synoronews

Φλέβα χρυσού οι ερασιτέχνες φωτογράφοι του Instagram! (video)

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ένωσης Φωτογράφων της Γαλλίας και του τηλεοπτικού δικτύου France 2, ύστερα από ένα ρεπορτά...

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ένωσης Φωτογράφων της Γαλλίας και του τηλεοπτικού δικτύου France 2, ύστερα από ένα ρεπορτάζ με τίτλο "Φλέβα χρυσού η ερασιτεχνική φωτογραφία", που παρουσίασε το εν λόγω κανάλι στις αρχές του μήνα.

Την ώρα που οι εταιρείες παραγωγής φωτογραφικών μηχανών βλέπουν τις πωλήσεις τους να σημειώνουν σημαντική πτώση γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στην εξελιγμένη τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, μία νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των επαγγελματιών φωτογράφων και των ερασιτεχνών που αναδεικνύονται καθημερινά μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram.

To Instagram, εκατομμύρια χρήστες και εμπνευσμένες φωτογραφίες

Το Instagram, αυτό το κοινωνικό δίκτυο κοινοποίησης φωτογραφιών, γνωστό για τα περίφημα φίλτρα του που μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να μεταμορφώσουν μία εικόνα, είναι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Research Internet Project το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο.

Με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, με περίπου 75 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες και με κάποια δισεκατομμύρια likes επί καθημερινής βάσεως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Instagram αποκτά ολοένα και υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις των χρηστών.

Σε αυτήν την πληθώρα φωτογραφιών που κοινοποιούνται καθημερινά, υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι άνθρωποι, που χάρη στη διαφορετικότητα της ματιάς του, στην αισθητική τους, τη θεματολογία τους και τις εμπνευσμένες ιδέες τους, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Έχουν εκατοντάδες χιλιάδες Followers, οι φωτογραφίες τους συγκεντρώνουν αμέτρητα likes και comments ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστές εταιρείες, με στόχο να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητά τους, επιλέγουν τις φωτογραφίες τους ως μέρος διαφημιστικών ή προωθητικών καμπανιών.


Το ρεπορτάζ: «Φλέβα χρυσού η ερασιτεχνική φωτογραφία»

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού France 2 με τον τίτλο «Φλέβα χρυσού η ερασιτεχνική φωτογραφία» πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά της Ένωσης Φωτογράφων της Γαλλίας, η οποία καλεί το κανάλι να είναι περισσότερο προσεκτικό στα μηνύματα που περνάει στους τηλεθεατές. Το τηλεοπτικό κανάλι παρουσίασε την ερασιτεχνική φωτογραφία του Instagram και κατ' επέκταση και τους ερασιτέχνες φωτογράφους ως μία πολύτιμη πηγή για τις επιχειρήσεις καθώς μέσα από μία τεράστια βιβλιοθήκη φωτογραφιών οι τελευταίες μπορούν να εντοπίσουν μοναδικό υλικό και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του γραφίστα Arnaud Brecht, οι δημιουργικές φωτογραφίες του οποίου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η Warner. Η Warner επέλεξε μία από τις φωτογραφίες του, στην οποία πρωταγωνιστές είναι Lego φιγούρες, προκειμένου να ενσωματωθεί σε ένα βίντεο που ετοίμαζε. Το αντάλλαγμα; Δεν είναι χρήματα αλλά κάποιες παροχές με τη μορφή «δώρου».

Κάτω από την ίδια λογική, πολλές εταιρείες ζητούν από την Aurelie Cerise να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες που τραβάει με το iPhone, αναγνωρίζοντας από τη μία τη δημιουργικότητα του έργου της και από την άλλη εκμεταλλευόμενες την αναγνωρισιμότητα που η Aurelie έχει αποκτήσει μέσω Instagram. Και σε αυτήν την περίπτωση η συνεργασία επισφραγίζεται όχι με κάποιο χρηματικό αντίτιμο αλλά με «δώρα».


Η αντίδραση της Ένωσης Φωτογράφων

Το ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Φωτογράφων της Γαλλίας η οποία με γραπτή επιστολή προς τον σταθμό ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας. Η Ένωση θεωρεί απαράδεχτη την –με αυτόν τον τρόπο- προβολή των ερασιτεχνών οι οποίοι αρνούμενοι –για τους δικούς τους λόγους- χρηματική αμοιβή, φαίνεται ότι υποβαθμίζουν τη δουλειά των πραγματικών φωτογράφων.


H φωτογράφος Chloé Vollmer-Lo στο προσωπικό της blog εκφράζει τη λύπη της αναφέροντας ότι η προβολή ενός τέτοιου ρεπορτάζ σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης την αηδιάζει ενώ επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός από ερασιτέχνες ή ψευτο-φωτογράφους που μειώνουν αισθητά τις τιμές (όταν και εφόσον πληρωθούν σε χρήματα) είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τους επαγγελματίες. Η πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται από το Instagram πυροδοτεί ντόμινο προβλημάτων μεταξύ των οποίων και η σταδιακή κατάργηση της φωτογραφικής ποιότητας καθώς και η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι καθένας χωρίς καμία σπουδή ή μελέτη, μπορεί να γίνει φωτογράφος.


Ερασιτέχνες VS Επαγγελματίες

Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα που αναπτύσσονται στους κόλπους του έχουν επιτρέψει αναμφίβολα σε μία σειρά από ταλαντούχα πνεύματα να αναδειχθούν και να παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς του σε ευρύτερη κατηγορία κοινού. Τι γίνεται όμως όταν οι ερασιτέχνες καταρρίπτουν απερίσκεπτα κάθε επαγγελματική αρχή;

Η πρόσφατη διαμάχη ερασιτεχνών-επαγγελματιών φωτογράφων μας φέρνει στο μυαλό τη διαμάχη των δημοσιογράφων με τους bloggers, μία διαμάχη που έχει μελετηθεί αρκετά από ερευνητές όπως οι Carpenter Serena, Goode Luke, Henry Farrell κ.α., ήδη από τις αρχές του αιώνα.

Ο αχανής κόσμος του διαδικτύου με τις απεριόριστες ελευθερίες, τις νέες τεχνολογίες που προτείνει και τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει έχει επηρεάσει μία σειρά από επαγγέλματα, αλλάζοντας παγιωμένες πρακτικές και τελικά μεταβάλλοντας την ίδια τη φύση των επαγγελμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, ότι την ίδια στιγμή έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες φωνές να ακουστούν, σε δημιουργικούς ανθρώπους να παρουσιάσουν το έργο τους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που άλλοτε θα χάνονταν στην αφάνεια να βγουν στο φως και να βρουν την απήχηση που τους αξίζει.

Πηγή : pathfinder.gr

Related

Ψυχαγωγία 7519761246667475305

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -