synoronews

Καφέ για τον ψυχικό πόνο! (music video)

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη. Είναι πραγματι...

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόση διαφορά μπορεί να κάνει η παρουσία, η αποδοχή, η επικοινωνία και η ανθρώπινη επαφή, σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό ισχύει για όλους, αλλά ακόμα περισσότερο για ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άρχισαν να λειτουργούν καφέ που παραμένουν ανοιχτά τη νύχτα έως αργά, και στα οποία μπορούν να απευθύνονται άνθρωποι που νιώθουν ότι π.χ. μια κρίση πανικού πλησιάζει ή αισθάνονται έντονα τα συμπτώματα της κατάθλιψή τους, ωστόσο δεν μπορούν να βρουν το γιατρό τους ή είναι πολύ αργά για να τον καλέσουν.

Η πραγματική συνεισφορά του καφέ μετρήθηκε και σε νούμερα. Από την έναρξη λειτουργίας του Safe Haven (Ασφαλές Καταφύγιο), ο αριθμός των ατόμων που απευθύνθηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχιατρικών θεμάτων έπεσαν περισσότερο από 30% τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας της υπηρεσίας, αν και βέβαια η επίσκεψή τους στο καφέ δεν υποκαθιστά τη θεραπεία τους, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη. 

Ωστόσο, στο χώρο μπορούν να συναντήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να μιλήσουν ή να μη μιλήσουν για όσα αισθάνονται, να νιώσουν την ασφάλεια ότι δεν είναι μόνοι και κανείς δεν τους κρίνει για την κατάστασή τους, να παίξουν και να συναναστραφούν κόσμο, σε ώρες που κανονικά θα ήταν μόνοι με τις σκέψεις τους και θα αισθάνονταν αβοήθητοι. Και μάλιστα σε ένα χώρο ευχάριστο, που δε θυμίζει νοσοκομείο, γιατρούς και νοσηλεία.

Το καφέ που λειτουργεί τις καθημερινές από τις 18.00-23.00 αναμένεται να έχει σύντομα και άλλα 5 «αδελφάκια» σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οπότε και είναι γνωστό ότι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα παρουσιάζουν όξυνση, λόγω της ανασφάλειας ή της μοναξιάς που προκαλεί η «αναστάτωση της καθημερινής ρουτίνας», αλλά και άλλων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, η καφετέρια παραμένει ανοιχτή σχεδόν όλη μέρα, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η λειτουργία αυτού του είδους της υπηρεσίας κρίνεται πολύ οικονομική για το δημόσιο σύστημα υγείας και ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (2014) εξυπηρέτησε περίπου 3.000 ανθρώπους. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 300 άνθρωποι επισκέπτονται το καφέ ανά μήνα, πολλοί από αυτούς μάλιστα σε καθημερινή βάση. 

Εμάς μας ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα για την Ελλάδα της κρίσης και της μοναξιάς και ελπίζουμε να δούμε σύντομα μια τέτοια κίνηση, που θα εντάσσεται φυσικά σε ένα κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας.

* Xριστιν-άκι.-*

Πηγή   

Related

blog 6007489554892275299

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -