synoronews

Έρχονται "καμπάνες" για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Με καθυστέρηση δύο ετών εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει βαριές κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αντί να καταθέσ...

Με καθυστέρηση δύο ετών εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει βαριές κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αντί να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράνομα με τα οχήματά τους στους δρόμους, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Σαρωτικοί έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που δεν ασφαλίζουν το όχημά τους

Η διαδικασία που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προβλέπει τον εντοπισμό των περίπου 1 εκατ. ανασφάλιστων αυτοκινήτων και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών. Ουσιαστικά, τα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για τις άδειες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα διασταυρώνονται με αυτά του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών, όπου τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκινήτων που είναι ασφαλισμένα και των οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης.

Μέσω των ελέγχων αυτών θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου ασφαλιστικής κάλυψης. Εκτιμάται πως ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο ανέρχεται στο 1 εκατ., ενώ η απώλεια των δημοσίων εσόδων μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπεται

Εάν εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός 8 ημερών από την παραλαβή αυτής στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση.

Παράβολο, ύψους 250 ευρώ, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου

Για την έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ. Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και του οχήματός του στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, έπειτα και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Κυρώσεις

Εάν οι οδηγοί δεν σπεύσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, τότε:

  • θα αφαιρείται η άδεια ικανότητας για έξι μήνες
  • θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος, για έξι μήνες. Σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα το χρονικό διάστημα είναι 2 έτη. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου, ίσο με: α) 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, β) 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και γ) 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Σε περίπτωση που οδηγός του οχήματος είναι ο κύριος ή κάτοχος αυτού επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο.

Πηγή : zougla.gr

Related

Ελλάδα 6006511405740379878

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -