλάδα για την εφαρμογή των όσων προβλέπει το νέο Μνημόνιο, ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των Ελλήνων, ωστόσο ο ίδιος υπήρξε ανέκαθεν φεντεραλιστής Ευρωπαίος. «Είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μου, ίσως για την πλειονότητα, κατανοώ την άποψή τους. Εγώ, όμως, είμαι υπέρ τού να χάνει κανείς την κυριαρχία του, πάντα ήμουν», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε: «Αν ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν ήταν Έλληνας, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση; Εγώ θα έλεγα όχι. Αν έκανε, βέβαια, καλά τη δουλειά του».

sigmalive.com

Related

Οικονομία 4418599025424806697

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -