synoronews

«Αστακός» η Βουλή της Κύπρου

-Μεγάλη Πέμπτη η αυριανή για Βουλή -ΑΗΚ, CYTA, Αρχή Λιμένων συσπειρώνονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων -Από αύριο ανοίγει ο δρόμος των...

-Μεγάλη Πέμπτη η αυριανή για Βουλή
-ΑΗΚ, CYTA, Αρχή Λιμένων συσπειρώνονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων
-Από αύριο ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων

Με το καλημέρα άρχισαν οι μονοώρες περίπου διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι πραγματοποιούν πορεία προς το Προεδρικό ενώ αύριο ημέρα κατά την οποία η Βουλή θα θέσει ενώπιον της ολομέλειάς της το επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων.

Την ίδια ώρα η αστυνομία, έχει μετατρέψει τη Βουλή σε «αστακό» λόγω των μέτρων ασφαλείας, μετά τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων στην ΑΗΚ, οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν εντός του κτιρίου της Βουλής και να διακόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επιτέθηκαν και κατά βουλευτών και του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με αντικείμενο το μνημονιακό νομοσχέδιο.

Σήμερα, το προσωπικό της ΑΗΚ κατέρχεται σε οκτάωρη απεργία από τις 07:00 έως τις 15:00, με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ενέργειας, Χρήστο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι η δυνατότητα παραγωγής σήμερα είναι η ίδια με τη χθεσινή.

Ως εκ τούτου, είπε, δεν υπάρχει επάρκεια για κάλυψη της ζήτησης.

Είπε επίσης ότι οι σημερινές διακοπές ρεύματος θα διαρκούν μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, σε αντίθεση με χθες που ήταν διάρκειας περίπου μιας ώρας.

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχισθούν έως τις 15:00 εκτός και αν δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής, όπως έγινε και χθες.

Πορεία προς Προεδρικό από εργαζομένους στη Cyta

Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι πραγματοποιούν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης αφιέρωσαν τη σημερινή ημέρα στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό.

Παραλύει και το λιμάνι Λεμεσού

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, απορρίπτοντας τη χθεσινή κατ` αρχήν συμφωνία των συντεχνιών τους, με το Υπουργείο Οικονομικών για την υπερωριακή τους αποζημίωση.

Οι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων Κύπρου δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στις αυριανές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται να γίνουν στο χώρο έξω από τη Βουλή.

Λόγω της συνέχισης της αποχής τους από υπερωριακή απασχόληση, το λιμάνι Λεμεσού αναμένεται ότι θα παραλύσει κατά το προσεχές τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.

Μεγάλη Πέμπτη για Βουλή

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, το νομοσχέδιο/ομπρέλα όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται ότι θα εγκριθεί αύριο από την ολομέλεια της Βουλής με οριακή πλειοψηφία, λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν ενσωματωθεί οι εισηγήσεις των κομμάτων έτσι έχει τροποποιηθεί το νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ικανοποίησαν το ΔΗΚΟ και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στο πλευρό ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα συνταχθεί και το ΕΥΡΩΚΟ. Εκκρεμεί η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ωστόσο ακόμη και αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο δεν αναμένεται ανατροπή της έγκρισής του.

Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών.

Εκκρεμεί η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ωστόσο ακόμη και αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο δεν αναμένεται ανατροπή της έγκρισής του.

Οι Τροπολογίες

Οι βασικότερες τροποποιήσεις του αναθεωρημένου νομοσχεδίου συνοψίζονται στις ακόλουθες: α) αυξημένος ρόλος της Βουλής, με την κατάθεση κανονισμών που θα καλείται να εγκρίνει αντί των διαταγμάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο, β) σύσταση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, που προβλέπει τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, και γ) θέσπιση νομοθεσίας προς αποτροπή των ιδιωτικών μονοπωλίων και στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Πηγή : newsit.com.cy

SUPPORT THIS BLOG

Related

Κύπρος 7467651764746399260

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -