synoronews

Στ. Δήμας: Χρηματοδότηση μικρομεσαίων και ανανεώσιμη ενέργεια, για ανάπτυξη

Αυτό υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών σε συνέδριο της ΕΤΕπ. Τη σημασία της πράσινης οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμε...

Αυτό υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών σε συνέδριο της ΕΤΕπ.
Τη σημασία της πράσινης οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά την ομιλία του με θέμα «Προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προοπτικές της αγοράς» στο συνέδριο «Tackling climate change: Making Green Growth a Reality» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο ξενοδοχείο Intercontinental.


«Η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικό όχημα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας» τόνισε. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια, γεγονός που απαιτεί παγκόσμια δράση για την αντιμετώπισή της.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για θέμα προσωρινής επικαιρότητας και στάθηκε ιδιαίτερα στην προαγωγή πράσινων οικονομιών, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σχεδιασμών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλήφθηκε έγκαιρα την απειλή και ανέλαβε άμεσα δράση, για την αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέφερε ο κ. Δήμας, αλλά παρατήρησε ότι, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χρειάζεται να διανυθεί ακόμη πολύ δρόμος, για την ανατροπή των σημερινών δεδομένων.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ, ταυτόχρονα, παρατηρείται μικρή πρόοδος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα ανήκει στις 18 πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές του πλανήτη και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, έστω και εν μέσω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Εθνικός στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό υπολογίζεται να επενδυθούν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και να προκύψουν περίπου 210.000 θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και οικονομία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο «Ήλιος», που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, σε έκταση 200.000 στρεμμάτων ανά την Ελλάδα, έκανε λόγο για αναμενόμενα έσοδα ύψους 80 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20 δισ. θα μπορούσαν να διατεθούν για το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup απομακρύνει τη χώρα από τη χρεοκοπία και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και σε δράσεις που θα τονώσουν την αγορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Επομένως, επισήμανε ο υπουργός, το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι διπλό: αφενός μεν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου δε η καταπολέμηση της οικονομική κρίσης για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

«Σε αυτή την προσπάθεια, προσβλέπουμε στη βοήθεια και συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς πιστεύουμε ότι, μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Εστιάζοντας στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, σε μια εποχή που η Ελλάδα καλείται να κάνει «άλματα» τόσο στον τρόπο λειτουργίας της όσο και στο μοντέλο ανάπτυξής της, η χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει βασικό όχημα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ευχαρίστησε, τέλος, για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Βέρνερ Χόγιερ, με τον οποίο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση, το απόγευμα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

www.kathimerini.gr

Related

blog 8276758534534914704

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -