synoronews

«Τρομοκρατικό» χτύπημα της Standard and Poor’s στην Ευρωζώνη

Απανωτά χτυπήματα επιφύλασσε για σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, υλοποιώντας τις απειλές του που είχε ...

Απανωτά χτυπήματα επιφύλασσε για σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, υλοποιώντας τις απειλές του που είχε εξαπολύσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση εννά χωρών, ρίχνοντας την άριστη αξιολόγηση "ΑΑΑ" της Γαλλίας και της Αυστρίας. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε κατά μια μονάδα τις δυο χώρες, οι οποίες έπεσαν στο ΑΑ+. Οι προοπτικές είναι αρνητικές και ιδιαίτερα για τη Γαλλία υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012.


Η Standard and Poor’s υποβάθμισε παράλληλα κατά μια μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, ενώ την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά δύο βαθμίδες. Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του επισημαίνοντας πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνεχιζόμενες συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από την πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, καθώς το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οίκος είχε θέσει 15 χώρες της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Standard & Poor's διατήρησε το «ΑΑΑ» για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

«Έκπληξη κατά το ήμισυ» χαρακτήρισε την υποβάθμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση δεν είναι καταστροφή και πως η αξιολόγηση ΑΑ+ είναι μια καλή αξιολόγηση. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 σημείωσε πως «δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Παρέμβαση στο θέμα των αναμενόμενων υποβαθμίσεων έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούνται» οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης.

«Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Όπως είπε, «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κίελο, απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη».

Related

Οικονομία 575492547788757668

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -