synoronews

Οι 10 + 1 παραστάσεις που θέλουμε να δούμε φέτος!

Οι πιο «δυνατές» παραστάσεις της φετινής σεζόν σε μια συνοπτική λίστα για να δείτε τι θα δείτε. της Ιωάννας Μπλάτσου Πώς επιλέγε...

Οι πιο «δυνατές» παραστάσεις της φετινής σεζόν σε μια συνοπτική λίστα για να δείτε τι θα δείτε.

της Ιωάννας Μπλάτσου
Πώς επιλέγει κανείς 10 παραστάσεις από τις 1000+ που θα παιχτούν φέτος στις αθηναϊκές σκηνές; 
Δύσκολο! Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτή την επιλογή; Εύκολο! Ο συνδυασμός δυνατού κειμένου, έμπειρου ή ευφάνταστου σκηνοθέτη και δεξιοτεχνών ερμηνευτών.
Από όλη αυτή την πληθώρα καλλιτεχνικών προτάσεων, λοιπόν, επιλέγουμε εδώ τις 10 παραστάσεις που πληρούν το άνωθεν συνδυαστικό κριτήριο και θεωρούμε ότι πρέπει να καταγραφούν στο θεατρικό καλαντάρι μας:
Στο Άττις, ο διεθνής μας θεατράνθρωπος Θεόδωρος Τερζόπουλος, μετά το «Alarme» και το «Amor», ολοκληρώνει την πολυσυζητημένη τριλογία του με το «Ανκόρ» που βασίζεται σε ποιήματα του Θωμά Τσαλαπάτη. Η σύγχρονη ελληνική ποίηση συναντά την παγκοσμίως περιώνυμη Μέθοδο του Τερζόπουλου μέσα από τις ερμηνείες της Σοφίας Χιλλ και του Αντώνη Μυριαγκού.


Στο Θέατρο Τέχνης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μετά τον περσινό ατομικό του θρίαμβο στο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», επανέρχεται δριμύτερος με το «RELAX... MYNOTIS - Μορφές ελληνικής αθανασίας», όπου ένας ηθοποιός, μεγάλος όχι μόνον σε αξία αλλά και σε ηλικία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Μαζί με τον Παπαβασιλείου στη σκηνή ο Γιάννος Περλέγκας ο οποίος έρχεται με φόρα από τη δική του επιτυχία στον «Αδαή και τον Παράφρονα» του Μπέρνχαρντ.

Στο Εθνικό Θέατρο, ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης («Σπιρτόκουτο») και ο συνεργάτης του Βαγγέλης Μουρίκης εμπνέονται από τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και γράφουν το «Στέλλα κοιμήσου». Με αυτό το πρώτο θεατρικό του έργο, ο Οικονομίδης μας εισάγει μέσα στην πολυτελή βίλα ενός νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Ερμηνεύουν: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Ελλη Τρίγγου.


Στο Εθνικό Θέατρο, επίσης, ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή μετά από πέντε χρόνια ακριβώς, από τότε που έκλεισε το Απλό Θέατρο, με το εμβληματικό έργο του αμερικανικού ρεαλισμού «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’Νηλ. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κίτσου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Νίκος Γιαλελής, ενώ τις μουσικές συνθέσεις της παράστασης υπογράφει η Ελένη Καραΐνδρου.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, η «κωμικοτραγωδία» της Μαρί Τζόουνς «Πέτρες στις τσέπες του», με τους 2 κομπάρσους χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, τους 15 ρόλους και τον 1 αυτόχειρα, ταιριάζει γάντι στο εξωφρενικό ταλέντο του Γιώργου Χρυσοστόμου και του Μάκη Παπαδημητρίου, οι οποίοι υπογράφουν και τη σκηνοθεσία.

Στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, θα παρακολουθήσουμε τη νέα συνεργασία, μετά το «Λεωφορείο ο Πόθος», του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και της Ιζαμπέλ Ιπέρ σε μια συρραφή κειμένων των Ευριπίδη, Σενέκα, Wajdi Mouawad, Sarah Kane, J.M. Coetzee υπό τον κοινό τίτλο «Phaedra(s)». Η Isabelle Huppert, με κοστούμια Dior, Givenchy και Saint-Laurent μεταμορφώνεται σε θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους.


Στο Δημήτρης Χορν, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί τον «Αύγουστο» του Τρέισι Λετς, που είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο («August: Osage County») το 2013 με τους Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Γιούαν Μακ Γκρέγορ, Σαμ Σέπαρντ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζούλιετ Λούις, Κρις Κούπερ. Στην ημεδαπή διανομή: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος.

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, o Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται με το «Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων)», το κύκνειο άσμα του αιρετικού Τόμας Μπέρνχαρντ, ο οποίος, στις τρεις σκηνές του έργου του, καυτηριάζει τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή. Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Εξαρχέας.

Στο Σφενδόνη, ο Γιάννης Καλαβριανός συντονίζει τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργώντας μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση το «Phone Home», η οποία θα παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας. Η παράσταση βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που ακούσια ή εκούσια άφησαν το σπίτι τους για να φτιάξουν ένα καινούργιο. Τα κείμενα έχουν συγγράψει οι Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Tom Mansfield, Zodwa Nyoni, Michael Sommer, Nora Schüssler. Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος.


Στο Άνεσις, ο εκ Βερολίνου ορμώμενος Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί την ανατριχιαστική ιστορία φαντασμάτων του Τζέφρι Χάτσερ «Το στρίψιμο της βίδας» που βασίζεται στην αριστουργηματική νουβέλα του Χένρι Τζέιμς. Μια νεαρή γκουβερνάντα αναλαμβάνει τη φροντίδα δύο ορφανών παιδιών και συναντιέται με τους δαίμονες της σε μια μεταφυσική ατμόσφαιρα τρόμου και μυστηριωδών σκιών. Ερμηνεύουν η Θάλεια Ματίκα και ο Ιάσονας Παπαματθαίου.

Στο Πορεία, ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί την κωμωδία του Γιουτζίν Λαμπίς «Οι τρεις ευτυχισμένοι» με τους Δημήτρη Τάρλοου, Λαέρτη Μαλκότση, Άγγελο Παπαδημητρίου, Χρήστο Λούλη, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Παπαληγούρα.

Πηγή : in2life.gr

Related

blog 7451208418779390561

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -