synoronews

Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri)!

Τ ο Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι. Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχ...

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.

Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνεφέ.

Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. Όσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.

Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή,  μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.

Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια.


Μια υπέροχη πολίτικη συνταγή που ξετρελαίνει και δένει με όμορφο τρόπο το τυρί με το σιρόπι.

Τι χρειαζόμαστε 
  • 1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα)
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
  • 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
  • ½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
  • ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)
Πως φτιάχνουμε το κιουνεφέ 
  • Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
  • Βάζουμε το κομμένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε το τυρί μας σε πολύ λεπτές φέτες/φλύδες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
  • Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό από το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
  • Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
  • Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
  • Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
  • Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
  • Βγάζουμε το γλυκό μας απ'ό το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε
Άτομα: 10 Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20′
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά


Tips

  • Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι
  • Εγώ τα ταψάκια τα ψήνω δύο δύο στο φούρνο
  • Μπορείτε να τα ψήσετε και χωρίς να τα σιροπιάσετε να τα βάλετε κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε τα βγάζετε από την κατάψυξη, ετοιμάζετε το σιρόπι σας και σιροπιάζετε έχοντας κρύο γλυκό ζεστό σιρόπι.
  • Επίσης έχω βάλει στην κατάψυξη ταψάκι χωρίς να το ψήσω, το έβγαλα όταν χρειάστηκε και ακολούθησα τα υπόλοιπα βήματα κανονικά. Έγινε το ίδιο καλό.
  • Αν σας προβληματίζει το να κάνετε 4 ταψάκια, μπορείτε να φτιάξετε τη δόση σε ένα μεγαλούτσικο ταψί βάζοντας το μισό φύλλο κάτω, μετά το τυρί και το υπόλοιπο φύλλο από επάνω. Επειδή μπορεί να μην φαγωθεί όλο (γιαυτό φτιάχνω ταψάκια εγώ), όταν θα θελήσετε να το σερβίρετε κάποια άλλη μέρα, να το ζεστάνετε λίγο ώστε να είναι σαν την πρώτη μέρα.
  • Μια άλλη εναλλακτική για το ψήσιμο είναι αντί να ψήσετε τα ταψάκια στο φούρνο, να βάλετε τη δόση σε βουτυρωμένο τηγάνι και να ψήσετε στο μάτι της κουζίνας. Θέλει όμως πολύ χαμηλή φωτιά και μεγάλη προσοχή γιατί το καταϊφι καίγεται εύκολα. Όταν τηγανιστεί η μία πλευρά, με σπάτουλα γυρίζουμε (σαν ομελέτα) για να ψήσουμε και την άλλη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρήστε το μισό κανταΐφι σας σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσετούλα μέχρι να στρώσετε τη γέμιση για να μη σας ξεραθεί.

Είναι πανεύκολο και το κυριότερο μπορείτε να το βάλετε κατάψυξη (ψημένο ή όχι) και να το έχετε για τις ξαφνικές επισκέψεις.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: constantinoupoli.com

Related

blog 7117424541080081203

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Έχει σημασία ο τρόπος που γνωριστήκατε πώς να το κάνουμε

Η σφραγίδα κάθε σχέσης είναι αυτή η μικρού μήκους ιστορία των πρώτων ημερών. Της πρώτης γνωριμίας, του πρώτου φιλιού. Αυτή η ιεροτελεστί...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item