synoronews

Μαρίνα Νώτη: Όταν η Δημιουργία βρήκε την Έκφρασή της στο Flamenco! (video)

Η Μ αρίνα Ν ώτη είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού flamenco.  Μ ετά από χρόνια επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας σε μεγ...

Η Μαρίνα Νώτη είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού flamenco. 

Μετά από χρόνια επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας σε μεγάλες σχολές της Αθήνας, άνοιξε την Σχολή Χορού Flamenco a compás στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η δημιουργία της χορευτικής ομάδας hermanos, που αποτελείται από νέους χορευτές με διάθεση για σκληρή και ποιοτική δουλειά.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει χορευτικές παραστάσεις σε πολλά σημαντικά θέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την προσωπική της οπτική πάνω στον χορό, διερευνώντας τις δυνατότητες που της παρέχει η τέχνη της και καταλήγοντας στην προετοιμασία και την παρουσίαση ολοκληρωμένων καλλιτεχνικών προτάσεων, μέσω των οποίων μοιράζεται με τους ανθρώπους γύρω της, τις ανησυχίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά της!


Τι απαιτεί η ενασχόληση με τον χορό;
Η ενασχόληση με το χορό, απαιτεί καλή γνώση της μουσικής, καθώς είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Απαιτεί επίμονη και πολλές φορές επίπονη προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χρόνια σπουδών, μελέτης και αφοσίωσης προκειμένου να κατανοήσει ο χορευτής το ίδιο του το σώμα το οποίο είναι και το μέσο έκφρασής του.
Να κατακτήσει την αρμονία, τη χάρη, την δυναμική, την εκφραστικότητα της κίνησης αλλά και τη δομή του είδους ή των ειδών χορού με τα οποία ασχολείται.


Πως οδηγήθηκες στο Flamenco; Τι σε κράτησε;
Η ενασχόλησή μου με τη μουσική και το χορό από πολύ μικρή ηλικία, με έκανε να γνωρίζω από νωρίς τα θέλω μου, το τι μου αρέσει.
Μια αφίσα σχολής χορού (εντυπωσιάστηκα από τα πουά βολάν και τα βλοσυρά πρόσωπα των χορευτών) με οδήγησε στα μαθήματα του flamenco, και αυτό που με κράτησε ήταν η αίσθηση του ακατόρθωτου μαζί με τη βαθιά ικανοποίηση που αποφέρει έστω και η ελάχιστη δημιουργία.
Τις μοναδικές στιγμές που βιώνει ένας χορευτής flamenco πάνω στη σκηνή, πρόβα, ή μάθημα, νιώθει τόσο πειθαρχημένος,δεμένος και ταυτόχρονα τόσο ελεύθερος.


Αυτό που με κράτησε στο flamenco ήταν η αίσθηση του ακατόρθωτου μαζί με τη βαθιά ικανοποίηση που αποφέρει έστω και η ελάχιστη δημιουργία.
Τι προσφέρει το Flamenco σε όποιον θέλει να ασχοληθεί μαζί του;
Έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Έναν άλλο τρόπο σκέψης.
Η μουσική μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα. Όλοι οι ήχοι αποκτούν ξαφνικά ενδιαφέρον, τρόπο εξάσκησης για contra tiempo ή πηγή έμπνευσης για ένα βήμα.
Η Ισπανία, η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, όλη η κουλτούρα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής εδώ.
Ταξίδια, μαθήματα, σεμινάρια, παραστάσεις, ακόμα και γευστικές αποδράσεις συντελούν στο διαφορετικό που γίνεται απαραίτητο!


Τι επιδιώκεις μέσα από τη δουλειά σου τόσο στη σχολή χορού, όσο και με την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορευτικής ομάδας hermanos;
Η μοναδική μου έγνοια είναι η μετάδοση της αγάπης μου για αυτό το είδος χορού.
Προσπαθώ να εμπνεύσω, να περάσω στους μαθητές μου την όποια γνώση έχω πάνω στο αντικείμενο ούτως ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι χορευτές ακολουθώντας το δικό τους μονοπάτι.
Στην ομάδα hermanos τα μέλη είναι εξαιρετικά ταλαντούχα νεαρά άτομα που από την πρώτη στιγμή δέσανε μεταξύ τους και με πολύ δουλειά έχουμε καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να χορεύουν σε μεγάλες παραστάσεις, να έχουν την άνεση της σκηνής, τα απαραίτητα εφόδια.


Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών της σχολής; Ποια είναι η δομή του μαθήματος; Σε τι ξεχωρίζει;
Το πρόγραμμα της σχολής περιλαμβάνει ρυθμολογία, τεχνική, χορογραφία, μαθήματα cajon, πιάνου.
Ενδεικτικά το μάθημα αποτελείται από τις ασκήσεις- “ζέσταμα” για να μην υπάρχουν τραυματισμοί, συνδυασμούς βημάτων στα πόδια για εξάσκηση ταχύτητας, χέρια- muñecas στο εκάστοτε palo (ρυθμός), palmas για τη κατανόηση του ρυθμού, χορογραφία όπου γίνεται συγκεκριμένος συνδυασμός βημάτων με παράλληλη χρήση των χεριών, αλλαγή των σχημάτων στο χώρο..

Πολλές φορές οι μαθητές ανεβαίνουν ανά μικρά γκρουπ ή και σόλο στο tablao (μικρό θέατρο) και με τη συνοδεία cajon και των υπολοίπων μαθητών στα palmas ερμηνεύουν την χορογραφία σαν σε παράσταση.
Θα έλεγα ότι ξεχωρίζει το μάθημα “tecnica corporal” τεχνική ενδυνάμωσης σώματος, όπου επιλέγω κάθε φορά άλλες μουσικές από puro-καθαρό flamenco ως και fusion (μιξαρισμένο δηλαδή με άλλα είδη όπως hip hop, electro, jazz, blues κ.α) και με χαμηλωμένα, ατμοσφαιρικά φώτα αυτοσχεδιάζω ενώ οι μαθητές ακολουθούν.

Με αυτόν τον τρόπο έχω διαπιστώσει ότι οι μαθητές απελευθερωμένοι από το άγχος μια χορογραφίας ή ενός λάθους, λύνονται και απολαμβάνουν, με αποτέλεσμα να χορεύουν με συνεχή βελτίωση.


Στα μαθήματα συχνά αυτοσχεδιάζω ενώ οι μαθητές ακολουθούν.Με αυτόν τον τρόπο έχω διαπιστώσει ότι οι μαθητές απελευθερωμένοι από το άγχος μια χορογραφίας ή ενός λάθους, “λύνονται” και απολαμβάνουν, με αποτέλεσμα να χορεύουν με συνεχή βελτίωση.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
Θα ήθελα πολύ να δημιουργήσω μια παράσταση που να συμμετάσχει σε ένα από τα Φεστιβάλ της χώρας μας.
Όπως λέω και γελάμε, ας χορέψουμε στο Ηρώδειο και μετά θα κρεμάσω τα παπούτσια μου!
Η επόμενη παράσταση πάντως, προγραμματίζεται για τις αρχές του καλοκαιριού και θα παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Πως βλέπεις τη σύγχρονη flamenco σκηνή; Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις;
Η σύγχρονη flamenco σκηνή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με μαγεύει.
Οι καλλιτέχνες δημιουργοί επιστρατεύουν όλα τα μέσα, τεχνολογία και τεχνογνωσία και παρουσιάζουν πλέον υπερθέαμα.
Δε θα ξεχάσω ποτέ την παράσταση του Ballet Nacional de Espana BNE (του Εθνικού της Ισπανίας) Angeles Caidos, ολόκληρη εμπειρία αισθήσεων.

Τα φώτα, τα σκηνικά και τα κοστούμια, η ηχητική ανάκλαση echo που χρησιμοποίησαν στο dueto της Rocio Molina και Olga Pericet ήταν ευρηματική δίνοντας άλλη διάσταση στους όρους ερμηνεία και δεξιοτεχνία.
Ξεχωρίζω την αγαπημένη μου Maria Pages, μου αρέσει τόσο πολύ η κίνηση των χεριών της! Εξαιρετικό και ανερχόμενο θεωρώ τον Eduardo Guerrero και φυσικά μοναδικός είναι ο Farru.


Ποια φαντάζεσαι ότι θα είναι η εξέλιξη του Flamenco;
To Flamenco επιβίωσε μέσα από δύσκολες συνθήκες και έφτασε να συμπεριληφθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την Unesco.
Είναι ζωντανό, εξελίσσεται, αλλάζει, ανανεώνεται. Δεν είμαι υπέρ αυτών που αντιτάσσονται σε αυτήν του την εξέλιξη. Δεν έχω τα ίδια ακούσματα με τους τσιγγάνους που ζούσαν στις σπηλιές, ούτε τα ίδια βιώματα με τις περασμένες γενιές.

Άλλα τα ερεθίσματα, άλλες οι μορφές έκφρασης.
Μου αρέσει το διαφορετικό, δεν θα το πω σαν το σκουλήκι στο μήλο όπως χαρακτηρίζει η μεγάλη Matilde Coral σε σχετικό ντοκιμαντέρ όλους τους καινοτόμους, το ρεύμα του nuevo flamenco.
Μου αρέσει όμως να υπάρχει πάντα και η βάση, γιατί χωρίς αυτήν δεν είναι πια το ίδιο είδος, είναι κάτι άλλο.


Πως θα όριζες μια παραγωγική ημέρα;
Μια παραγωγική μέρα περιλαμβάνει σίγουρα μάθημα, με όμορφο αποτέλεσμα. Η επίτευξη ακόμα και ενός βήματος ή ενός χεριού που δυσκόλευε, είναι αρκετή για να χαρακτηρίσω μια μέρα παραγωγική.
Η επιλογή ενός κομματιού, η δημιουργία μιας χορογραφίας, το κλείσιμο ενός χώρου για παράσταση, μια καλή πρόβα.


Ποιο θα ήταν το ιδανικό ταξίδι για σένα;
Ένα ταξίδι στη Σεβίλλη τη διάρκεια της Bienal ή τη Μαδρίτη για τις παραστάσεις της Suma Flamenca είναι ιδανικό για μένα.
Οι εικόνες και οι ήχοι του flamenco αποτελούν τη βάση για να είναι ένα ταξίδι υπέροχο!


Τι απολαμβάνεις να κάνεις;
Να ζωγραφίζω, να ακούω μουσική, το ράψιμο, βόλτα με τον αγαπημένο μου Τoro (σκύλος), να βλέπω ταινίες, να χορεύω!


Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;
Ένα χρώμα, μια εικόνα, μια λέξη, μια ανάμνηση, ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια μελωδία μπορεί να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης.
Μπορεί να τρώμε και να δεις κάτω από το τραπέζι τα πόδια μου να βγάζουν βήματα! Το κομμάτι Orobroy του Dorantes το είχα επιλέξει για μια χορογραφία, ενώ διαλέγαμε cd στο flamenco viveστη Μαδρίτη, απλά επειδή εκείνη τη στιγμή το έπαιζε και είπα αυτό θα κάνω..

Στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού είχα βγάλει και το βασικό πόδι της χορογραφίας, ενώ βρισκόμασταν εκεί για άλλη δουλειά. Ένα διάστημα πειραματιζόμουν με το πάτωμα, κάτι πρωτόγνωρο για εκείνο τον καιρό στο flamenco.
Μου άρεσε η αίσθηση της επαφής με το έδαφος, τη γη.
Τότε ήμουν ερωτευμένη με τον -μετέπειτα- άντρα μου. Κινητήριος δύναμη και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης ο έρωτας.

Πληροφορίες για την σχολή θα βρείτε στη σελίδα της στο facebook.


Ένα βίντεο από την εμφάνιση της ομάδας hermanos στην Κύπρο.


Related

Πολιτισμός 7443173508466912026

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -