synoronews

Μη νους..και ανοησία.. - Osho

Η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Είναι πολύ περίπλοκη. Είναι αλήθεια ότι αν θέλετε να είστε σε επαφή μαζί μου, θα πρέπει να είστε...

Η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Είναι πολύ περίπλοκη. Είναι αλήθεια ότι αν θέλετε να είστε σε επαφή μαζί μου, θα πρέπει να είστε όλο και περισσότερο στην καρδιά και όχι στο νου, επειδή ο νους δεν έχει ποιότητες για την εσωτερική ανάπτυξη. Έχει τεράστιες δυνατότητες την για εξωτερική έρευνα, για την αντικειμενική, επιστημονική εργασία. Αλλά για την θρησκευτική ανάπτυξη, είναι απολύτως ανίκανος. Έτσι, αν με ακούτε διαμέσου του νου, τότε αυτό που λέω για να σας έχει χαθεί στην έρημο. Ποτέ δεν θα φτάσει στην καρδιά σας. Γι 'αυτό έχω πάντα επιμείνει : βάλτε το νου στην άκρη και να είστε μαζί μου με την καρδιά σας, με την αγάπη σας, με την εμπιστοσύνη σας.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.
Όταν είπα ότι θα ήθελα να κάνετε το μυαλό σας κοφτερό όσο γίνεται κοφτερό, αυτό αναφέρεται σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση, γιατί εκτός κι αν το μυαλό σας γίνει αρκετά κοφτερό θα είστε να υπόδουλοι της κοινωνίας. Είστε ήδη υποδουλωμένοι από την κοινωνία επειδή ο νους σας δεν έχει αγωνιστεί εναντίον της. Υπήρξε υπάκουος σε αυτήν.

Και οι δύο αυτές δηλώσεις ανήκουν σε διαφορετικά πλαίσια, ώστε να μην μπερδεύονται. Όταν λέω να είστε μαζί μου με την καρδιά σας, βάλτε το νου στην άκρη, είναι ένα πράγμα, ένα πλαίσιο, του να είστε ένας μαθητής. Και αν μπορείτε πραγματικά να το κάνετε πλήρως, μπορείτε να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή που είναι να είστε ένας λάτρης (αφοσιωμένος, Devote).

Αυτά είναι τα τρία στάδια. Ο μελετητής (student) ακούει μόνο με τον νου. Συλλέγει γνώσεις, αλλά δεν θα γίνει ένας γνώστης. Ο μαθητής (disciple) προσπαθεί να βάλει το νου στην άκρη και να ακούσετε με την καρδιά. Κάνει μια προσπάθεια. Ο νους θα παρέμβει ξανά και ξανά. Η προσπάθεια δεν θα είναι ολική, αλλά ακόμα κι έτσι, αν κάτι φτάσει στην καρδιά, ακόμη και μερικούς σπόροι, σύντομα θα αλλάξει όλο το χρώμα της ύπαρξής σας. Η εποχή δεν θα είναι μακριά, όταν η καρδιά θα αρχίσει να ανθίζει. Σ’αυτό είναι το σημείο, όταν φτάνετε στο σύνορο γίνεστε ένας λάτρης (αφοσιωμένος, Devote).

Τώρα είστε ικανός να βάζετε το νου εντελώς στην άκρη , χωρίς καμία παρέμβαση ... σαν να μην έχετε καθόλου νου. Είστε μόνο καρδιά. Κάθε ίνα σας απλά δονείται με αγάπη, ειλικρίνεια, ευαισθησία. Ο λάτρης και ο Δάσκαλος αρχίζουν να λιώνουν ο ένας μέσα στον άλλο.
Ο μαθητής κάποια στιγμή παίρνει μια γεύση, αλλά ο λάτρης γίνεται εντελώς ένα με τον Δάσκαλο. Ο μαθητής μπορεί να πισωγυρίσει, μπορεί να μπει και πάλι στο νου. Ο λάτρης έχει γκρεμίσει τη γέφυρα που οδηγεί στο νου. Δεν μπορεί να πάει πίσω. Το παρελθόν έχει τελειώσει. Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ενέργειας του Δασκάλου.

Αυτό είναι ένα πλαίσιο. Και το έχετε μπερδέψει με άλλο πλαίσιο. Όσον αφορά την κοινωνία, τον έξω κόσμο, τις θρησκείες, τα σχετικά με τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να είστε πολύ οξύνους και πολύ έξυπνοι. Αλλιώς θα σας υποδουλώσουν. Θα σας εκμεταλλευτούν. Το έχουν κάνει για αιώνες. Δεν έχουν επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε πέρα ​​από την νοητική ηλικία των δεκατριών ετών ! Το άτομο μπορεί να είναι εβδομήντα ετών. Έχει το μυαλό ενός παιδιού δεκατριών χρονών. Αυτό είναι που εγώ εννοώ με τη λέξη καθυστέρηση (retardedness).

Η κοινωνία δεν θέλει να μεγαλώσετε. Θέλει απλά να γεράσετε. Θέλει να λειτουργείτε ως μια μηχανή, ένα ρομπότ - απόλυτα υπάκουοι, κανένα επιχείρημα, καμία αμφιβολία. Σας χρειάζεται μόνο να είστε αποδοτικοί. Για την κοινωνία δεν είστε ένα άτομο που χρήζει σεβασμού , αλλά μόνο ένας μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί, και δεν υπάρχει άλλη προσβολή, καμία άλλη ταπείνωση πιο άσχημη από τη χρήση των ανθρώπων ως μηχανές, ως πράγματα.

Ενάντια στην κοινωνία, χρησιμοποιήστε το μυαλό. Ο νους είναι ένα τέλειο μέσο για να σας κρατήσει ανεξάρτητους , για να σας ειδοποιήσει. Είναι ένας καλός μαχητής, αλλά δεν είναι ένας εραστής. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη να πολεμήσετε , όταν υπάρχει ανάγκη να αγωνιστείτε για την ελευθερία σας, χρησιμοποιήστε το νου. Η καρδιά δεν θα έχει καμία χρησιμότητα τότε. Η Καρδιά δεν ξέρει να πολεμά.

Αλλά το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό, και αποκαλώ συνειδητό εκείνο τον άνθρωπο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, στο σωστό τους πλαίσιο και δεν τα μπερδεύει. Τα μάτια είναι για να βλέπετε- δεν μπορείτε να ακούσετε με αυτά. Και τα αυτιά είναι για να ακούτε - δεν μπορείτε να δείτε με αυτά. Έτσι να τα χρησιμοποιείτε όποτε χρειάζονται , και μην επιτρέπετε να μπαίνει το ένα στο δρόμο του άλλου.

Ο νους είναι ένα όμορφο μέσο. Πρέπει να ακονιστεί, αλλά να θυμάστε τους περιορισμούς του. Θα πρέπει να παραμείνει ένας υπηρέτης της καρδιάς. Τη στιγμή που γίνεται το αφεντικό, η καρδιά απλά πεθαίνει. Στη δουλεία, η καρδιά δεν μπορεί να υπάρξει.

Έτσι δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό που έχω πει – απλά ανήκουν σε διαφορετικά πλαίσια. Και η συνείδησή σας είναι διαφορετική από τα δύο, έτσι, ένα συνειδητό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την καρδιά του όταν χρειάζεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του όταν χρειάζεται, μπορεί να σωπάσει και τα δύο, όταν θέλει να είναι απολύτως σε μια κατάσταση νιρβάνα, όπου ούτε το μυαλό χρειάζεται, ούτε η καρδιά. Όταν θέλει απλά να είναι ο Εαυτός του, αμφότερα δεν χρειάζονται.

Αν είστε ο κύριος των οργάνων σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν έχετε ένα φλάουτο και σας ρωτώ, «Μπορείς να σταματήσετε να παίζετε για λίγα λεπτά - Θέλω να σας μιλήσω», και λέτε, "δεν μπορώ να το κάνω? Το φλάουτο δεν μπορεί να σταματήσει,« τι θα να σκεφτεί κανείς για σας; Ότι είστε παράφρων. Η φλογέρα δεν μπορεί να σταματήσει; Έτσι δεν παίζετε εσείς τη φλογέρα, η φλογέρα παίζει εσάς! Όταν θέλετε να σταματήσετε το νου, απλώς να πείτε , "Stop" - πρέπει να σταματήσει. Εάν κινείται έστω και λίγο, αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτό είναι επικίνδυνο: ο υπηρέτης προσπαθεί να γίνει το αφεντικό.

Ο υπηρέτης θα πρέπει να είναι ο υπηρέτης και το αφεντικό πρέπει να είναι το αφεντικό. Και πέρα ​​από τα δύο βρίσκεται το Είναι σας, που δεν είναι ούτε κύριος ούτε υπηρέτης ... το οποίο απλά ΕΙΝΑΙ. Αυτό το ΕΙΝΑΙ αποτελεί τον στόχο όλων των διαλογισμών.

OSHO
Taken from The Path of the Mystic, Chapter 37
Μετάφραση Γ. Αυγουστάτος

Πηγή : healingeffect.gr

Related

blog 8696713767063018114

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item