synoronews

Επιδιώξτε Ωφέλιμες Συνήθειες

  ΟΤΑΝ χτυπάει το ξυπνητήρι, ο Όστιν ακόμη νυστάζει. Ωστόσο, σηκώνεται αμέσως από το κρεβάτι, φοράει τα ρούχα γυμναστικής που έχει ε...
 ΟΤΑΝ χτυπάει το ξυπνητήρι, ο Όστιν ακόμη νυστάζει. Ωστόσο, σηκώνεται αμέσως από το κρεβάτι,
φοράει τα ρούχα γυμναστικής που έχει ετοιμάσει αποβραδίς και βγαίνει για τρέξιμο—όπως κάνει τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και έναν χρόνο.
  
Η Λόρι μόλις μάλωσε με τον σύζυγό της. Θυμωμένη και απογοητευμένη, ορμάει στην κουζίνα, αρπάζει ένα κουτί σοκολατάκια και τα τρώει όλα—όπως κάνει κάθε φορά που είναι αναστατωμένη.


Τι κοινό έχουν ο Όστιν και η Λόρι; Είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, και οι δύο επηρεάζονται από μια ισχυρή δύναμη—τη δύναμη της συνήθειας.

Τι θα πούμε για εσάς; Υπάρχουν ωφέλιμες συνήθειες που θέλετε να εντάξετε στη ζωή σας; Ενδεχομένως έχετε βάλει στόχο να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε περισσότερο ή να επικοινωνείτε πιο συχνά με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Από την άλλη, μπορεί να θέλετε να κόψετε μια κακή συνήθεια, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση πολλών άχρηστων τροφών ή η υπερβολική ενασχόληση με το Ίντερνετ.

Ομολογουμένως, ίσως είναι δύσκολο να υπερνικήσετε μια κακή συνήθεια. Μάλιστα, λέγεται ότι η κακή συνήθεια μοιάζει με το ζεστό κρεβάτι μια κρύα μέρα—εύκολα υποκύπτεις, δύσκολα το εγκαταλείπεις!

Πώς μπορείτε λοιπόν να επιδιώξετε συνήθειες που σας ωφελούν αντί να σας βλάπτουν; Εξετάστε τις ακόλουθες τρεις εισηγήσεις οι οποίες βασίζονται σε αρχές που υπάρχουν στην Αγία Γραφή.
[next]
1. Να Είστε Ρεαλιστές

Ίσως φαίνεται συναρπαστικό να προσπαθήσετε να αλλάξετε μονομιάς τα πάντα στη ζωή σας. Λέτε στον εαυτό σας: “Αυτή την εβδομάδα θα σταματήσω να καπνίζω, να βρίζω και να πέφτω πολύ αργά για ύπνο, και θα αρχίσω να ασκούμαι, να τρώω υγιεινά και να παίρνω τηλέφωνο τους παππούδες μου”. Αλλά αν προσπαθήσετε να πετύχετε όλους τους στόχους σας ταυτόχρονα, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πετύχετε κανέναν!

ΒΙΒΛΙΚΗ ΑΡΧΗ: «Η σοφία είναι με τους μετριόφρονες».—Παροιμίες 11:2.

Ο μετριόφρων είναι ρεαλιστής. Αναγνωρίζει ότι ο χρόνος, οι δυνάμεις και οι πόροι του έχουν όρια. Αντί λοιπόν να προσπαθεί να αλλάξει μεμιάς τα πάντα, κάνει σταδιακές βελτιώσεις. 
Αν προσπαθήσετε να πετύχετε όλους τους στόχους σας ταυτόχρονα, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πετύχετε κανέναν!
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Αλλάξτε τις συνήθειές σας με ρεαλιστικό ρυθμό. Τα ακόλουθα βήματα μπορεί να αποδειχτούν υποβοηθητικά:

 1. Φτιάξτε δύο καταλόγους, έναν με τις καλές συνήθειες που θέλετε να αποκτήσετε και έναν με τις κακές συνήθειες από τις οποίες πρέπει να απαλλαγείτε. Μην περιοριστείτε σε λίγες—καταγράψτε όσο περισσότερες μπορείτε.
 2. Ταξινομήστε όσα γράψατε στους καταλόγους, αριθμώντας τα κατά σειρά σπουδαιότητας.
 3. Επιλέξτε λίγες συνήθειες από κάθε κατάλογο—ακόμη και μία ή δύο—και επικεντρωθείτε σε αυτές. Έπειτα, προχωρήστε στις επόμενες μία ή δύο συνήθειες από κάθε κατάλογο.
Επιταχύνετε τη διαδικασία αντικαθιστώντας μια κακή συνήθεια με μια καλή. Για παράδειγμα, αν ο κατάλογος με τις κακές συνήθειες περιλαμβάνει την υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και ο κατάλογος με τις καλές την επικοινωνία με αγαπημένα σας πρόσωπα, θα μπορούσατε να πάρετε την εξής απόφαση: “Αντί να ανοίγω αμέσως την τηλεόραση όταν γυρίζω κάθε μέρα από τη δουλειά, θα επικοινωνώ με έναν φίλο ή έναν συγγενή για να πούμε τα νέα μας”.
[next]
2. Διαμορφώστε το Περιβάλλον Σας


 • Βάλατε στόχο να τρώτε πιο υγιεινά, αλλά εκείνο το οικογενειακό παγωτό στο ψυγείο σάς παρακαλάει να το δοκιμάσετε.
 • Αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα, αλλά ο φίλος σας—που ξέρει ότι παλεύετε να το κόψετε—σας προσφέρει πάλι τσιγάρο.
 • Κανονίσατε να κάνετε γυμναστική σήμερα, αλλά ακόμη και το να ξεθάψετε τα αθλητικά παπούτσια από την ντουλάπα σάς φαίνεται βουνό!
Διακρίνετε κάτι κοινό στα παραπάνω σενάρια; Η πείρα έχει δείξει επανειλημμένα ότι το περιβάλλον μας—οι καταστάσεις στις οποίες εκθέτουμε τον εαυτό μας και τα άτομα με τα οποία περνάμε χρόνο—επηρεάζει το αν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε καλές συνήθειες και να υπερνικήσουμε τις κακές.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΑΡΧΗ: «Οξυδερκής είναι αυτός που βλέπει τη συμφορά και κρύβεται, αλλά οι άπειροι προχωρούν και πρέπει να υποστούν την ποινή». - Παροιμίες 22:3.

Η Αγία Γραφή μάς συμβουλεύει να είμαστε προνοητικοί. Έτσι θα αποφεύγουμε καταστάσεις που μπορεί να «σαμποτάρουν» τους στόχους μας και θα εκθέτουμε συνειδητά τον εαυτό μας σε καταστάσεις που μας βοηθούν να τους πετύχουμε. (2 Τιμόθεο 2:22) Με λίγα λόγια, είναι σοφό να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μας.
Κάντε πιο δύσκολη τη λάθος επιλογή και πιο εύκολη τη σωστή επιλογή

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

 • Κάντε πιο δύσκολη τη λάθος επιλογή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κόψετε εντελώς τις άχρηστες τροφές, προσπαθήστε να μην τις έχετε στην κουζίνα σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο πειρασμός σάς χτυπήσει την πόρτα, θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να ενδώσετε παρά για να αντισταθείτε.
 • Κάντε πιο εύκολη τη σωστή επιλογή. Λόγου χάρη, αν σκοπεύετε να ασκηθείτε μόλις ξυπνήσετε το πρωί, βάλτε αποβραδίς τα ρούχα της γυμναστικής δίπλα στο κρεβάτι σας. Όσο πιο εύκολο είναι να αρχίσετε κάτι τόσο πιο πιθανό είναι να το πραγματοποιήσετε.
 • Να επιλέγετε προσεκτικά τους φίλους σας. Τείνουμε να μοιάζουμε στα άτομα με τα οποία περνάμε χρόνο. (1 Κορινθίους 15:33) Γι’ αυτό, περιορίστε την επαφή με όσους σας σπρώχνουν σε συνήθειες που προσπαθείτε να υπερνικήσετε και αναζητήστε άτομα που μπορούν να σας ωθήσουν σε καλές συνήθειες.
 • [next]
  3. Να Βλέπετε Μακροπρόθεσμα

   
   Υπάρχει η δημοφιλής άποψη ότι χρειάζονται 21 μέρες για να παγιωθεί μια νέα συνήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, έρευνες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο χρόνο—και άλλοι πολύ περισσότερο—για να κάνουν σημαντικές αλλαγές. Μήπως αυτό πρέπει να σας απογοητεύει; Φανταστείτε το εξής σενάριο: Θέλετε να αποκτήσετε τη συνήθεια να ασκείστε τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Την πρώτη εβδομάδα, τα καταφέρνετε.
  • Τη δεύτερη εβδομάδα, ασκείστε δύο φορές.
  • Την τρίτη εβδομάδα, είστε και πάλι εντός προγράμματος.
  • Την τέταρτη εβδομάδα, ασκείστε μετά βίας μία φορά.
  • Την πέμπτη εβδομάδα, πετυχαίνετε ξανά τον στόχο σας και, από τότε και έπειτα, τα καταφέρνετε κάθε εβδομάδα.
  Σας πήρε πέντε εβδομάδες για να εδραιώσετε τη νέα σας συνήθεια. Ίσως φαίνεται πολύς χρόνος, αλλά όταν πετύχετε τον στόχο σας θα έχετε τη χαρά ότι αποκτήσατε μια νέα ωφέλιμη συνήθεια. ΒΙΒΛΙΚΗ ΑΡΧΗ: «Ο δίκαιος μπορεί να πέσει εφτά φορές και όμως θα σηκωθεί». - Παροιμίες 24:16. Η Αγία Γραφή μάς παροτρύνει να βλέπουμε τα ζητήματα μακροπρόθεσμα. Αυτό που μετράει τελικά δεν είναι πόσες φορές πέφτουμε, αλλά πόσες φορές ξανασηκωνόμαστε.
  Αυτό που μετράει τελικά δεν είναι πόσες φορές πέφτουμε, αλλά πόσες φορές ξανασηκωνόμαστε
  ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
 • Μη συμπεράνετε ότι μια υποτροπή σημαίνει και οριστική αποτυχία. Να ξέρετε ότι θα υπάρξουν πισωγυρίσματα καθώς προσπαθείτε να πετύχετε τον στόχο σας.
 • Να επικεντρώνεστε στις φορές που τα καταφέρατε. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία με τα παιδιά σας, αναρωτηθείτε: “Πότε ήταν η τελευταία φορά που μου ήρθε να βάλω τις φωνές στα παιδιά μου, αλλά συγκρατήθηκα; Τι έκανα αντί για αυτό; Πώς θα το επαναλάβω;” Τέτοιες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις επιτυχίες σας αντί να στέκεστε στα πισωγυρίσματα.

Related

blog 4035735728297024724

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item