synoronews

Το παιχνίδι της μπλόφας ... (SPIEGEL ONLINE)

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρνούνται καθώς η Ελλάδα ξηλώνεται των Sven Boll, Alexander Neubacher, Ralf Neukirch, Christian Reiermann, Christoph...

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρνούνται καθώς η Ελλάδα ξηλώνεται

των Sven Boll, Alexander Neubacher, Ralf Neukirch, Christian Reiermann, Christoph Schult και Anne Seith

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η ελλάδα είναι ταπί και ακόμα οι Βρυξέλες θέλουν να στείλουν στη χώρα δισεκατομμύρια σε νέα δάνεια, έχοντας προκαλέσει αντίδραση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται….


… Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) είχε ξυνή έκφραση μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε πάνελ στο Νταβός: «Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα πηγαίνουν καλά, και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί».

Αργότερα όμως, ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, έστειλε διαφορετικό μήνυμα στους δημοσιογράφους: Παραδέχτηκε πως η Αθήνα χρειάζεται πάλι χρήματα, αλλά δεν μπορεί ακόμα να αποκαλύψει πόσα. «Ίσως οι χορηγοί θα πρέπει να δώσουν κάπως περισσότερα».

Για μια φορά και πάλι η Ευρώπη μαλώνει για το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέκρελ είχε αρνηθεί να δανείσει την Ελλάδα στις αρχές του 2010, αλλά αργότερα συμφώνησε στο πακέτο διάσωσής της. Ένα χρόνο αργότερα, υποστήριξε το νέο πακέτο. Τώρα προσπαθεί να σώσει άλλη μια φορά την ευρωζώνη.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξακολουθούν να πολεμούν την πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει το μαζικό της χρέος που ξεπερνά τα 350 δισεκατ. Ευρώ. «Αν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη θα την στηρίξουμε» λέει ο αυστριακός καγκελάριος Werner Faymann.

…Η προσπάθεια να διασωθεί η Ελλάδα είναι φανερό πως κάνει κύκλους και δεν υπάρχει στοιχείο προόδου. Η ειρωνία είναι πως μόλις πριν τρεις μήνες οι ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν πως τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Αλλά η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται γρηγορότερα από όσο οι ευρωπαίοι πολιτικοί πίστευαν το περασμένο Φθινόπωρο. Η τρόϊκα υπολογίζει ότι η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από 145 δισεκατ. Ευρώ αντί των 130 που υπολόγιζαν και «δεν γνωρίζουμε αν οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να τα δώσουν».

Αρχικά το ΔΝΤ είχε υποσχεθεί το ένα τρίτο και οι Ευρωπαίοι τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Αλλά σήμερα η απόκτηση μετρητών έχει καταστεί πολύ δύσκολη.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση ξόδεψε 20 δισεκ. ευρώ λιγότερα εφέτος, παρά το 2009 το χρέος εξακολουθεί να ανεβαίνει επειδή η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται για Πέμπτη χρονιά στη σειρά.
Η ελληνική οικονομία δεν παράγει εκτός από λάδι, υφαντουργία και λίγα χημικά κατάλληλα για εξαγωγή. Αντίθετα είναι υποχρεωμένη να εισάγει τρόφιμα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο Μεσογειακό τουρισμό, η ελλάδα έχει να συναγωνιστεί με χώρες εκτός ευρώ, όπως η Κροατία, Τυνησία, Μαρόκο, Βουλγαρία και Τουρκία, που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Το ωρομίσθιο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη μετρήθηκε στα 11,39 ευρώ στην Ελλάδα, σε σύγκριση με €8.49 στην Πορτογαλία, €4 στην Τουρκία και μόλις €1.55 στη Βουλγαρία. Έτσι το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας, αντί να εφαρμόζεται στιγματίζεται στη χώρα που αποτελεί το «ευρωπαϊκό προβληματικό παιδί» εδώ και πολύ καιρό….

Σημείωση στυξ: Τις τελευταίες μέρες, μας έχουν πήξει οι εγχώριοι παπαγάλοι, με τις μπαρούφες ότι η δοτή κυβέρνηση του τραπεζίτη πηγαίνει μια χαρά στις διαπραγματεύσεις με το ευρω-κουρείο, που θα μας φορτώσει και με άλλα δάνεια.
Την αλήθεια όμως μας περιγράφουν οι φίλοι σύμμαχοι και εταίροι Γερμανοί, που παίζουν το παιχνίδι μπαστούνι και καρώτο. Μια με την οικονομική επιτροπεία και την άλλη με το να τελειώνουμε με την χρεοκοπημένη χώρα…


Κώστας Μπετινάκης

         styx.gr

Related

Άρθρα 5066776554704350383

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -