synoronews

Συγκλονιστικά βίντεο από την Μαντάγια της Συρίας – Περισσότεροι από 400 ετοιμοθάνατοι από την πείνα!

Έ νας 50χρονος άνδρας ανήμπορος να κινηθεί παραμένει καθηλωμένος στο πρόχειρο κρεβάτι της ετοιμόρροπης κατοικίας του. Ο φακός του CN...

Ένας 50χρονος άνδρας ανήμπορος να κινηθεί παραμένει καθηλωμένος στο πρόχειρο κρεβάτι της ετοιμόρροπης κατοικίας του.

Ο φακός του CNN τον πλησιάζει αποτυπώνοντας το σκελετωμένο κορμί του, ενώ το απλανές βλέμμα του ταξιδεύει όσο ο γιατρός που τον επισκέπτεται δείχνει τον ορό μέσω του οποίου ο άνδρας λαμβάνει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του συστατικά.


Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η μόλις εννέα μηνών εγγονή του, η οποία «πρωταγωνίστησε» σε παλαιότερα συγκλονιστικά βίντεο που καταγράφουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην υπό πολιορκία Μαντάγια της Συρίας.

Οι εικόνες που φτάνουν από την περιοχή είναι για μία ακόμα φορά ανατριχιαστικές, ενώ οι πληροφορίες για τους θανάτους πολιτών από ασιτία δεν έχουν τέλος.



Μπορεί προ ημερών να έφτασε στην πόλη, των οποίων οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι από τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από την πολιορκία των καθεστωτικών και συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και ανδρών του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο η ποσότητα των τροφίμων δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τους αποστεωμένους και υποσιτισμένους πολίτες.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που έφτασε στην πόλη, τουλάχιστον δέκα είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από ασιτία μέσα σε δέκα ημέρες, ενώ περισσότεροι από 20 ήταν όσοι πέθαναν πριν φτάσει η πολυπόθητη βοήθεια στην Μαντάγια.



Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά αν η Μαντάγια παραμείνει υπό το καθεστώς της πολιορκίας και αν δεν υπάρξει συνεχής ιατρική βοήθεια και αποστολή τροφίμων.

Ένας από τους γιατρούς που παραμένουν στην περιοχή και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δεκάδες ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά στο υποτυπώδες νοσοκομείο, το οποίο έχει στηθεί στο υπόγειο ενός σπιτιού, επισημαίνει πως μία γυναίκα και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους πρόσφατα από ασιτία.



«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι στην Μαντάγια είναι ετοιμοθάνατοι. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να φύγουμε άμεσα», τονίζει ο γιατρός, ο οποίος προσθέτει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς εξαιτίας του σφοδρού χειμώνα που πλήττει την περιοχή και του χιονιού που έχει καλύψει τα υπό κατάρρευση κτίρια.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και λόγω της έλλειψης ξύλου, οι κάτοικοι βρίσκουν διέξοδο σε χαρτί και πλαστικό για τη θέρμανση των κατοικιών τους, γεγονός που ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους.



Όπως εξηγεί σχετικά ο γιατρός «σήμερα το ψύχος ήταν ιδιαίτερα δριμύ με θερμοκρασία στους πέντε υπό το μηδέν βαθμούς. Τις περασμένες δέκα ημέρες από τότε που έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια, είχαμε δέκα θανάτους».

Όσο για εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας, ο γιατρός τονίζει ότι τουλάχιστον 500 είναι όσοι χρειάζονται αν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ πολλές είναι οι ετοιμόγεννες γυναίκες που θα χρειαστούν καισαρική τομή, αλλά όπως επισημαίνει δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοια επέμβαση.

Στο μεταξύ, οι περίπου 40.000 κάτοικοι προσπαθούν να επιβιώσουν με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, είτε πρόκειται για ζεστό νερό με αλάτι, είτε πρόκειται για φύλλα, τα οποία είναι δυσεύρετα λόγω του ψύχους.

«Είναι άρρωστος. Έφαγε τρία φύλλα και από τότε τον πονάει πολύ η κοιλιά του», λέει ο γιατρός στην κάμερα του CNN δείχνοντας ένα μικρό αγόρι τυλιγμένο σε μία κουβέρτα.

Όλα αυτά ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που κατέφτασε προ ημερών δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με καταγγελίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται ανεξάρτητα, οι τζιχαντιστές έχουν κλέψει μέρος της βοήθειας.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής της οργάνωσης, επισημαίνει πως «η συριακή κυβέρνηση απαίτησε τη στήριξη του λαού κατά της τρομοκρατίας, κι εμείς σταθήκαμε στο πλευρό του Άσαντ, που έχει τη στήριξη των πολιτών. Η συριακή κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει καμία πολιτική ασιτίας στον ίδιο της τον λαό», τόνισε και πρόσθεσε «οι τρομοκράτες κλέβουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι ολοένα περισσότεροι είναι οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δύναμη να κινηθούν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αντάρτες επιχείρησαν να πουλήσουν τρόφιμα στους κατοίκους της Μαντάγια.

«Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην Μαντάγια χρειάζονται βοήθεια τώρα», τόνισε εκπρόσωπος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Mercy Corps, τη στιγμή που οι περίπου 20.000 πολίτες των πόλεων Φούα και Κεφράγια ζουν υπό άθλιες συνθήκες με δεκάδες ανθρώπων να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από υποσιτισμό.

Πηγή 

Related

blog 7180329059267663786

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -