synoronews

Ο τρελός έρωτας υπάρχει και είναι μετρήσιμος! (music video)

Της Ελεονώρας Γαλάτη Ως γνωστόν μαζί με τον βήχα και τα χρήματα, ο έρωτας δεν κρύβεται και όχι μόνο δεν κρύβεται , αλλά τώρα μπορεί...

Της Ελεονώρας Γαλάτη
Ως γνωστόν μαζί με τον βήχα και τα χρήματα, ο έρωτας δεν κρύβεται και όχι μόνο δεν κρύβεται , αλλά τώρα μπορεί κι αυτός να μετρηθεί και μάλιστα επιστημονικά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, η δραστηριότητα του εγκεφάλου των ερωτευμένων είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη όσων έχουν χωρίσει ή δεν έχουν αγαπήσει. Πιο συγκεκριμένα, όσοι είναι ερωτευμένοι σημειώνουν πολύ πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα στα κέντρα της ανταμοιβής, των κινήτρων, του συναισθήματος και της κοινωνικής λειτουργικότητας.

Παρότι η ερωτική αγάπη έχει υμνηθεί σε αμέτρητα έργα τέχνης κάθε είδους και κάθε πολιτισμού, μόλις πριν λίγο καιρό οι ψυχολόγοι κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι πρόκειται την επιθυμία της δημιουργίας ή της διατήρησης μιας στενής σχέσης με ένα συγκεκριμένο άτομο, η οποία διαφέρει από την φιλική ή οικογενειακή αγάπη.

Εμπειρικά, η επίδραση του έρωτα πάνω στις σωματικές και νοητικές λειτουργείες μπορεί να γίνει αντιληπτή απ' όλους τους παρατηρητές αλλά και τον ίδιο τον… πάσχοντα λόγω της ευφορίας, της λαχτάρας, της εμμονής, αλλά και των αλλαγών στη συμπεριφορά του ερωτευμένου.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, μέχρι που ο καθηγητής Σιάοτσου Ζανγκ (Xiaochou Zhang), επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου Φυσικής και Τεχνολογίας της Κίνας (University of Science and Technology of China) και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σάουθουεστ (Southwest University) και την Ιατρική Σχολή Αϊκαν του Μάουντ Σινάι στη Νέα Υόρκη (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, N.Y.) κατάφεραν να καταγράψουν πώς η ρομαντική αγάπη επηρεάζει τη λειτουργία της σκέψης.

Η έρευνα έγινε με μαγνητικές τομογραφίες πάνω σε ένα δείγμα 100 εθελοντών, ανδρών και γυναικών που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: όσους ήταν σε σχέση από 4 έως 18 μήνες και ένιωθαν πολύ ερωτευμένοι, εκείνους που είχαν χωρίσει τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα από σχέσεις που είχαν διαρκέσει από 4 έως 39 μήνες κι εκείνους που ήταν μόνοι και δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κοινό εκπαιδευτικό και οικονομικό υπόβαθρο και ανήκαν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Οι μαγνητικές τομογραφίες πραγματοποιήθηκαν ενώ τα μέλη κάθε ομάδας βρίσκονταν σε φάση χαλάρωσης χωρίς να σκέφτονται κάτι συγκεκριμένο. Αυτό βοήθησε τους επιστήμονες να μελετήσουν τη συνολική εικόνα της δομής των λειτουργειών των εγκεφάλων τους. Η χαρτογράφηση αυτής της δραστηριότητας έδωσε διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε ομάδα.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, όσοι ήταν ερωτευμένοι σημείωναν αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, τα κίνητρα, το συναίσθημα και την κοινωνική αντίληψη. Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο καιρό ήταν ερωτευμένος κάποιος τόσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα του εγκεφάλου του στις συγκεκριμένες περιοχές. Αντιθέτως οι χωρισμένοι σημείωναν πολύ χαμηλότερη δραστηριότητα στα ίδια εγκεφαλικά κέντρα.

Τα συμπεράσματα αυτά συνάδουν με τα ευρήματα προηγούμενων σχετικών μελετών που εξέταζαν τη σχέση του έρωτα με επιμέρους αλλαγές στη συμπεριφορά των ερωτευμένων, όπως π.χ. ότι η παρατήρηση μιας φωτογραφίας του αγαπημένου προσώπου περιόριζε τον μηχανισμό του άγχους όπως εκδηλώνεται στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, προκειμένου να αποκαλυφθεί πλήρως η επίδραση του έρωτα στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, οι επιστήμονες θέλουν να επεκτείνουν την έρευνά τους με μαγνητικές τομογραφίες σε κατάσταση ύπνου.

Τελικά, μπορεί ο έρωτας να θεωρείται επιπολαιότητα από κάποιους, όμως παραμένει μυστήριο συναίσθημα ακόμα και για τους νευρολόγους.

* X.- *
Η μελοποιημένη έκδοση του ποιήματος «Εαρινή Συμφωνία»,
του Γιάννη Ρίτσου, από τον Γιάννη Μαρκόπουλο.


Πηγή : womenonly.gr

Related

Σχέσεις-Σεξ 5958872933042390710

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -