synoronews

Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ ξεκινά από τη μήτρα

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή της εγκύου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου στο παιδί της Οξφόρδη Οι διατροφικές συνήθ...

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή της εγκύου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου στο παιδί της

Οξφόρδη

Οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου μπορεί να επηρεάσουν ήδη από τη μήτρα τις πιθανότητες εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ στο παιδί της. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανακάλυψαν ότι οι απόγονοι ποντικών που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο η οποία συνδέεται με τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Συγχρόνως όταν οι απόγονοι των ποντικών αυτών ακολούθησαν και οι ίδιοι διατροφή πλούσια σε λιπαρά ο εγκέφαλός τους εμφάνισε μειωμένη ικανότητα να απαλλαχθεί από τις επιβλαβείς πλάκες του β-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με το θέμα, η νέα μελέτη είναι πιθανό να αφορά και τους ανθρώπους, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη «κλειδί» για την υγεία του παιδιού

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Σέριλ Χόουκς από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανέφερε ότι «τα πρώιμα αποτελέσματά μας μαρτυρούν πως η διατροφή της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας στα παιδιά της. Το επόμενο βήμα μας είναι να διερευνήσουμε πώς τα ευρήματά μας μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη πρόληψη της νόσου».

Η μελέτη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ιδρύματος Alzheimer’s Research UK το οποίο λαμβάνει χώρα στην Οξφόρδη αυτή την εβδομάδα.

Πολύπλοκη νόσος

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο δρ Ερικ Κάραν, διευθυντής ερευνών του Ιδρύματος το οποίο και χρηματοδότησε τη μελέτη τόνισε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η μελέτη αυτή διεξήχθη σε ποντίκια. Ωστόσο τα αποτελέσματά της ενισχύουν προηγούμενα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν πως η εμφάνιση της Αλτσχάιμερ επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και την υγεία που έχει το άτομο δεκαετίες νωρίτερα. Τώρα με τα καινούργια ευρήματα πάμε ένα βήμα πιο πέρα και βλέπουμε ότι ρόλο στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή παίζει και το τι συμβαίνει στη μήτρα».

Σε κάθε περίπτωση, ο δρ Κάραν υπογράμμισε ότι η Αλτσχάιμερ είναι μια πολύπλοκη νόσος και ο κίνδυνος εμφάνισής της επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Μελέτες οι οποίες θα βοηθήσουν στην κατανόηση αυτών των παραγόντων θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουμε προληπτικά βήματα, στο μεταξύ όμως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας τακτική άσκηση, αποφεύγοντας το κάπνισμα και κρατώντας υπό έλεγχο το βάρος μας και την αρτηριακή μας πίεση».


Πηγή :  tovima.gr

Related

Υγεία 1463002853497357653

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -