synoronews

Απόρρητο έγγραφο - βόμβα του ΔΝΤ: Κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας στις 5 Ιουνίου

Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και ως εκ τούτου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεο...

Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και ως εκ τούτου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία,αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του Ταμείου για την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος αναλυτής Πολ Μέισον στο Channel 4, στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Στο έγγραφο τονίζεται πως «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» μέσα στον Ιούνιο, ενώ σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρη συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σε άλλο σημαντικό σημείο του εγγράφου αναφέται ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή την λεπτομέρεια...

Τέλος το έγγραφο αναφέρεται ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».


Δείτε το έγγραφο του ΔΝΤ :



Πηγή : enikonomia.gr

Related

Οικονομία 1834200975920495095

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -