synoronews

Αυτός ο ήλιος μας χαρίζει χαμόγελα

...και δέχεται τα φιλιά του κάθε πρωί που ξυπνά, μέχρι τις απογευματινές ώρες της μέρας.  Άλλοτε πιο έντονες και άλλοτε πιο διακριτικ...

...και δέχεται τα φιλιά του κάθε πρωί που ξυπνά, μέχρι τις απογευματινές ώρες της μέρας. 
Άλλοτε πιο έντονες και άλλοτε πιο διακριτικές ακτίνες ήλιου αγκαλιάζουν τη χώρα μας και κομψά της υπενθυμίζουν πως έχει αυτόν για να κρατηθεί, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια, να έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για ένα σκοτεινιασμένο, μπερδεμένο και ομιχλώδες πολιτικο-οικονομικό τοπίο. Μπορεί και εμείς οι ίδιοι να έχουμε πέσει μέσα στη λακκούβα με όλες αυτές τις ομιχλώδεις έννοιες.

Ωστόσο, μέσα στην "ατυχία" μας, μας αγκαλιάζει ένας ουρανός που όσες φορές και αν τον κοιτάξουμε, θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι γυαλιά ήλιου, γιατί οι ακτίνες είναι κάτι που δεν χάσαμε ακόμη.

Όλα αυτά μας τα θύμισε η Ιταλίδα αστροναύτης Sam Cristoforetti, η οποία απαθανάτισε με τον φακό της τη δύση του ήλιου πάνω από την Ελλάδα, και ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter γράφοντας:

"Greece kissed by the delicate light of the setting Sun", δηλαδή "Η Ελλάδα δεχόμενη το φιλί του απαλού φωτός του ήλιου που δύει".


Αυτή η φωτογραφία της Ελλάδας προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού και άρχισε να αναδημοσιεύεται ξανά και ξανά, υπογραμμίζοντας με την παρουσία της, ότι ο ήλιος είναι ο μοναδικός εραστής αυτής της χώρας, που την κάνει να χαμογελά, να γαληνεύει και να ηρεμεί έπειτα από μία δυνατή μπόρα.

Συνοδοιπόρος και σύμμαχός της στις δυσκολίες, ο ήλιος χαρίζει στην Ελλάδα το δώρο της φωτεινότητας, ενώ σαν μοντέλο και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, "μοστράρεται" στις τουριστικές καμπάνιες, και στις καρτ ποστάλ που αγοράζουν οι τουρίστες, για να έχουν να θυμούνται κάτι από αυτήν.

Είναι ο καιρός; 

Είναι οι παραλίες; 

Είναι η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι; 

Μήπως να είναι αυτός ο ήλιος που μας κάνει χαρούμενους εν τέλει;

Αυτός ο ήλιος μας χαρίζει χαμόγελα

Ο ήλιος μάς χαρίζει χαμόγελα, και αυτό δεν προκύπτει μόνο μέσα από τη δική μας εμπειρία. Περιπλανώμενοι στον διαδικτυακό χώρο, και αφορμώμενοι από τη φωτογραφία της αστροναύτη Sam Cristoforetti, πέσαμε πάνω σε μελέτες διακεκριμένων Πανεπιστημίων, που ερευνούν τον "εραστή" της χώρας μας και κατά πόσο είναι ικανός να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν.

Όχι ήλιος, όχι λίμπιντο

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα στο Anchorage διαπίστωσαν πως η κακοκαιρία και οι έντονοι χειμώνες μπορούν να προκαλέσουν "λήθαργο" στους ανθρώπους, κάνοντάς τους να έχουν επιθυμία για υδατάνθρακες, ενώ η μελαγχολία, η ασυνάρτητη σκέψη, η απώλεια της λίμπιντο και η αντικοινωνικότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την ψυχολογία τους.

Ουρανός με ήλιο, άνθρωπος δημιουργικός

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan, διαπίστωσαν ότι ο καλός καιρός που συνοδεύεται από ηλιοφάνεια, βελτιώνει τη διάθεση, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα, ενώ σημειώνουν πως η γειτονική Ιταλία, με τους εκφραστικούς της κατοίκους, οφείλει την μουσικότητα της γλώσσας της στην καλοκαιρία.

Ο ήλιος μάς κάνει γλεντζέδες

Ακόμη μία μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology, μελέτησε τον καιρό, και κατά πόσο οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Η κακοκαιρία και η απώλεια ήλιου συμβαδίζουν με την κακή διάθεση του ανθρώπου, ενώ η ηλιοφάνεια περιορίζει το άγχος και αυξάνει τη διάθεση.

Μάλιστα σε αυτή την πολυδιάστατη μελέτη, συζητήθηκε, εκτός των άλλων, η επίδραση του καιρού στη μουσική, η οποία τείνει στις βόρειες περιοχές της γης, να είναι πιο "καταθλιπτική", συγκριτικά με άλλες χώρες, των οποίων η τοποθεσία ευνοείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Συναρμολογώντας το παζλ όλων των ερευνών, και φυσικά προσθέτοντας κομμάτια από τη δική μας εμπειρία, σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως μία χώρα χωρίς λίμπιντο, χωρίς δημιουργικότητα και σίγουρα χωρίς διάθεση για χορό και μουσική.

Αν τον τελευταίο καιρό χαθήκαμε κάπου ανάμεσα στο "μουντό" κλίμα, μία φωτογραφία άξιζε να μας ξυπνήσει, και να μας επισημάνει πως ο ήλιος είναι κάτι που δεν χάσαμε ακόμη.

Μαζί με αυτόν, 
το κέφι, 
το μεσογειακό μπρίο, 
και ένα ζευγάρι γυαλιά για να τον απολαμβάνουμε κάθε φορά που θα τον κοιτάμε.

Από Μαρία Πιτσιδήμου



Πηγή : pathfinder.gr

Related

blog 5898676459531379329

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -