Ακριβότερα δάνεια για δηµοσίους υπαλλήλους
Αλλαγές στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε νοµοσχέδιο Τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που προσφέρει το Ταµείο Παρακαταθηκών κ...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/04/blog-post_1886.html
Τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που προσφέρει το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων στους δηµοσίους υπαλλήλους βάζει η κυβέρνηση, µε νοµοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Το νοµοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισµό των εµπορικών δραστηριοτήτων του Ταµείου, δηλαδή των δανειοδοτήσεων και των καταθέσεων, από τη δηµόσια δραστηριότητατης παρακαταθήκης και απαγορεύει την επιδότηση των πρώτων από τη δεύτερη, όπως γινόταν µέχρι τώρα.
Μάλιστα, ο κλάδος των εµπορικών δραστηριοτήτων αποσχίζεται και εισφέρεται σε νέα εταιρεία, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης.
Το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων χορηγεί σήµερα δάνεια σε δηµοσίους υπαλλήλους µε επιτόκια περίπου κατά µισή µονάδα χαµηλότερα από αυτά των άλλων εµπορικών τραπεζών. Συγκεκριµένα, το δεκαπενταετές στεγαστικό χορηγείται µεεπιτόκιο 5,20%, όταν στην αγορά βρίσκει κανείς τέτοια δάνεια µε επιτόκια από 5,60% έως 7,10%.
Ακόµη χαµηλότερα είναι τα επιτόκια δανείων που χορηγεί για παραµεθόριες περιοχές όπως και σε πολυτέκνους και αναπήρους.
Το νοµοσχέδιο προβλέπει ωστόσο ότι η δανειοδότηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραµείνει στο Ταµείο, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της. Με το ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται η περαιτέρω αύξησηκατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προς το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, που πλησιάζουν έτσι συνολικά τα 100 δισ. ευρώ.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας είναι η εφαρµογή εκ µέρους των τραπεζών σχεδίων για τις µεσοπρόθεσµες ανάγκες χρηµατοδότησής τους. Τα σχέδια πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα µε την οικονοµική ενίσχυση, το ∆ηµόσιο ενισχύει και την εξουσία του στις τράπεζες και θα µπορεί να διαδραµατίζει, αν θέλει, καθοριστικό ρόλο ακόµη και στις στρατηγικές αποφάσεις τους.
Συγκεκριµένα, µε διάταξη του νοµοσχεδίου διευρύνονται οι αρµοδιότητες των εκπροσώπων του ελληνικού ∆ηµοσίου στα διοικητικά συµβούλια των τραπεζών, ενώ επεκτείνεται το δικαίωµα βέτο που έχουν και στις αποφάσεις που αφορούν τη νοµική ή χρηµατοοικονοµική κατάσταση του ιδρύµατος , όπως π.χ. αποφάσεις για συγχώνευση µε άλλη τράπεζα ή για εξαγορά άλλης τράπεζας. Επίσης, παρέχεται πρόσβαση στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και τα σχέδια για µεσοπρόθεσµες ανάγκες χρηµατοδότησης κάθε τράπεζας.
Ακόµη, το νοµοσχέδιο περιέχει τις εξής ρυθµίσεις:
n Για τις ∆ΕΚΟ ορίζει ότι ο αριθµός των µελών του διοικητικού συµβουλίου τους δεν µπορεί να υπερβαίνει τα επτά. Σε κάθε δηµόσια επιχείρηση συγκροτείται επιτροπή ελέγχου µε στόχο τον περιορισµό των δαπανών τους. Προβλέπεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των ∆ΕΚΟ θαπεριέχουν υποχρεωτικά σχέδια για την αξιοποίησητης ακίνητης περιουσίας τους.
n Συστήνεται Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας Περιουσίας, υλοποιώντας έτσι τη σχετική απόφαση της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεωντου περασµένου ∆εκεµβρίου, προκειµένου να συγκεντρωθούν οι διάσπαρτες αρµοδιότητες σχετικά µε την ακίνητηπεριουσία και την αξιοποίησή της.
Αναβαθµίζεται ο ρόλος του ∆ηµοσίου στις τράπεζες µετά την οικονοµική ενίσχυση ∆ικαίωµα βέτο Στις αποφάσεις των τραπεζών που αφορούν τη νοµική ή χρηµατοοικονοµική κατάσταση το ελληνικό ∆ηµόσιο θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο µέσω των εκπροσώπων του.
Πηγή : TA NEA On-line