synoronews

Οι γυναίκες ακόμα πολεμούν! (music video)

Δέσποινα Λιμνιωτάκη Ψυχολόγος Θ α γιορτάσουμε ακόμα μια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου έναν αιώνα μετά από τις πρώτες οργανωμένες προσ...

Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Ψυχολόγος

Θα γιορτάσουμε ακόμα μια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου έναν αιώνα μετά από τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες των γυναικών για ίσα δικαιώματα σε Ευρώπη κι Αμερική.

Παρόλο που η ιστορία έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά παραδείγματα πρωτοπόρων γυναικών που έζησαν και πέθαναν προκειμένου οι απόγονοί τους - δηλαδή εμείς - να απολαμβάνουμε ελευθερίες, για αρκετό κόσμο τα νυχτερινά μαγαζιά που ετοιμάζουν σχετικές φιέστες για αυτές που θα ξεπορτίσουν μόνες εκείνο το βράδυ, φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Λες και η ανεξαρτησία αρχίζει και τελειώνει σε μια έξοδο με φιλενάδες χωρίς να κοιτάζεις διαρκώς το κινητό για το αν σου έστειλε μήνυμα Αυτός (το αρσενικό), για πολλές φίλες το νόημα της ημέρας συρρικνώνεται στην επίσκεψη σε στριπτιζάδικο για λίγη “αμαρτωλή” διασκέδαση.

Κι όμως, η χρονιά που διανύουμε είναι ιστορικά κρίσιμη: η γυναικεία φύση και η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινότητα, στο εργασιακό περιβάλλον, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό απειλή.
Μερικά στοιχεία παρακάτω ίσως φωτίσουν τους λόγους για τους οποίους περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε να παραμείνουμε ενωμένες, ευαισθητοποιημένες και δραστήριες ενάντια στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το φύλο μας.

Οικονομία
Περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση σημαίνει μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 1995 έως σήμερα, το ήμισυ της αύξησης του ρυθμού απασχόλησης στην Ευρώπη και το 1/4 της οικονομικής ανάπτυξης οφείλονται στη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρικής και γυναίκας απασχόλησης.
Η εργασία περισσότερων γυναικών σημαίνει ανάπτυξη για τις χώρες του κόσμου. Ωστόσο, το 2013 έδειξε ότι το ποσοστό των ανδρών που εργάζονταν σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό έφτανε στο 72.2% ενώ το ποσοστό των γυναικών παρέμενε στο 47.1% (International Labour Organisation).

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων συνδέεται με αυξημένη κερδοφορία, μακροπρόθεσμη στοχοθεσία και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους.
Εταιρείες με διοικητικά συμβούλια που αποτελούνται τουλάχιστον κατά το 1/3 από γυναίκες, δείχνουν κέρδη αυξημένα κατά 42%.
Στους δε μετόχους, φθάνουν μερίσματα αυξημένα κατά 53%.
Παρόλα αυτά, μόνον ένα 11% των γυναικών συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, ενώ λιγότερο από το 3% διευθύνονται από γυναίκες.
Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που άνδρες και γυναίκες εργάζονται το ίδιο σκληρά έχοντας τα ίδια τυπικά προσόντα, το χάσμα στις αμοιβές των υπηρεσιών τους παραμένει μεγάλο, με τις γυναίκες να πληρώνονται περίπου (91%) το ίδιο με τους άνδρες έως και την ηλικία των 35 ετών για να μειωθεί η αμοιβή τους στο 75% και κάτω με κάθε χρόνο που βαραίνει το κεφάλι τους (American Association of University Women).

Πολιτική
Μόνο το 22% των γυναικών ανέβηκε στο βουλευτικό αξίωμα σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου για το 2015, μια μικρή αύξηση στο ποσοστό από το 11.3% του 1995 (Interparliamentary Union).

Παγκόσμια Κρίση
Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα ασθενέστερα μέλη μιας οικογένειας, υποφέρουν περισσότερο: ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν, λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (europa.eu) ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τη φτώχεια και τις κακουχίες.
Εξαιτίας της φροντίδας των στενών συγγενών τους που νόσησαν και πέθαναν από 'Εμπολα, ο πληθυσμός των γυναικών και γενικά των κοριτσιών στην Αφρική δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Εκμετάλλευση - Κακοποίηση
Η γυναίκα γίνεται αντικείμενο οικονομικών συνδιαλλαγών – όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο (πωλούνται ως σκλάβες), αλλά και σε διεθνές (καταναγκαστική πορνεία, trafficking).
Πρόκειται για μία από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις στον πλανήτη (sex trade).
Σύμφωνα με μαρτυρίες των σωματείων που εργάζονται για να βοηθήσουν τους επιζώντες από αυτά τα εγκλήματα, η επίσημη πολιτεία χρησιμοποιεί τις ιστορίες των γυναικών για συναισθηματικό εντυπωσιασμό κατά τη διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής εκστρατείας.
Ουδέποτε όμως έχει συσταθεί ομάδα ή έχει συνταχθεί επίσημο πρόγραμμα για την οργανωμένη καταγραφή, αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την αποφυγή μελλοντικών φρικαλεοτήτων (Πηγή: Independent).

Παρόλο που τα ποσοστά είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακριβώς, οι πηγές λένε ότι το 80% των ανθρώπων που πωλούνται προς σεξουαλική εκμετάλλευση (27 εκατομμύρια ενήλικες και 13 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο), είναι γυναίκες.
Τα δραματικά γεγονότα της απαγωγής των κοριτσιών στη Νιγηρία ή της αιχμαλωσίας και πώλησης των γυναικών Γιαζίντι στο Ιράκ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα λόγω των συρράξεων και της φτωχοποίησης των χωρών του κόσμου (από λίστα που δημοσιοποίησε το FBI).

Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως τρομοκρατικό όπλο κατά του εχθρού στη μάχη σε πάρα πολλές χώρες, ακόμα και σε αυτές που θα θεωρούσαμε ως “πολιτισμένες”.
Η κλειτοριδεκτομή επηρεάζει τις ζωές 150 εκ. γυναικών παγκοσμίως, ενώ 500,000 από αυτές τις γυναίκες απειλούνται μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Σχολική - Ακαδημαϊκή ζωή
Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρέπει απρόσκοπτα και ισότιμα να διεκδικούν τη θέση τους τόσο στο σχολείο, όσο και στις ακαδημαικές κοινότητες.
Δυστυχώς, η αναρρίχηση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Τζιχάντ ή η Μπόκο Χαράμ σε θέσεις “εξουσίας”, οδηγεί στην καταστροφή των σχολείων για όλους και την εξάπλωση του σκοταδισμού στις αντίστοιχες χώρες.
Πολλά κορίτσια στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο μαθαίνουν λαναθασμένα ότι μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα για τυχόν βιασμό τους.
Ετσι, αρκετές καμπάνιες σεξουαλικής αγωγής στηρίζονται στο πώς να “μη προκαλούν” οι γυναίκες, αντί να διδάσκουν στα αγόρια ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση συνιστά κακουργηματική πράξη.

Η δημιουργία ενός κλίματος ελεύθερης έκφρασης θα πρέπει να αποτελεί εκπαιδευτικό στόχο κάθε σχολικής μονάδας.
Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με επιλογές και με το θάρρος να στηρίζουν αυτές τις επιλογές – είναι στο χέρι μας να ενθαρρύνουμε δημιουργικά περιβάλλοντα για τα παιδιά μας. Θέματα όπως η σεξουαλική αγωγή, η αντισύλληψη, η σεξουαλική ταυτότητα αλλά και θέματα κακοποίησης και bullying, οφείλουμε να τα συζητάμε ανοιχτά και χωρίς παρωπίδες.

Παρακάτω θα βρεις δέκα δωρεάν εναλλακτικούς τρόπους για να τιμήσεις την Ημέρα της Γυναίκας μαζί με τους άνδρες φίλους και συγγενείς σου (χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων προκειμένου αυτό να πετύχει):

1. Δήλωσε συμμετοχή στη φετινή καμπάνια για τις Γυναίκες, που έχει τίτλο Make it Happen κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Φόρεσε την ηλεκτρονική ενδυμασία, ενημερώσου, κοινοποίησε άρθρα και συζητήσεις, λάβε μέρος σε εκστρατείες ή ξεκίνησε μια δική σου θεματική ομάδα για κάποιο από τα προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα.

2. Ενθάρρυνε το σχολείο των παιδιών σου να διοργανώσει ομιλία ή μια σειρά σχολικών project ανά επίπεδο με θέμα τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία. Ζήτησε να λάβεις ενημέρωση από επαγγελματίες ειδικούς για την ενδοοικογενειακή βία, το bullying, το trafficking ή για θέματα σεξουαλικής πρόληψης.

3. Γίνε μέλος σε ομάδα που αφορά στην προώθηση ζητημάτων για τη γυναίκα. Η εθελοντική σου προσφορά είναι κληρονομιά για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

4. «Σκάψε» κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, απαίτησε από το περιβάλλον σου να μιλήσει για θέματα που αποσιωπά, όπως τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας, τις οικογενειακές επιλογές, τη χηρεία, την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου ανάμεσα στις ομάδες των γυναικών, τον καρκίνο του μαστού, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τόσα άλλα που μένουν στο περιθώριο.

5. Αποφάσισε με την ομάδα των φίλων σου να δημιουργήσετε το δικό σας φεστιβάλ: μοίρασε φυλλάδια, οργάνωσε δημιουργικές δραστηριότητες, μη ξεχάσεις τα εργαστήρια για τα μικρά παιδιά!

6. Φτιάξε μια ομάδα προβληματισμού, δείτε μαζί μια ταινία ή διαβάστε ένα βιβλίο και προσκάλεσε τον κόσμο σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα.

7. Αναγνώρισε τις γυναίκες που υπήρξαν και υπάρχουν στη ζωή σου: την ήρεμη δύναμή τους, τον τρόπο που σε επηρεάζουν, τις κοινές σας προσπάθειες, το βαθύτερο νόημα των συγκρούσεών σας. Μάθε περισσότερα για τον εαυτό σου, μέσα από τις γυναικείες φιλίες σου.

8. Βοήθησε μια γυναίκα που υποφέρει. Γίνε φροντιστής της έστω και για μία ημέρα. Μαγείρεψε γι'αυτήν, κάνε της τα ψώνια, κάνε της παρέα, πιείτε μαζί έναν καφέ. Καλλιέργησε τις σχέσεις σου με τις γυναίκες του περιβάλλοντός σου. Ευχαρίστησέ τις που υπάρχουν στη ζωή σου. Σεβάσου την ύπαρξή τους με τον ίδιο τρόπο που θέλεις οι άλλοι να σέβονται εσένα.

9. Ευαισθητοποιήσου απέναντι στα σεξιστικά/ρατσιστικά σχόλια που κυκλοφορούν. Μην αφήνεις τη γυναίκα να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο.

10. Μάθε περισσότερα για τη μέρα. Διάβασε και επικοινώνησε με μήνυμα για τη σπουδαιότητά της.

Στείλε λουλούδια στον εαυτό σου για όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα...

* X.- *


Πηγή : eyedoll.gr

Related

Γυναίκα 463117082769668082

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -