synoronews

Οργιάζει η μαύρη εργασία στο Βόλο

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου κάνει λόγο για «εξοργιστική αδρανοποίηση των σχετικών εποπτικών μηχανισμών» Σοβαρές καταγγελίες για θεσμική ανοχή ...

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου κάνει λόγο για «εξοργιστική αδρανοποίηση των σχετικών εποπτικών μηχανισμών»

Σοβαρές καταγγελίες για θεσμική ανοχή της ίδιας της Πολιτείας στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας στο Νομό Μαγνησίας κάνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου και ζητά άμεση παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς όπως υπογραμμίζει «ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι». Η επιστολή - παρέμβαση έχει αποδέκτες τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη και το Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο.


Το ΕΚΒ εστιάζει κυρίως στην ένταση του προβλήματος της ανασφάλιστης εργασίας στον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού, όπου όπως τονίζει οι εργαζόμενοι είναι κυριολεκτικά «έρμαια» των εργοδοτών και όπως καταγγέλλει εκβιάζονται καθημερινά να απολαμβάνουν των νόμιμων εργασιακών τους δικαιωμάτων (ωράρια, αμοιβές, ασφάλιση), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια πόρων και για το ίδιο το Κράτος. Τα στοιχεία για τη Μαγνησία που είναι μία από τις πλέον τουριστικές στην Ελλάδα περιοχές -σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόλου- είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν ότι οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ή ακριβέστερα -όπως σημειώνεται- δεν… υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, με την Κρατική Υπηρεσιακή δομή να δίνει την εντύπωση πως… εκουσίως ανέχεται την όλη κατάσταση».

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου κάνει λόγο για «εξοργιστική αδρανοποίηση των σχετικών εποπτικών Μηχανισμών (ΣΕΠΕ - ΙΚΑ), όχι βεβαίως με ευθύνη του λιγοστού στελεχιακού του δυναμικού που αποδεδειγμένα «τρέχει και δεν φθάνει» για να επιληφθεί εκατοντάδων εργατικών υποθέσεων, αλλά με ευθύνη του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, που δεν κατευθύνει με αυστηρότητα τους ελέγχους, ώστε να παταχθεί η ασυδοσία.

«Τα… μεγάλα λόγια της Πολιτείας και οι πατριωτικές εκκλήσεις της προς τον ελληνικό λαό για θυσίες πρέπει να συνοδευτούν επιτέλους και με τη θεσμική τόλμη να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα που στρέφονται κατά του Κράτους και των σκληρά φορολογούμενων εργαζόμενων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή στον συγκεκριμένο Κλάδο» σημειώνει με έμφαση το ΕΚΒ και ζητά να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή στην πράξη της καταβολής μέσω τραπέζης των αποδοχών - εισφορών από τους εργοδότες (κάτι που ρητώς, πλέον, προβλέπεται από το Άρθρο 40 του Ν. 3863/10), καθώς και η επέκταση εφαρμογής (για όλους τους επιχειρηματίες και όχι μόνον γι’ αυτούς που προαιρετικώς θα ενταχθούν), των διατάξεων του Άρθρου 26 του Ν.3996/11 που αφορά στη θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας με ηλεκτρονική διαβίβαση των στοιχείων ημερήσιας παροχής εργασίας τους, ώστε να ελέγχεται άμεσα εάν καταβάλλονται οι εισφορές των εργοδοτών και να ενεργεί μετά αναλόγως η κάθε κρατική υπηρεσία όπως το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Related

Ελλάδα 5608544011691456041

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -