synoronews

Tα νέα μέτρα Βαρουφάκη

Τη λίστα των μέτρων , που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στο Brussels Group και στηρίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, διέ...

Τη λίστα των μέτρων, που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στο Brussels Group και στηρίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, διέρρευσε η εφημερίδα Financial Times. 

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος θα δείξει εάν, τελικά, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα δημοφιλή νησιά

 Το πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, με στόχο την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,2 δισ. ευρώ, προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,1-3,9% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και παροχές 1,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ένα από τα δημοσιονομικά σενάρια προβλέπει την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος μόλις στο 1,2% του ΑΕΠ εάν δεν ληφθούν μέτρα φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος θα δείξει εάν, τελικά, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα δημοφιλή νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα, πλέον, είναι στραμμένα στο προγραμματισμένο για την επόμενη Τετάρτη 8 Απριλίου Euroworking group, ενώ η διεξαγωγή Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου.

Επίσης, θέτει ως στόχο την άντληση εσόδων έως 6,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, μέσω της λήψης σειράς μέτρων όπως:

- η διενέργεια ελέγχων μεταφοράς κεφαλαίων και εξωχώριων εταιρειών (875 εκατ. ευρώ)

- η εφαρμογή συστήματος λοταρίας (500 εκατ.) αποδείξεων

- η ρύθμιση των 100 δόσεων με προβλεπόμενα έσοδα 300 έως 400 εκατ. ευρώ

- ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50-70 εκατ. ευρώ)

- ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα (άνω των 1.929 κυβικών), σκάφη και πισίνες (20 εκατ. ευρώ)

- το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (50-70 εκατ. ευρώ)

Επιπλέον:

- ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές με προβλεπόμενα έσοδα 40 έως 60 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται η πρόσφατη διάταξη για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών καθώς και η εισαγωγή τεχνικών φορολόγησης που έχουν εισαχθεί πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, καθώς και συνεργασία με ειδικούς του ΟΟΣΑ και των εταίρων για καλύτερη εφαρμογή των παρεμβάσεων.

- καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ, με προβλεπόμενα έσοδα 350 έως 420 εκατ. ευρώ. Προτείνεται η απευθείας απόδοση του ΦΠΑ στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (αξίας άνω των 1.500 ευρώ), όπου το τμήμα της συναλλαγής που αφορά στον ΦΠΑ θα πηγαίνει απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.

- ενίσχυση του ελέγχου στις επιχειρήσεις των ψηφιακής οικονομίας (digital economy). Προτείνεται η δημιουργία εταιρειών – φαντασμάτων από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα προσπαθούν να εντοπίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας.

- βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με έσοδα 225 έως 235 εκατ. ευρώ. Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνει η επέκταση της εφαρμογής συστημάτων άμεσης ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων, μισθών και αναθεώρηση της νομοθεσίας στην κατάσχεση τραπεζικών θυρίδων.

- διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων με έσοδα για το 2015 από 414 έως 450 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ότι θα εισπραχθεί και τέλος επιτηδεύματος από το 2013 που συνολικά ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια ευρώ.

-εφαρμογή του περιουσιολογίου, προκειμένου να εντοπίζονται φορολογούμενοι με υψηλή περιουσία και καταθέσεις οι οποίοι όμως δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα μελετηθεί ο τρόπος που συμπεριφέρεται φορολογικά το 1% των πιο πλούσιων φορολογούμενων.

- μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εννοείται η κατάργηση φοροαπαλλαγών) με προβλεπόμενα έσοδα 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Προτείνεται η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισόδημα από κάθε πηγή (με εξαιρέσεις μόνο για το εισόδημα από κινητές αξίες), που θα έχει αφορολόγητο όριο και θα συνοδευτεί με την αύξηση των ανώτατων συντελεστών.

- έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 έως 10 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

- αδειοδότηση εταιρειών ιντερνετικού στοιχηματισμού, με προβλεπόμενα έσοδα 125 έως 175 εκατ. ευρώ.

- δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά Μέσα, με προβλεπόμενα έσοδα 350 έως 380 εκατ. ευρώ.

- καταπολέμηση φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, με προβλεπόμενα έσοδα 20 έως 30 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές.

- κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους, με έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Μείωση των προστίμων έως και 50% για όσους διακόψουν την προσφυγή στα δικαστήρια.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνεται ότι όσες έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν, οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα τηρηθούν, ενώ για το 2015 τίθεται στόχος για άντληση εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αν και δεν κατονομάζονται συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ ανήκουν σε αυτές που θα ολοκληρωθούν, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει.


Πιέζει ο χρόνος

Όλα αυτά με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους δανειστές να μην «διαπραγματεύονται» ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δημοσιογράφους στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με το εάν το Δημόσιο θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Τα τρία αγκάθια που «φρενάρουν» την εξεύρεση λύσης αφορούν στο Ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις
Ωστόσο, νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε στο Der Spiegel ότι «εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάμε την κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως στο ΔΝΤ τα 450 εκατ. ευρώ».

Ας σημειωθεί ότι τις δηλώσεις Βούτση, διέψευσε, μιλώντας στο Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακκελαρίδης, που ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις 9 Απριλίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, αξιωματούχοι της Κομισιόν δηλώνουν στο Reuters ότι σημειώνεται πρόοδος και σύγκλιση τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει για να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή : zougla.gr

Related

Πολιτική 7781557614810842441

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -