synoronews

Πήραμε υποσχέσεις, περιμένουμε συμφωνία

ΓΕΦΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί τελική συμφω...

ΓΕΦΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP

Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί τελική συμφωνία με τους εταίρους ει δυνατόν στο σημερινό Eurogroup καταβάλλει τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και κορυφαίοι παράγοντες της Ε.Ε.

Μετά τη σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου στο EuroWorking Group όπου κατ' ουσίαν ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε απέρριψε το ελληνικό αίτημα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και την υπαγωγή του ελληνικού θέματος σε πολιτικό, υψηλού επιπέδου.

Μάλιστα, αυτό αποτυπώθηκε μετά το πέρας του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία δέχεται πως η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις και δεν χρειάζεται να στείλει νέο, τροποποιημένο, έγγραφο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ζητήθηκαν δυο διευκρινίσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά, οι οποίες και δόθηκαν. Εφόσον αυτές συμπεριληφθούν εγγράφως στο ελληνικό αίτημα, ανοίγει ο δρόμος για να «ξεκλειδώσει» σήμερα η δυνατότητα της συμφωνίας.

Επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία είχε συζήτηση 50 λεπτών, σε καλό κλίμα, όπως λένε πηγές του Μαξίμου. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι «αυτό δεν σημαίνει πως τα βρήκε σε όλα μαζί της, αλίμονο, θα είχε λυθεί το θέμα». Τονίζουν όμως ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας, αποτελεί από μόνο του ένα θετικό δείγμα.
Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ανοίγει «παράθυρο συμφωνίας» από την πλευρά του Βερολίνου
Πιο θερμό ήταν το κλίμα στις συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ. Υπό το πρίσμα ότι Γαλλία και Ιταλία ήταν θετικές στο ελληνικό αίτημα, όπως και ο Βέλγος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Γερμανία είναι μεγάλες και ίσως καρποφορήσουν στο Eurogroup. Μάλιστα ο κ. Ολάντ είπε στον κ. Τσίπρα: «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Μέρκελ στο ραντεβού μας (σ.σ. Παρασκευή)».
Πρωτοβουλίες με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και την υπαγωγή του ελληνικού θέματος σε πολιτικό επίπεδο
Πηγές του Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν πλήρως ότι στις συζητήσεις αυτές υπήρξε μνεία (πολύ περισσότερο συμφωνία) για έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα με μόνο θέμα τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι ανοίγει «παράθυρο συμφωνίας» από την πλευρά του Βερολίνου, κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο εν λόγω αξιωμτούχος θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα.



Tο κείμενο των Γερμανών στο Euro Working Group

Στο φως ήρθε το πλήρες κείμενο της γερμανικής πλευράς που είχε προετοιμαστεί για τη συνάντηση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Tο κείμενο που υπέβαλε, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να πάρει τα χρήματα χωρίς να εκπληρώσει το πρόγραμμα. Ο Σόιμπλε, άλλωστε, δεν έχει το παραμικρό κώλυμα να «τσαλακώσει» τον ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και να «γειώσει» τον Τσίπρα που αμφισβήτησε σε δηλώσεις του στη Βουλή την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει ο «λύκος» της Γερμανίας.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής:

Αναλυτικά το κείμενο:

«Η επιστολή της Ελλάδας δεν είναι διόλου σαφής, αλλά αφήνει τεράστια περιθώρια για ερμηνείες. Για να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει καμιά ξεκάθαρη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ενώ αποφεύγει να δεσμευθεί σε ένα ξεκάθαρο πάγωμα νέων μέτρων από μέρους της Ελλάδας. Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες, δοθέντος και του τρέχοντος κενού των φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν συνάδει με τη θέση του πιο πρόσφατου Eurogroup. Αποτελεί μάλλον έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας και τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος. Πάνω σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να καταρτίζουμε μια ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Θα έπρεπε να επιδιώξουμε τρία πράγματα τώρα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές τους, όπως συμφωνήθηκε στο πιο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής θα ήταν εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η διασφάλιση ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί απλά να περιέχει τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: “ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με την αξιοποίηση της ευελιξίας που εμπεριέχει. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές επί του τρέχοντος μνημονίου. Και έχουμε σκοπό να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα”.

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα για την ακύρωση μέτρων του τρέχοντος προγράμματος.

Οι αρχές, με άμεση ισχύ, δεν θα αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία, δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο πολιτικής το οποίο δεν συνάδει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις βάσει του τρέχοντος προγράμματος ή επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση. Παράλληλα δεν θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισεκ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα παραμείνουν (στην κυριότητα της κυβέρνησης Ελλάδας), αφού οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους αντοχής το περασμένο έτος».

Η απάντηση της Αθήνας

Το Μαξίμου αναφέρεται στην σκληρή τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς. Όπως τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση: «Η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2.

Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!».

Πηγή : zougla.gr

Related

Ελλάδα 2057542339915896706

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -