synoronews

Πυξίδα εκλογών η συμφωνία, πιθανολογεί η ΝΔ

Τις πρώτες μετρήσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών περιμένουν στη ΝΔ. Δέσμευση Παπανδρέου για νέα μέτρα θα ζητήσει ο Σαμαράς.

Τις πρώτες μετρήσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών περιμένουν στη ΝΔ. Δέσμευση Παπανδρέου για νέα μέτρα θα ζητήσει ο Σαμαράς.

Την Τετάρτη στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τη συμφωνία των Βρυξελλών αναμένεται η νέα σκληρή σύγκρουσή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο επιτέθηκε στη ΝΔ χωρίς, όπως λέει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρει ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την πολιτική που εφάρμοσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Σαμαράς όπως φάνηκε από τη χθεσινή του δήλωση δεν αμφισβητεί στο σύνολό της τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, βλέπει ωστόσο το ποτήρι μισοάδειο καθώς εκτιμά ότι η νέα βοήθεια θα συνοδευτεί από ένα ακόμη μνημόνιο για σκληρούς όρους για την ελληνική οικονομία, ενώ προβληματισμός εκφράζεται για τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης κυρίως στο κομμάτι που αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών και άρα την επιλεκτική χρεοκοπία αλλά και για τις εμπράγματες εγγυήσεις τις οποίες έχει ήδη απορρίψει.

Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή θα ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα κάτι που σύμφωνα με τις απόψεις που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αδύνατον να μην συμβεί βάσει των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ήδη, όπως υποστηρίζουν στη Λ. Συγγρού, ο κ. Παπανδρέου άνοιξε χαραμάδα για νέα μέτρα καθώς μίλησε για την ανάγκη πιστής εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου το οποίο, όπως έχει ήδη επισημάνει η ΝΔ, δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα λόγω της σκληρής φορολογίας που προβλέπει για τους συνήθεις «ύποπτους» ενώ και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζεται αδύναμη, κάτι που φάνηκε στη σύγκρουση Ρέππα – Ραγκούση για τα ταξί.

Η συμφωνία των Βρυξελλών, όπως εκτιμούν πολλά «γαλάζια» στελέχη, ίσως δρομολογήσει εξελίξεις και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς ήδη το κυβερνών κόμμα αρχίζει να καλλιεργεί και πάλι κλίμα εθνικής συνεννόησης ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει η Αθήνα σε εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε. αν και όπως πιστεύουν στη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιον τρόπο θα περάσει το νέο πακέτο από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση των «27».

Για τον κ. Σαμαρά το κλίμα στην οικονομία πέρα από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς δεν πρόκειται να αλλάξει εάν πρώτα δεν αποφασιστούν μέτρα για την τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και στη δήλωσή του εστίασε στο γεγονός ότι στο τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει η ειδική αναφορά στο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανάπτυξη.

Παραγγέλνουν μετρήσεις

Άπαντες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο συμφωνούν ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα αφενός στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κάτι που μπορεί να οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου ακόμη και σε απόφαση για πρόωρες εκλογές εάν ακούσει τις απόψεις εκείνες που λένε ότι δεν θα βρει ευνοϊκότερη συγκυρία για να στήσει κάλπες.

Στη ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr περιμένουν να «τρέξουν» μετρήσεις που έχει παραγγείλει το κόμμα προκειμένου να αποτυπωθούν οι εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τη συμφωνία των Βρυξελλών αν και η θερινή περίοδος δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως όταν «κάτσει η σκόνη» και οι πολίτες επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές θα αρχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, ουδείς θα θυμάται τα χαμόγελα των Χ. Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο μετά την τελευταία σύνοδο.

Πάντως ο κ. Σαμαράς, κάτι που αποτυπώθηκε και μέσα από τη δήλωσή του, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τους εταίρους μας και παρά το γεγονός ότι μίλησε για «αποτυχία του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής», εστίασε στα θετικά σημεία της συμφωνίας που αφορούν στη χαλάρωση των όρων δανεισμού αλλά και στη δυνατότητα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης για τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

real.gr


Related

Πολιτική 5728348656925778960

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -