synoronews

Η σωτηρία της χώρας η μόνη κόκκινη γραμμή

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Ολοι κρινόμαστε από τις επιδόσ...

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Ολοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Συστάσεις στους υπουργούς για συνεργασία.

Eνα 24ωρο μετά τη δραματική προειδοποίηση προς τους κοινωνικούς εταίρους, ότι θα χρειαστούν θυσίες και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επανήλθε χθες απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει μία «κόκκινη γραμμή», αυτή της σωτηρίας της χώρας.


«Ακούω» είπε χαρακτηριστικά «από διάφορες πλευρές για κόκκινες γραμμές. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτή πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2012, στο οποίο εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Παπαδήμος έστειλε μήνυμα στους υπουργούς ότι όλοι αξιολογούνται. «Πρέπει» σημείωσε «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Ολοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη και την Πέμπτη και ζήτησε και από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση να το στηρίξουν.

Η διαπραγμάτευση

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, έκανε σαφές πως «δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή του νέου προγράμματος. Τώρα είναι η στιγμή. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων, γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη». Ζήτησε ακόμη να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και όλα τα υπουργεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Και χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος» και ότι «οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες». «Προετοιμαζόμαστε» είπε «μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει». Από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ? όπως είπε ? εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και η υλοποίηση του PSI. «Καμία συμφωνία» επισήμανε «δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μία είναι προϋπόθεση της άλλης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος παρενέβη χθες δύο φορές κάνοντας συστάσεις σε υπουργούς. Την πρώτη όταν από τη ΝΔ ο Στ. Δήμας έθεσε το θέμα της διαβούλευσης πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων έχοντας μάλιστα διαφωνία με τον Μ. Βορίδη για τις συζητήσεις που προηγήθηκαν σχετικά με τα φορτηγά, λέγοντας πως «αν υπάρχει διαφωνία πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωράμε». Τη δεύτερη όταν ο Χρ. Παπουτσής, έστειλε μήνυμα για τα εσωκομματικά, επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης», ζητώντας οι τοποθετήσεις να είναι μόνο για θέματα ημερήσιας διάταξης.

Στο θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση, αυτό της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φορτηγών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, άφησε εμμέσως αιχμές κατά του διαδόχου του, Γ. Ραγκούση, λέγοντας ότι την επίσπευση του χρόνου της μεταβατικής περιόδου δεν την έθεσε η τρόικα, «αλλά η κυβέρνηση κατόπιν».

Λευτέρης Γαλανός

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Καθυστέρηση στις δόσεις

H 7η και η 8η δόση, ύψους 5 και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα, από το παλαιό δάνειο, θα καταβληθούν στην Ελλάδα τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω της καθυστέρησης τριών μηνών που παρατηρήθηκε στην καταβολή της 6ης δόσης.

Αυτό δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος διευκρίνισε ακόμη ότι η νέα δανειακή σύμβαση, που θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου, «θα απορροφήσει το πρώτο δάνειο και θα έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό της καταβολής των δόσεων ». «Πρόκειται απλώς για τεχνική προσαρμογή του όλου σχεδιασμού των δόσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ο. Μπαγί.

Σε ό,τι αφορά την 7η τριμηνιαία δόση που ήταν προγραμματισμένη να καταβληθεί τον Δεκέμβριο τόνισε ότι θα δοθεί τον Μάρτιο λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην καταβολή της 6ης δόσης η οποία από τον Σεπτέμβριο καταβλήθηκε τελικά τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα , η 8η δόση από τον Μάρτιο θα καταβληθεί τον Ιούνιο, σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

 ethnos.gr

Related

Πολιτική 4404316629932251537

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -