synoronews

Όταν οι εποχές του έτους αναπαριστούν την ανθρώπινη ζωή…! (music video)

Της Μαρίας Βέργου. Η φύση έχει την ικανότητα να μας κατευθύνει σιωπηλά δίνοντάς μας μηνύματα τα οποία μπορούν, εάν γνωρίζουμε πως ν...

Της Μαρίας Βέργου.

Η φύση έχει την ικανότητα να μας κατευθύνει σιωπηλά δίνοντάς μας μηνύματα τα οποία μπορούν, εάν γνωρίζουμε πως να τα αποκρυπτογραφούμε, να αλλάξουν τη ζωή μας.

Άνοιξη

Ηλικία που αντιπροσωπεύει: Βρεφική – Παιδική ηλικία

Η άνοιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εποχή της γέννησης· της γέννησης της φύσης αλλά και των ανθρώπων. Όπως η φύση γεννάει νέους βλαστούς έτσι και οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους μέσα στα πιο φωτεινά χρώματα. Η ζωή την άνοιξη βρίσκεται στην κορύφωσή της. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα ζώων και φυτών, ενώ η φύση κατακλύζεται από χρώματα και υπέροχους ήχους πουλιών. Η ηλιοφάνεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εποχής αυτής.

Αναλογικά, η ζωή ενός παιδιού είναι βουτηγμένη στα πιο όμορφα χρώματα. Είναι η εποχή της αθωότητας. Η εποχή που «χτίζεται» ολόκληρη η προσωπικότητά του, ενώ απορροφά τη γνώση σαν «σφουγγάρι». Όλα είναι υπέροχα και ιδανικά για τα μικρά παιδιά και το συναίσθημα που θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει είναι η αδιάκοπη χαρά και ευτυχία.

Την άνοιξη αισθανόμαστε διαρκώς χαρούμενοι, κάνουμε όνειρα και βιώνουμε τα πάντα πιο έντονα με τις αισθήσεις μας. Είναι η εποχή της ανεμελιάς και της απόλαυσης, κυρίως σωματικά. Είναι το δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

Καλοκαίρι

Ηλικία που αντιπροσωπεύει: Εφηβική ηλικία

Το καλοκαίρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εποχή της μετάβασης. Η φύση έχοντας ολοκληρωθεί ως προς την ζωντάνια και τη γέννηση προχωράει σε ένα νέο στάδιο· το στάδιο της «επανάστασης». Η φύση χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα της λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ενώ ένα κίτρινο χρώμα· το χρώμα της φθοράς κάνει την εμφάνισή του. Δεν υπάρχει ισορροπία ούτε ως προς τη θερμοκρασία, ούτε ως προς τις καιρικές συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές μπόρες είναι οι πιο καταστροφικές. Επικρατεί σύγχυση. Τα φυσικά φαινόμενα είναι σε έξαρση. Είναι μια περίοδος έντονης σεισμικότητας σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου. Συμβολικά, η φύση κάνει την «επανάστασή» της. Τα πάντα χαρακτηρίζονται από υπερβολή ή έλλειψη. Το νερό εξατμίζεται και ολόκληρες λίμνες ή ποτάμια εξαφανίζονται. Δάση καίγονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η φύση χάνει το μέτρο και την ισορροπία.

Ολοφάνερα μπορούμε να αντιληφθούμε πλέον τον παραλληλισμό του καλοκαιριού με έναν έφηβο άνθρωπο. Βρίσκεται στο στάδιο που από παιδί γίνεται ενήλικας. Το μέτρο εξίσου δεν υπάρχει στην ζωή του. Εναλλαγές στη διάθεση, επαναστατική διάθεση σε σημείο καταστροφικό, ψευδαίσθηση της απόλυτης ελευθερίας και παρορμητικότητα είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εφηβικής ηλικίας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων η έλλειψη μέτρου και ισορροπίας.

Το καλοκαίρι αισθανόμαστε ιδιαιτέρως ασταθείς ως προς τις αποφάσεις μας. Η ικανοποίηση των αισθήσεων παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας, ενώ απομακρυνόμαστε από την παραγωγικότητα. Χαλαρώνουμε στους τομείς που αφορούν την προσωπική μας εξέλιξη και αποδιοργανωνόμαστε.

Φθινόπωρο

Ηλικία που αντιπροσωπεύει: Ενήλικη ηλικία

Το φθινόπωρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εποχής της αναγέννησης. Ίσως θεωρείται η πιο παραγωγική εποχή στη ζωή του ανθρώπου. Τα φύλλα των περισσότερων δέντρων κιτρινίζουν, νεκρώνονται και πέφτουν. Επικρατεί η σιγή της νεκρής φύσης. Σταδιακά ο ηλιόλουστος καιρός του καλοκαιρού δίνει τη θέση του στις βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία εξίσου «πέφτει» και «κρυώνει» η ατμόσφαιρα. Η φύση το φθινόπωρο, κατά τη γνώμη μου, δίνει το πιο ουσιαστικό μήνυμα όλων των άλλων εποχών. Τα φύλλα «πεθαίνουν» για ένα και μόνο λόγο· για την αναγέννηση. Για κάθε φύλλο που πέφτει από το δέντρο, ένας νέος βολβός αναπτύσσεται εσωτερικά του δέντρου και της γης. Το φθινόπωρο πραγματοποιείται το θαύμα της ζωής. «Μαθαίνει από τα λάθη» του καλοκαιριού η φύση και «ωριμάζει». Είναι μια παραγωγική περίοδος. Μένει πίσω το «παλιό» και δίνει τη θέση του στο «καινούριο».

Αντιστοίχως, το φθινόπωρο αντικατοπτρίζει τη ζωή ενός ενήλικα. Αφήνει πίσω του την κατάσταση ανισορροπίας και επανάστασης για να οδηγηθεί σε κάτι νέο· σε μια κατάσταση παραγωγής. Έχει διαμορφώσει πλέον ολοκληρωτικά το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, έχει ωριμάσει και κατευθύνεται προς την αναγέννηση· μια νέα αρχή. Αφήνει πίσω του τη «λιακάδα» της εφηβικής του ηλικίας και οδηγείται στις «καταιγίδες» της ενήλικης ζωής. Έρχεται αντιμέτωπος με πραγματικές δυσκολίες και άγχη που καλείται να φέρει εις πέρας. Κάποιοι «δυνατοί» ενήλικες καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις «καταιγίδες» «διατηρώντας όλα τους τα φύλλα», ενώ κάποιοι λιγότερο «δυνατοί» αναγκάζονται να «τα αποβάλλουν». Η έναρξη του κρύου το φθινόπωρο συμβολίζει την ωριμότητα που αρχίζουν να αναπτύσσουν οι ενήλικοι πλέον άνθρωποι.
Το φθινόπωρο αισθανόμαστε ενεργητικοί, παίρνουμε ώριμες και σοβαρές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να θέσουμε μια νέα αρχή. Είναι η εποχή με το περισσότερο στατιστικά παραγωγικό άγχος· η εποχή της εξέλιξης.

Χειμώνας

Ηλικία που αντιπροσωπεύει: Γεροντική ηλικία

Ο χειμώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εποχή της ολοκλήρωσης. Η φύση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της με χιόνι ενώ η θερμοκρασία πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ζωή εκλείπει σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη εποχή καθώς όλα τα ζώα προσπαθούν να επιβιώσουν από τις σκληρές συνθήκες και τα φυτά αντιστοίχως πεθαίνουν. Είναι η εποχή που η φύση εντοπίζει τα «λάθη της», «καταστρέφει» όλα όσα έχει «δημιουργήσει» και «ετοιμάζει νέο καμβά» για ακόμη καλύτερες δημιουργίες.

Ο χειμώνας αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ηλικιωμένων ανθρώπων. Το σώμα τους έχει φθαρεί, η υγεία τους δυσχεραίνει ενώ ταυτόχρονα η ωριμότητα τους κορυφώνεται. Είναι η εποχή της ψυχικής ολοκλήρωσης. Έχουν βιώσει αμέτρητες εμπειρίες· θετικές ή αρνητικές, έχουν αγαπήσει, έχουν μάθει όλα τα μυστικά της ζωής και με σοφία τα μεταδίδουν στις επόμενες γενιές. Έχουν βιώσει έντονα όλη την «παλέτα» των συναισθημάτων και είναι ευτυχισμένοι που έζησαν τη ζωή τους αναπολώντας αναμνήσεις.

Το χειμώνα βιώνουμε έντονα το πνευματικό στοιχείο. Τα συναισθήματα κορυφώνονται και διεγείρονται οδηγώντας μας στην ψυχική ολοκλήρωση. Βασικότερα συναισθήματα η αγάπη, η ενσυναίσθηση και η αρμονία. Αυτό γίνεται εξίσου φανερό από τη γιορτή των Χριστουγέννων ή τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.

* Xριστιν-άκι.-*

Πηγή

Related

blog 7273931070374470211

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -