synoronews

Σχέσεις μεταξύ αδελφών

Οι συγκρούσεις μεταξύ αδερφών στην καθημερινότητα της οικογένειας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Φωνές, κλάματα, παράπονα και οι γονείς στ...

Οι συγκρούσεις μεταξύ αδερφών στην καθημερινότητα της οικογένειας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Φωνές, κλάματα, παράπονα και οι γονείς στη μέση, να προσπαθούν να καταλάβουν ποιος έχει δίκιο. «Αυτός φταίει!» «Όχι, εσύ ξεκίνησες πρώτη! Δε σου έχω πει να μην πειράζεις τα πράγματά μου;»

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, όταν βρίσκονται απέναντι σε συγκρούσεις;

Καταρχήν, να μην παίρνουν μέρος στη σύγκρουση ούτε να τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου. Αν κάνουν το διαιτητή, είναι σίγουρο ότι μόνο εκείνοι θα βγουν χαμένοι, αφού θα καταγραφεί ότι υπερασπίστηκαν κάποιον από τους δύο. Μετά από λίγη ώρα τα παιδιά θα τα έχουν βρει μεταξύ τους, θα έχουν ξεχάσει αυτό που έγινε αλλά δε θα έχουν ξεχάσει ότι ο γονιός τους δεν πήρε το μέρος τους Όσο δύσκολο κι αν είναι πολλές φορές, θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά μόνα να επιλύουν τις διαφορές τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να ακούνε τα παράπονα των παιδιών, να τα λαμβάνουνε υπόψη, χωρίς όμως να παρηγορούν ή να κατηγορούν κάποιο από τα παιδιά.

Η διαφορετικότητα μεταξύ αδελφών

Το κάθε παιδί της οικογένειας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται με το δικό του μοναδικό τρόπο, χωρίς να συγκρίνεται με τα αδέλφια του. «Είδες η αδελφή σου πόσο γρήγορα τελείωσε τα μαθήματά της; Εσύ ακόμα να τελειώσεις;» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρισης.

Οι γονείς μέσα από τη σύγκριση τελικά ενισχύουν τη μίμηση και ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά του ίδιου φύλου. Για παράδειγμα ο μικρός αδερφός να μοιάσει στο μεγαλύτερο ή η μικρή αδερφή στη μεγαλύτερη. Με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η ανάπτυξη και των δυο, αφού υπάρχει ένας κυρίαρχος και ένας υποταγμένος (Francoise Dolto).

Η ζήλια του πρωτότοκου

Όταν ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια, το πρωτότοκο παιδί βιώνει ανάμεικτα συναισθήματα. Νιώθει χαρά αλλά νιώθει και ζήλια, απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα, εφόσον χάνει το μονοπώλιο της αγάπης των γονιών του. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ χαρακτηριστικά αναφέρει: « Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αντιδράει το πρωτότοκο παιδί. Είναι σαν να φέρνει ο σύζυγός σας μια δεύτερη γυναίκα στο σπίτι κι εσείς να πρέπει να είστε ευχαριστημένη με αυτό!»

«Δε το θέλω το μωρό!», «Είναι άσχημο! Είναι χαζό!», «Δεν το αντέχω άλλο! Γιατί το φέρατε εδώ;» μπορεί να είναι κάποιες από τις αντιδράσεις του πρωτότοκου. Είναι φυσιολογικές; Ναι, είναι φυσιολογικές και οι γονείς χρειάζεται να αφήνουν το παιδί να εκφράσει τη δυσκολία του, χωρίς να το ενοχοποιούν («Μα τι είναι αυτά που λες; Είναι το αδερφάκι σου, πρέπει να το αγαπάς!») ή να το καταπιέζουν («Σε παρακαλώ, να μη σε ξανακούσω να μιλάς έτσι.»). Το παιδί πρέπει να εκφράσει το συναίσθημά του, να έχει χρόνο να επεξεργαστεί τη νέα πραγματικότητα της οικογένειας και μόνο έτσι τελικά θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και θα δημιουργήσει σχέση αγάπης με το νεογέννητο.

Πηγή : douvleti.com

Related

blog 2210229958507847759

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item