Ένα χαμένο τρίμηνο...
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2011 η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, επιτείνοντας την υστέρηση εσόδων, τις «τρύπες» στον...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/03/blog-post_2496.html?m=0
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2011 η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, επιτείνοντας την υστέρηση εσόδων, τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό, την στάση πληρωμών και την καθυστέρηση σε διαθρωτικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακά μέτρα.
Η Τρόικα περιμένει να της σταλούν σήμερα -αν και η κυβέρνηση δεν το επιβεβαιώνει- απολογιστικά στοιχεία πρώτου τριμήνου, αλλά και το «πακέτο» νέων μέτρων που θα επιβληθεί φέτος και την προσεχή τριετία προκειμένου η χώρα να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή. Τα στοιχεία θα μελετηθούν και εν συνεχεία ολιγομελή κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα -πιθανόν την προσεχή εβδομάδα- για να διαπραγματευθούν την αξία και το περιεχόμενο των μέτρων που είναι πλέον βέβαιο ότι ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ:
- Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανατρέψει τους προηγούμενους μήνες την υστέρηση εσόδων του 2010. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάρτιο το πρόβλημα συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η «τρύπα» στα έσοδα να αποκλίνει σημαντικά του στόχου (ξεπερνά κατά πολύ το 1 δις ευρώ).
Χάθηκε έτσι η ευκαιρία που είχε δώσει η Τρόικα να μην επιβληθεί – ή έστω να περιοριστεί - το πακέτο των 1,74 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων για το 2011. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ποσό να διευρυνθεί. Το έλλειμμα συγκρατείται με στάση πληρωμών (προς φαρμακοποιούς, συμβασιούχους, προμηθευτές κλπ) που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για μεγάλες αποκλίσεις το 2010.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με χθεσινές του δηλώσεις αφήνει να εννοηθεί ότι μέρος του «προβλήματος» του 2010 οφείλεται στην μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ (4,5% από 4%) με βάση το οποίο υπολογίζεται το έλλειμμα. Ωστόσο, οι πληροφορίες για έλλειμμα που κινείται περί το 10% του ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις δαπάνες πολλών φορέων οι οποίες ξεπέρασαν τους στόχους και φέρνουν νέα μέτρα φέτος.
Τα τελικά στοιχεία για το 2010 και οι νέες προβλέψεις για το 2011 θα δοθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα θα πρέπει να σταλούν και τα νέα μέτρα, τα οποία επισήμως αναφέρεται ότι θα μάθουμε πολύ αργότερα, στις 15 Απριλίου όταν θα κοινοποιηθούν με την μορφή νομοσχεδίου αφού προηγουμένως προηγηθεί διαβούλευση με την Τρόικα.
- Σήμερα όμως λήγει και το πρώτο τρίμηνο του 2011, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κάνει πράξη δεκάδες παρεμβάσεις στο πεδίο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάποιες ολοκληρώθηκαν, κάποιες βρίσκονται στον δρόμο και οι πιο πολλές εκκρεμούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται η επέκταση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, η οποία θέλει η κυβέρνηση να συνδεθεί με την υποχρέωση παροχής ρευστότητας στην αγορά. Για το μέτρο που έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα έγινε εκτενής αναφορά χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ασκήθηκε έντονη κριτική για την επιστολή που εστάλη στις τράπεζες, καθώς όπως ειπώθηκε δεν αρκεί, αφού πρέπει οι επίτροποι του δημοσίου να φέρουν αποτελέσματα δίδοντας αναλυτικό έλεγχο της αξιοποίησης των χρημάτων που έχουν δοθεί ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί.
Από υπουργούς ασκήθηκε κριτική για την μη εφαρμογή όσων προβλέπει ο αρχικός νόμος 3723 του 2008, με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι Επίτροποι. Δηλαδή η υποχρέωση παροχής στοιχείων αλλά και δικαίωμα βέτο σε θέματα διανομής μερισμάτων και παροχών. Προτάθηκε στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου να βρεθεί τρόπος ώστε να ενεργοποιηθούν πλέον αυτές οι διατάξεις καθιστώντας τους επιτρόπους πραγματικούς επιτηρητές της κρατικής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και να διευρυνθεί το βέτο σε όλες της στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.
Έως το τέλος Μαρτίου έπρεπε να έχει αποτιμηθεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών -κυρίως ταμείων και δήμων- που καταλογίζονται στο 2010 αυξάνοντας ισόποσα το έλλειμμα αλλά πολλοί είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν δώσει στοιχεία. Επίσης, ενώ έπρεπε να έχουν διοριστεί επιθεωρητές στα υπουργεία που θα παρακολουθούν τα στοιχεία, προωθήθηκε ρύθμιση για ειδική διεύθυνση η οποία μένει να γίνει.
Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων παρουσιάστηκε μεν στο υπουργικό αλλά δεν ολοκληρώθηκε, όπως θα έπρεπε βάση χρονοδιαγράμματος. Εκκρεμεί το ραντεβού της αρμόδιας γραμματείας ΔΕΚΟ με τις εισηγμένες και μη εταιρείες για την ολοκλήρωση των περικοπών στις αμοιβές που αποφασίστηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Στο πεδίο των αναπτυξιακών πράξεων, ο επενδυτικός νόμος έπρεπε να ενεργοποιηθεί σήμερα, αλλά γίνεται ένας αγώνας με τον χρόνο για την έκδοση το συντομότερο δυνατό του τελευταίου προεδρικού διατάγματος. Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί -από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- ο εγκαινιασμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που έχει πάρε παράταση αρκετών τριμήνων, εκκρεμεί η εφαρμογή του σχεδίου άρσης των περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, για τον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού. Πηγή : Capital.gr