synoronews

Τα πολλά πρόσωπα της αγάπης! (music video)

της Κατερίνας Μαλλιωτάκη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Η αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή, είπε ο Α. Σβάιτερ και δεν είχε και άδικο....

της Κατερίνας Μαλλιωτάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή, είπε ο Α. Σβάιτερ και δεν είχε και άδικο. Είναι ένα συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. Το πρόσωπο της αγάπης δεν είναι ένα, είναι πολυδιάστατο και το βρίσκουμε σε πολλές μορφές .

Για την φιλοσοφία, η αγάπη είναι μία αρετή, που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, συμπόνια και στοργή. «Η αγάπη φέρνει ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους, γαλήνη στην ταραγμένη θάλασσα, ύφεση στους ανέμους και γλυκό ύπνο στους δυστυχείς.», έλεγε ο Πλάτων, ο οποίος θεωρούσε την αγάπη ως δράση ή ενέργεια ισορροπίας .

Για την θρησκεία , η αγάπη είναι ο θεμέλιος λίθος ύπαρξης, και το κέντρο πολλών θρησκειών . Στην Χριστιανική θρησκεία , αξιοσημείωτος είναι ο «Ύμνος της αγάπης» από τον Α. Παύλο, ο οποίος της δίνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.. «Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται,… Πάντα στέργει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει..».

Σύμφωνα με την επιστήμη, η αγάπη είναι μία εξέλιξη του ενστίκτου επιβίωσης που αρχικά είχε σαν σκοπό να κρατήσει τους ανθρώπους κοντά, απέναντι σε απειλές καθώς και να διευκολύνει τη συνέχιση του είδους μέσω της αναπαραγωγής .


Στην λέξη αγάπη μπορεί να αναγνωρίσουμε μία πληθώρα συναισθημάτων . Έτσι, μπορούμε να την συναντήσουμε ή σαν επιθυμία για ρομαντική αγάπη, σαν πλατωνική αγάπη, σαν οικογενειακή αγάπη, αδερφική αγάπη, σαν αγάπη για τον συνάνθρωπο, φιλική αγάπη, σαν ερωτική αγάπη, κτλ . Ακόμα μπορούμε να την γνωρίζουμε μέσω καταστάσεων και συμπεριφορών, πχ ανεκπλήρωτη αγάπη, προδομένη αγάπη, καταπιεστική αγάπη, ανιδιοτελής αγάπη, αρρωστημένη αγάπη, κτλ.

Η μεγάλη αυτή ποικιλία των χρήσεων και εννοιών της λέξης στον εικονικό κόσμο των πλαστικών ιδεών και των φαινομενικών αντιλήψεων που ζούμε, έρχεται να βρει το πρόσωπό της, μέσα από τα μάτια του συνανθρώπου, του παιδιού, του άντρα, της γυναίκας, της ιδέας, της φαντασίωσης της ίδιας της ζωής. 


«Η αγάπη, όπως και η φωτιά, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνεχή κίνηση και παύει να ζει μόλις πάψει να ελπίζει ή να φοβάται», είπε ο Φρανσουά Ντε λα Ροσφουκώ.

Σαν ελιξίριο ζωής, αλλάζει, διαφοροποιείται και μετατρέπεται σύμφωνα με τα πρόσωπα που της προσδίνουμε, χρησιμοποιώντας κατά περίσταση διάφορες μορφές.

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο βλέπει την αγάπη και τις ερωτικές σχέσεις εξαρτάται από τις πεποιθήσεις του και τις προσδοκίες του. Το ύφος όμως της αγάπης, όπως μας εξηγεί η Φλώρα Κοκκινάκη στο βιβλίο της  "Κοινωνική Ψυχολογία" εμφανίζεται με τα παρακάτω πρόσωπα.


Ο έρωτας, ως ύφος αγάπης έχει χαρακτήρα πάθους. Τα άτομα που υιοθετούν αυτό το ύφος, θεωρούν πολύ σημαντική την εξωτερική εμφάνιση του συντρόφου τους και εμπλέκονται πολύ γρήγορα σε έντονες σχέσεις .

Τα άτομα που υιοθετούν το ύφος του παιχνιδιού, βλέπουν τις ερωτικές σχέσεις ως παιχνίδι και δεν τις παίρνουν ποτέ σοβαρά. Παρόλο που δεν το κάνουν σκόπιμα, συχνά πληγώνουν τους άλλους διατηρώντας παράλληλα πολλές σχέσεις.

Στη στοργή, η αγάπη αναπτύσσεται αργά και προκύπτει από την τρυφερότητα και τη φιλία μεταξύ των συντρόφων. Για τα άτομα αυτά είναι σημαντικό να μοιάζουν, να χουν κοινά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα και απόψεις.

Η πραγματική αγάπη είναι ρεαλιστική και βασίζεται στην λογική. Τα άτομα που υιοθετούν αυτό το ύφος αγάπης ξέρουν τι ζητάνε από μια σχέση και θέτουν προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να εμπλακούν ερωτικά με κάποιον άλλο.

Η μανία είναι ένα έντονα συναισθηματικό ύφος αγάπης. Τα άτομα παθαίνουν εμμονή με τον σύντροφο τους και τα συναισθήματα τους κυμαίνονται μεταξύ ευτυχίας και απόγνωσης.

Η αλτρουιστική αγάπη χαρακτηρίζεται από την απουσία εγωισμού και την αυταπάρνηση. Τα άτομα αυτά ενδιαφέρονται λιγότερο για τον εαυτό τους και περισσότερο για τον σύντροφο τους και πως θα τον ευχαριστήσουν. Η αγάπη τους είναι περισσότερο πνευματική και λιγότερο σωματική.


Σαν συμπέρασμα όλων αυτών που αναφέρθηκαν είναι, ότι τα άτομα που βλέπουν τις ερωτικές τους σχέσεις με τον ίδιο τρόπο είναι πιθανότερο να ενωθούν μεταξύ τους, από τα άτομα που έχουν διαφορετική αντίληψη γι αυτές. 
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι με τον τρόπο  που επιλέγουμε ν' αγαπάμε, υποδηλώνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πράττουμε, αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή....ΖΟΥΜΕ .

* Xristin-aki.- *


Related

Ψυχολογία 3655786663493555384

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -