ΣΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ Ε∆ΟΥΑΡ∆Ο ΣΟΥΤΟ ΝΤΕ ΜΟΥΡΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΙΤΖΚΕΡ
«Νοµπέλ» στον αρχιτέκτονα των δυνατών αντιθέσεων Το έγκυρο βραβείο Πρίτζκερ, κάτι σαν το «Νοµπέλ» για την αρχιτεκτονική, ήρθε δύο εβδοµάδες ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/03/blog-post_8413.html?m=0
Το έγκυρο βραβείο Πρίτζκερ, κάτι σαν το «Νοµπέλ» για την αρχιτεκτονική, ήρθε δύο εβδοµάδες νωρίτερα για τον πορτογάλο αρχιτέκτονα Εδουάρδο Σούτο ντε Μούρα.
Μια ισπανική ιστοσελίδα διέρρευσε το όνοµα του νικητή πριν από την επίσηµη ανακοίνωση που είχε προγραµµατιστεί για τις 11 Απριλίου στην Ουάσιγκτον
Για να µην µπει σεµπελάδες, η κριτική επιτροπή έσπευσε να το επιβεβαιώσει. Ετσι ο Εδουάρδο Σούτο ντε Μούρα, δηµιουργός του Σταδίου ντε Μπράγα, είναι και επισήµως ο αποδέκτης του βραβείου. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορίατου βραβείου που κερδίζει πορτογάλος αρχιτέκτονας.
Το 1992 είχε απονεµηθεί στον Αλβάρο Σίζα, µε τον οποίο ο Εδουάρδο Σούτο ντε Μούρα είχε συνεργαστεί πριν ακόµη ανοίξει δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. «Οταν µου είπαν ότι κέρδισα, δεν µπορούσα να το πιστέψω. Είναι µεγάλη τιµή. Το γεγονός ότι είµαι ο δεύτερος Πορτογάλος που κερδίζειτο βραβείο το κάνει ακόµη πιο σηµαντικό», έλεγε χθες ο 59χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίοςείχε δώσει διάλεξη και στο ΜέγαροΜουσικής Αθηνών το 2006, στο πλαίσιο του προγράµµατος Megaron Plus.
Ενα από τα σηµαντικότερα δηµιουργήµατά του, το Στάδιο ντε Μπράγα, έλαµψε το 2004 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Ποδοσφαίρου. Εχει χαρακτηριστεί δε ως ένα «µνηµειακό έργο που βρίσκεται σε αρµονία µε τη δυναµική του τοπίου».
Οµως ο Ντε Μούρα βραβεύτηκεκαι για τονΠύργο Μπούργκο στο Πόρτο και γιατο εντυπωσιακό Μουσείο Πάουλα Ρέγκοστο Κασκαΐς, έξω απότη Λισαβώνα.
Στα έργα του συγκαταλέγονται το Σίνεµα Κάζα ντε Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, η ανακαίνιση του Μουσείου Γκράου Βάσκου και σταθµοί Μετρό στο Πόρτο.
Από το 1980, όταν άνοιξε το γραφείο του, µέχρι σήµερα έχει βάλει τη σφραγίδα του σε εξήντα αρχιτεκτονήµατα, ορισµένα από τα οποία βρίσκονται σε Ιταλία, Ελβετία, Γερµανία, Βρετανία, Βέλγιο και Ισπανία.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έχει δηµιουργήσει ένα σύνολο έργων που είναι ακραία µοντέρνα, αλλά κουβαλούν και τον απόηχο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής», έλεγε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου λόρδος Πίτερ Παλούµπο σε επίσηµη ανακοίνωση. «Τα κτίριά του είναι µοναδικά καθώς συνδυάζουν αντίθετα χαρακτηριστικά: δύναµη και σεµνότητα, δηµόσιους οργανισµούς και την αίσθηση του ιδιωτικού», συνέχισε.
«Ενα κτίριο, στα δωµάτια του οποίου ο κόσµος ζεσταίνεται υπερβολικά,θεωρείται αποτυχία του αρχιτέκτονα – ακόµη κι αν είναι κοµψό», είχε πει το 2007, δίνοντας το στίγµα του, ο Εδουάρδο Σούτο ντε Μούρα.
Πηγή : TA NEA On-line