synoronews

«Η ελάφρυνση του χρέους αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας»

Συνεχίζονται οι επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη για χρέος και κυπριακό | (EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti)  Να πράξουν το...

Συνεχίζονται οι επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη για χρέος και κυπριακό | (EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti)

 Να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους κάλεσε τους πιστωτές της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ομιλία του στο φόρουμ Concordia Summit τόνισε ότι «η στιγμή αυτή είναι τώρα». Το βράδυ της Τρίτης συναντάται με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους για συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους πρέπει να ανακοινωθούν, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».

«Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας για να προσθέσει ότι αυτός είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017.

«Αυτό αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι' αυτό τον λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επίπονες προσπάθειες και στα αποφασιστικά βήματα τα οποία πραγματοποίησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για να διασφαλίσει την εσωτερική πολιτική και οικονομική της σταθερότητα και πρόσθεσε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την στροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη, λέγοντας χαρακτηριστικά «το Grexit αποτελεί ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας.

Αδιαμφισβήτητη η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας»

«Σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας στην συνέχεια τους πέντε λόγους για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη:
  • Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,
  • Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,
  • Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
  • Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,
  • Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.

«Αυτό (ο πυλώνας σταθερότητας και η αξιοπιστία) οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της περιοχής σε διμερή, τριμερή - μαζί με την Κύπρο - και σε πολυμερές επίπεδο» κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Εν αναμονή του Τζο Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΕ με το ελληνικό χρέος και το κυπριακό να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 14.40 (ώρα Ν. Υόρκης).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα εκτιμά ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αναφορικά με το Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ακόμη ένα βήμα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων, το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Τετ α τετ με Αναστασιάδη

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και τη σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ίδιας στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.

Το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα, τόσο για τη μορφή που θα πάρει το Brexit όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.

Επαφές Παππά για το χρέος

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, τις επαφές του στη Νέα Υόρκη συνεχίζει και ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department, 'Αμος Χόχσταϊν.

Ο Ν. Παππάς ενημέρωσε τον Ά. Χόχσταϊν για τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους σύμφωνα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν μπορεί όμως να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού λαού.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα ενέργειας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και συμφώνησαν για την ανάγκη να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικτυώσεις που καθιστούν τη χώρα μας κρίσιμο ενεργειακό κόμβο της γεωπολιτικής της περιφέρειας.

Πηγή : efsyn.gr

Related

blog 7988999532536559227

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -