synoronews

De Ja Vu : Αυτό το έχω ξαναζήσει; (music video)

Π ολλές φορές στην ζωή μας έχουν περάσει στιγμές για τις οποίες είμαστε πεπεισμένοι πως τις έχουμε ξαναζήσει !  Ο χρόνος επαναλαμβάν...

Πολλές φορές στην ζωή μας έχουν περάσει στιγμές για τις οποίες είμαστε πεπεισμένοι πως τις έχουμε ξαναζήσει ! 

Ο χρόνος επαναλαμβάνεται ή είναι απλά ένα παιχνίδι του μυαλού;

Η φράση déjà vu είναι γαλλική και σημαίνει ‘αυτό το έχω ξαναδεί’ . Η σημασία αυτής της φράσης είναι ο ορισμός μια κατάστασης που βιώνει ένα άτομο πως αυτό που βλέπει ή βιώνει τώρα έχει επαναληφθεί στο παρελθόν . Συχνά ακολουθείται από ένα δεύτερο αίσθημα πως κάτι δεν πάει καλά , καθώς το άτομο συνειδητοποιεί πως είναι αδύνατη η πιθανότητα μιας τέτοιας περίπτωσης . Αξίζει να σημειώσουμε πως ο πρώτος ερευνητής που παρουσίασε αυτή την φράση – έννοια είναι ο Emile Boirac στο βιβλίο του L’Avenir des Sciences Psychiques (Το μέλλον των ψυχικών ερευνών).

Τα είδη déjà vu σύμφωνα με τον Arthur Funkhouser είναι τρία: deja vecu, deja senti, deja visite. Ας δούμε λοιπόν την ερμηνεία των τριών αυτών εννοιών . 
Το deja vecu μεταφράζεται ως ‘αυτό το έχω ξαναζήσει’ και κατά συνέπεια είναι η πιο κοντινή εξήγηση για κάποιον από όσους ισχυρίζονται πως έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση déjà vu. 

Η ταύτιση του ορισμού όμως deva vu και deja vecu = αυτό το έχω ξαναζήσει είναι λανθασμένη , γιατί στην δεύτερη περίπτωση το άτομο δεν βλέπει απλά ένα μέρος που έχει ξαναβρεθεί , αλλά βιώνει ακριβώς την ίδια κατάσταση που πιστεύει πως έχει βρεθεί και στο παρελθόν με κάθε λεπτομέρεια . Το deja senti σημαίνει ‘αυτό το έχω ξανανιώσει’ και βασίζεται αποκλειστικά σε κάποιο συναίσθημα , χωρίς να εμπεριέχει κάποια έννοια πρόγνωσης. Το deja visite είναι το συναίσθημα πως γνωρίζουμε ένα μέρος το οποίο όχι μόνο δεν έχουμε ξανά επισκεφθεί αλλά συνήθως είναι και πρακτικά αδύνατο να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από ερευνητές του φαινομένου αυτού τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και καταλήγουν πως ένας στους δυο ανθρώπους έχει βιώσει ή θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του Déjà vu.

Η άποψη της επιστήμης στο παράξενο αυτό φαινόμενο που ίσως όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας , έχει πολλές διακλαδώσεις . Υπάρχουν συμπτωματολογικές ομοιότητες σε ασθένειες ή νόσους όπως είναι η παροδική επιληψία του λοβού . Ακόμη μια θεωρία είναι πως συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν της πιθανότητες βίωσης του φαινομένου. Η συνηθέστερη όμως θεωρία είναι η ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση των νευρώνων . Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένα κενό μνήμης για κάποια δευτερόλεπτα κι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δεδομένα που καταγράφει εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο αισθανόμαστε ένα έντονο συναίσθημα σύγχυσης.

Πέραν όλων των θεωριών , των επιστημονικών ερευνών και αναλύσεων , εκείνο που μετράει είναι η προσωπική μας αντίληψη για το ‘φαινόμενο’ αυτό μέσα από την δική μας εμπειρία ή την ‘περιέργεια’ μας για την ερμηνεία των παραψυχολογικών φαινομένων. Για να καταφέρουμε όμως να αντιληφθούμε το τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σκοτεινή κουρτίνα του μεταφυσικού κόσμου, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και απόψεις που μοιάζουν τόσο μακρινές από τον επιφανειακό φυσικό κόσμο που έχουμε συνηθίσει . Το déjà vu , ως ένα από τα πιο ‘οικεία’ από την οικογένεια των ανεξήγητων φαινομένων , αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην κατανόηση των δυο αυτών κόσμων .

* Xristin-aki.- *


Πηγή 

Related

Ψυχολογία 6776939177041940645

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -