synoronews

Πρόβλημα φθινοπωρινό: Αυτή κρυώνει, αυτός ζεσταίνεται. Γιατί;

Τ ο φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά είναι τότε που γίνεται πιο έντονο, καθώς ο υδράργυρος αρχίζει να κινείται σε...

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά είναι τότε που γίνεται πιο έντονο, καθώς ο υδράργυρος αρχίζει να κινείται σε περιοχές οι οποίες υποδεικνύουν μία θερμοκρασία ούτε ξεκάθαρα χαμηλή ούτε δα τόσο υψηλή. Και οι πρώτες "μάχες" για την κουβέρτα ξεκινούν...

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, βέβαια, έχει προηγηθεί ο "πόλεμος" για το air condition. Άλλοι το θέλουν στους 18 βαθμούς, γιατί μάλλον έμαθαν να ζουν στο εσωτερικό ψυγείου, άλλοι παραπονιούνται ότι ο χώρος είναι πολύ κρύος ακόμα και στους 25 βαθμούς -την ίδια θερμοκρασία που όταν βρίσκονται στον δρόμο θεωρούν "ανυπόφορα ζεστή" και ψάχνουν την κοντινότερη παραλία.

Πέρα από τις ιδιοτροπίες του καθενός, όμως, ένα "χάσμα" είναι πάντα ξεκάθαρο: κατά κανόνα, τα άτομα που παραπονιούνται ότι κάνει κρύο είναι γυναίκες, ενώ συνήθως είναι ένας άνδρας εκείνος που ξεφυσά και γκρινιάζει ότι δεν αντέχει τόση ζέστη. Το πρόβλημα είναι ότι και τα δύο φύλα μιλάνε για τις ίδιες θερμοκρασίες.
Μα, τι συμβαίνει;
Διαφήμιση

Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετούς, με ορισμένους μάλιστα να φτάνουν σε εξωφρενικά συμπεράσματα και να μιλούν για... σεξισμό (!!). Ας ξεπεράσουμε, όμως, την παράνοια και ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για τη διαφορά στον τρόπο που τα δύο φύλα αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία.

Συνοπτικά, το γεγονός ότι οι άντρες ζεσταίνονται περισσότερο από τις γυναίκες βασίζεται σε αποδεδειγμένες διαφορές στις λειτουργίες του οργανισμού τους. Με άλλα λόγια, δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι άντρες να ζεσταίνονται και να θέλουν να πετάξουν τις κουβέρτες από το κρεβάτι και οι γυναίκες να θέλουν να γίνουν ένα με αυτές.
Οι ειδικοί εξηγούν μερικούς από τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Οι γυναίκες χάνουν πιο γρήγορα θερμότητα

Το διαφορετικό μέγεθος σώματος των δύο φύλων είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο εξειδικευμένο σε ιατρικά θέματα, The Hippocratic Post. Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αναλογία εμβαδού επιφάνειας προς όγκο σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να χάνουν πιο γρήγορα όποια θερμότητα έχουν αποθηκεύσει. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν και λιγότερη μυική μάζα, η οποία παράγει θερμότητα, είναι λογικό να αισθάνονται πιο κρύες, πιο γρήγορα.

Το γυναικείο σώμα "σκέφτεται" για δύο

Τα γυναικεία σώματα είναι ικανότερα από τα ανδρικά στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας τους, καθώς το κυκλοφορικό σύστημα μίας γυναίκας κατευθύνει αίμα από το δέρμα και τα άκρα, προς το κέντρο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέσει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό γίνεται πιθανότατα, ώστε να εξασφαλισθεί ότι σε περίπτωση που μία γυναίκα κυοφορεί, το έμβρυο θα παραμένει ζεστό. Στον ίδιο χώρο, το κυκλοφορικό ενός άνδρα, αν και δομικά δεν διαφέρει, δεν θα δράσει με τον ίδιο τρόπο. Το "πρόβλημα" είναι ότι, έτσι, ενώ ένας άνδρας δεν θα αισθανθεί ιδιαίτερη διαφορά, η γυναίκα θα αντιληφθεί τον χώρο, με τα άκρα της, ως πιο κρύο.

Η θερμοκρασία της γυναίκας αλλάζει με τον κύκλο της

Ο κύκλος μίας γυναίκας παίζει, επίσης, ρόλο στη θερμοκρασία της. Τις μέρες πριν την περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και τα επίπεδα σιδήρου τείνουν να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια θερμότητας.
Δύο ακόμα πιθανοί αλλά μη αποδεδειγμένοι λόγοι
Παίζει ρόλο η αρτηριακή πίεση;

Η διαφορά της πίεσης του αίματος ανάμεσα στα δύο φύλα ίσως παίζει και αυτή τον ρόλο της. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Τα οφέλη του φαινομένου για τις γυναίκες είναι ότι όπως έχει διαπιστωθεί, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις και νόσους σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, αν και η φυσιολογική πίεση μίας γυναίκας προφανώς δεν είναι λόγος ανησυχίας, έχει παρατηρηθεί ότι η χαμηλότερη πίεση μπορεί να σημαίνει ότι το αίμα δεν φτάνει το ίδιο ικανοποιητικά μέχρι τα άκρα του σώματος, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εκεί, να δημιουργείται η αίσθηση του κρύου.

Ίσως είναι θέμα ορμονικό

Σχετικά με το παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανότερο μία γυναίκα να υποφέρει από τη νόσο του Raynaud, η οποία χαρακτηρίζεται ακριβώς από απώλεια ροής αίματος σε άκρα, μύτη και αυτιά. Αν και δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, πιστεύεται ότι στην εμφάνιση της νόσου παίζουν ρόλο οι γυναικείες ορμόνες. Μία πιθανότητα είναι η παρουσία αυτών των ορμονών να πυκνώνει το αίμα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Επομένως, δεν αποκλείεται, γενικότερα, οι γυναικείες ορμόνες να επηρεάζουν εμμέσως τον τρόπο που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία.

Συμπέρασμα; Τέρμα στη γκρίνια

Η γυναικεία γκρίνια, λοιπόν, για το κρύο, σε θερμοκρασίες που ένας άνδρας θεωρεί "μια χαρά", δεν είναι ένα ψεύτικο, μικρό παράπονο σε μία προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή από το έτερόν της ήμισυ, αλλά μία πραγματικότητα που οφείλεται στη φύση της. Και αντιστρόφως, οι άνδρες δεν γκρινιάζουν για τη ζέστη χωρίς λόγο και αιτία.

Για αυτό, είτε σαν ζευγάρι κάνετε υπομονή και συμβιβασμούς, καθώς αλλάζει ο καιρός, είτε ο ένας από τους δύο φεύγει για τον... καναπέ (με ή χωρίς κουβέρτα)!

Πηγή : pathfinder.gr

Related

blog 4210935822064584406

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -