synoronews

ΑΝΘΡΩΠΟΣ! (music video)

Γράφει ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ… Δύο αντιφατικά ζεύγη στοιχείων – χαρακτηριστικών που παραδόξως συνυπάρχ...

Γράφει ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…
Δύο αντιφατικά ζεύγη στοιχείων – χαρακτηριστικών που παραδόξως συνυπάρχουν στον άνθρωπο :

1. Kοινωνικό ον / εγωιστικό ον


2. Σκέψεις, Μυαλό / Συναισθήματα, Kαρδιά

Δυστυχώς ή ευτυχώς …

Όντας από την φύση του κοινωνικό ον, επιθυμεί να συναναστρέφεται με άλλα όντα του είδους του και να συγκαταλέγεται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, αυτό συνεπάγεται με κάποιες υποχωρήσεις που οφείλει να κάνει προκειμένου να "προσαρμόζεται" και με τα "θέλω" των υπολοίπων (χωρίς όμως να χάνει κομμάτι του εαυτού του για άτομα που δεν αξίζουν). 

Σε αντίθεση με την κοινωνική του φύση, ο άνθρωπος έχει την ιδιότητα να είναι εγωιστικό ον: αυτό του το χαρακτηριστικό αντιτίθεται στις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει.
Όμως προσαρμόζεται εφόσον επιθυμεί κι έχει την ανάγκη να ενσωματώνεται στις ποικίλες κοινωνικές ομάδες.

Βέβαια, πολλές φορές, ο εγωισμός αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος και υπερκερνά αυτή του την ανάγκη. Μπορεί να λειτουργήσει βέβαια και θετικά για το ίδιο το άτομο, όταν εντείνει το πείσμα και τη θέληση του για να πετύχει κάποιο στόχο που έχει βάλει, για να πραγματοποιήσει ένα ατομικό επίτευγμα ή ακόμη όταν βλέπει τις δύσκολες στιγμές σαν δοκιμασίες και να θέλει να τις αντιμετωπίσει, θέλοντας έτσι να πετύχει την αυτοϊκανοποίηση. 

Επιπροσθέτως, αυτό το χαρακτηριστικό ‘χάρισμα – κατάρα’, το οποίο, το κατέχει εκ φύσεως, μπορεί να τον κάνει να αυτοκαταστραφεί και να τον απομονώσει (να τον ‘φυλακίσει’ σε σκέψεις) από τον κοινωνικό του περίγυρο… μπορεί να τον κάνει να χάσει στιγμές που είναι ανεκτίμητες και που τελικά δεν θα τις ζήσει ποτέ για να κατανοήσει τι έχασε, αλλά θα το συνειδητοποιήσει μελλοντικά. Θα μείνουν ένα άλυτο μυστήριο…

Ανασταλτικό χαρακτήρα για την δράση αυτού του "μικροβίου" έχουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα του:

Μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να περιορίσει τον ίδιο του τον εαυτό, να κάνει "διάγνωση" του εαυτού του, να κάνει σάρωση των δεδομένων του και να απομακρύνει τους ιούς. Με λίγα λόγια να κάνει την αυτοκριτική του. Αυτή η ιδιότητα του ανθρώπου μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή οποτεδήποτε με αφορμή οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτου ηλικίας. Φρόνιμο θα ήταν να εξετάσουμε στιγμές που έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο και τον έχουν κάνει να φτάσει στην αυτογνωσία, στιγμές βαρυσήμαντες για τον ίδιο…

Φτάνοντας λοιπόν στο σημείο να κάνει κανείς αυτογνωσία θα συμπεριλάβει στιγμές που στιγμάτισαν τον ίδιο, στιγμές που μπορεί πλέον να αποτελούν αναμνήσεις και να τον "βαραίνουν" σε βάθος χρόνων, στιγμές που θα τον έκαναν να αντιδράσει άσχημα και να μετανιώνει ή ακόμη και στιγμές που θα τον έκαναν να αντιδράσει ώριμα για την ηλικία του. 

Για να το διατυπώσω αλλιώς: τέτοιες στιγμές μπορούν να φέρουν τον άνθρωπο στα όρια του, στην απόλυτη συμπύκνωση τόσου συναισθηματικού φόρτου που θα τον κάνει να πάρει αυτή την απόφαση.

Υπογραμμίζω ότι τέτοιες στιγμές, όπως είναι φυσιολογικό, θα συνοδεύονται από συναισθήματα. Συναισθήματα, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, θα έρχονται σε σύγκρουση με την λογική, τις σκέψεις εν ολίγοις. 
Όχι όμως απαραίτητα.

Υποστηρίζεται ότι οι σκέψεις αποτελούν "σκιές των συναισθημάτων" αυτή η φράση επιβεβαιώνει κάποια έτσι αρμονική θα λέγαμε σύνδεση μεταξύ "διένεξης" μυαλού και καρδίας, σκέψεων και συναισθημάτων.

Αποφασίζοντας κάποιος να κάνει αυτή την μετάβαση, από το ‘παλιό’ κομμάτι του εαυτού του στο πιο ‘ανανεωμένο’ θα αρχίσει να αναιρεί σκέψεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, θα διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον εαυτό του, θα καταλήξει στο ότι επιτελεί ένα έργο * , όπως και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, θα ενσωματωθούν διαφορετικά στοιχειά στον χαρακτήρα του, θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο, καθώς και τις καταστάσεις από πλέον διαφορετική οπτική γωνία – ότι πάντα θα έχουν κάτι να του προσφέρουν – σίγουρα μπορεί να χάνει χρόνο, σίγουρα μπορεί να πληγωθεί, αλλά πάντα κάτι θα κερδίζει: κάτι που θα τον κάνει ολοένα και πιο δυνατό, που θα τον προετοιμάζει να αντιμετωπίζει πιο εύκολα καταστάσεις , πάντα με ένα χαμόγελο!!!

Σαν αποτέλεσμα αυτής της ‘μεταμόρφωσής’ του, θα γίνει πιο συνειδητοποιημένος και θα αναγνωρίζει την χρονική καταλληλότητα της ορθής χρήσης ορισμένων χαρακτηριστικών – ιδιοτήτων του. 

Επιπλέον, θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, ώστε να προβαίνει, όντας πιο σίγουρος πλέον για τον εαυτό του, σε ενέργειες και να κάνει καλύτερη καθ’ αυτόν λήψη αποφάσεων… εν ολίγοις, θα κάνει επιλογές, έχοντας πλέον επίγνωση για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που τις συνοδεύουν, τα ρίσκα που θα κρύβει η καθεμία από αυτές καθώς επίσης και για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή και που λίγοι τις υπολογίζουν.

Υ.Γ. : Οι επιλογές δεν αφορούν μοναχά ενέργειες ή αποφάσεις, αλλά και επιλογές όσον αφορά πρόσωπα, μορφές, οντότητες που με δίκες τους ενέργειες και συμπεριφορές του έχουν αποδείξει ότι είναι ιδανικοί και άξιοι να τον συντροφεύουν και να του εμπνέουν την εμπιστοσύνη, που ο ίδιος έχει ανάγκη, όπως και την ανιδιοτελή αμοιβαιότητα.

*Χριστινάκι.-*
* Ο κάθε άνθρωπος είναι "one of a kind" όπως λέει και ο τραγουδιστής των Placebo !!!

Πηγή

Related

blog 3871488726631831976

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -