synoronews

Κι ενώ ημείς άδομεν...

Και καθώς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το ποιος θα κυβερνήσει, ποιος θα μπει στη Βουλή ή όχι και ποιος θα συνεργαστεί ή θα κάνει ναζάκι...

Για το σκοπό αυτό έχει επιλέξει να προσφέρει σε εγχώριους και ξένους επενδυτές
Και καθώς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το ποιος θα κυβερνήσει, ποιος θα μπει στη Βουλή ή όχι και ποιος θα συνεργαστεί ή θα κάνει ναζάκια, γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν δεκαετίες πίσω από μας, φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, που πριν να προσχωρήσει στην ΕΕ το 2007, πέρασε από πολύ μεγάλες πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες και παρέμβαση του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα ένα περίπου εκατομμύριο του πληθυσμού της να οδηγηθεί στη μετανάστευση, σήμερα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, με κύριο χαρακτηριστικό την προσέλκυση επενδυτών. 

Για το σκοπό αυτό έχει επιλέξει να προσφέρει σε εγχώριους και ξένους επενδυτές την ευκαιρία της επιχειρηματικότητας πάνω σε ένα πολύ καλό πλαίσιο, δηλαδή στη φορολογία εισοδημάτων εταιρειών και φυσικών προσώπων με 10% - που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι υπάρχει προσέλκυση νέων κεφαλαίων στην οικονομία, ειδικά από την Ρουμανία και την Ελλάδα, Η χαμηλή φορολογία και η ειδίκευση που πλέον υπάρχει σε ορισμένους τομείς, δημιουργεί εξαιρετικές δυνατότητες σε επενδυτές που επιλέγουν την Βουλγαρία για έδρα τους. Η κυβέρνηση Μπορίσοβ δίνει σημαντική βοήθεια σε επενδυτές ποιότητας με πρόθεση να προωθήσουν την επιλογή «Made in Bulgaria».

Η χώρα από το 2003 και μετά γνωρίζει μια σημαντική ανάπτυξη, με κύριο μοχλό την μεταποίηση και τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό τομέα και τις υπηρεσίες. Η γραφειοκρατία έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και η απονομή Δικαιοσύνης είναι ταχύτερη.

Η Τουρκία, αφ’ ετέρου, μολονότι μια αχανής, ανομοιογενής χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και μεγάλο πληθωρισμό, φαίνεται επίσης να έχει βρει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, μετά από τη χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετώπισε το 2001. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η τουρκική οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 8%, κατά το 2011, καταγράφοντας έτσι τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, μετά από την Κίνα, μεταξύ των χωρών της Ομάδας G20. Επί του παρόντος, οι εταιρείες προετοιμάζονται για την έλευση του τουρκικού εμπορικού κώδικα, ο οποίος αποτελείται από 1500 άρθρα και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική διαφοροποίηση στην εταιρική διαφάνεια και υπευθυνότητα των εταιρειών.

Στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τουρκικό βιομηχανικό τομέα το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Βάσει των στοιχείων αυτών, οι ξένες επενδύσεις στην τουρκική βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 191% (σε ετήσια βάση) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012, ενώ ξένες επενδύσεις ύψους περίπου 855 εκατ. δολαρίων ήρθαν στην Τουρκία από ασιατικές χώρες την παραπάνω περίοδο (Πηγή: Ημερησία).

Ίσως οι παραπάνω χώρες, τις οποίες μέχρι πρότινος θεωρούσαμε τους φτωχοσυγγενείς της περιοχής, θα μπορούσαν να μας διδάξουν κάποια πράγματα και πάνω απ’ όλα ότι ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις, που ασφαλώς προϋποθέτουν τα ανάλογα κίνητρα, δεν μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε όσες ξένες εταιρείες αναγκάσαμε να φύγουν από την Ελλάδα, όπως Datsun, Pirelli κλπ., εγκαταστάθηκαν σε μία από τις εν λόγω χώρες.
Κι ενώ ημείς άδομεν, των οικιών ημών εμπιπραμένων, κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι μας έχουν κιόλας προσπεράσει…

Χριστιάννα Λούπα

Πηγή : Palmografos.com

Related

blog 5966069415264614315

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -